Przez cały weekend żyję tym serem, jest boski! Wspomniałam Wam o nim przedwczoraj i wzbudził w Was taką samą ciekawość, jaką wzbudził we mnie, kiedy zobaczyłam
Be Fit Be Strongdesery i chcielibyśmy w danym miesiącu przyrządzić np. tiramisu lub inną wymyślną i droższą potrawę. No i nie można zapominać o tym, że jedzenie nie może zrujnować naszego domowego budżetu, więc menu warto przeplatać - raz przyrządzać coś tradycyjnego i niedrogiego, a raz coś, na co możemy pozwolić sobie jedynie od święta. 6. Menu dopasujcie do swoich smaków My z Dominikiem(...)warzywne etc. 8. Nie marnujcie jedzenia! Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy tworzę jadłospis, to staram się planować konkretne dni z daniami, które wykorzystują podobne produkty. Gdy np. piekę pizzę z pieczarkami i ananasem, to następnego dnia robię naleśniki wytrawne zapiekane z pieczarkami i słodkie z ananasem na deser. Planujcie menu tak, by niczego nie wyrzucać i marnować! Pomyślcie, które
Cooking MonsterPrzetwory na zimę. Top 5 najlepszych przepisów! Sezon na domowe przetwory w pełni. Gdy za oknem zrobi się szaro- buro i zabraknie świeżych warzyw, niezmiernie cieszy fakt, że zdążyliśmy zamknąć w słoikach trochę kolorowego lata. Nie ma to jak w zimowy wieczór delektować się smakiem własnoręcznie zrobionych zapraw na przykład z ogórków czy cukinii. W dzisiejszym wpisie przedstawiam(...)cieszy. 3. KETCHUP Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ (klik) Przepyszny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Ketchup idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. 4. SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS TUTAJ (klik) Kolorowa sałatka z mnóstwem pysznych warzyw. 5. ANANASKI Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ (klik
Blog z Apetytempojęcia skąd wzięło się to danie. Czy to potrawa gotowana przez Polaków we Włoszech? Skąd nagle frankfurterka, skąd sos z siekanych jajek? W „The Silver Spoon”, mojej domowej biblii włoskich smaków, ten przepis jest na samym początku rozdziału o daniach z fasoli. Książkę „The Silver Spoon” można bez przesady nazywać biblią kuchni włoskiej. To najważniejsze i najobszerniejsze wydawnictwo o włoskiej(...)dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem
Karo in the Kitchenudało. Reszta to już prościzna. Oczywiście moje rogaliki wyglądają, jakby formowała je totalna lebiega (którą chyba niestety jestem...), nie ujmuje to jednak ich smaku - są boskie! Do nadziania użyłam domowych powideł śliwkowych. Możecie nafaszerować je czymkolwiek, byle gęstym - inaczej nadzienie wypłynie podczas pieczenia. Na początku chciałam je jeszcze polukrować, ale bez tego smakują idealnie - a ja nie lubię, jak jest(...)godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Pierwszą rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm. Przekroić na 8 trójkątów (jak pizzę). Przy podstawie każdego trójkąta nakładać łyżeczkę powideł, zawinąć ciasny rulonik, zagiąć końce formując rogalik. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny przepis z serii konkursowej inspirowanej zapiskami ze strony Związku Farmerów Południowego Tyrolu - Roter Hahn .( #gallorosso ) Tym razem poza przekręceniem farszu pokusiłam się o
Karczma Honoriettylepiej jeszcze dodać 1 płaską łyżeczkę soli po wyrośnięciu rozczynu. Dodatkowo warto przypomnieć aby mleko miało mniej niż 40 stopni Celsjusza - inaczej zabijemy drożdże (pisałem o tym w poście Pizza raz jeszcze ). Na filmiku Tomek podaje aby przykryć bułeczki do wyrośnięcia wilgotną ściereczkę. Przy moim pierwszym wypieku tak też zrobiłem... niepotrzebnie. Nawet zmoczyłem ściereczkę ciepłą wodą aby pieczywo miało wilgotne(...)pieczywo może szybko opaść. Tak czy siak - bułeczki maślane są przepyszne. Delikatne, słodziutkie! Zamiast dużych bułek można zrobić malutkie kuleczki, które podamy w koszyku jako ciepłe czekadełko na domowej imprezie z jakiś zmyślnym masełkiem lub dipem! Palce lizać
Right Behind The KitchenPistacje od lat cieszą się uznaniem nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także bogactwo wartości odżywczych. Przyrządzany z nich krem przebojem wszedł na domowe i restauracyjne stoły – pasta pistacjowa doskonale sprawdza się jako dodatek do tortów, tart, pączków, a nawet naleśników. Jakie właściwości odżywcze mają orzechy – pistacje? Do czego krem pistacjowy możesz wykorzystać we własnej kuchni(...)całkowicie wegański i bardzo odżywczy. Jakie desery z dodatkiem pistacjowego kremu przygotujesz we własnej kuchni? Oto kilka propozycji: tradycyjne eklerki francuskie z kremem pistacjowym, rolada biszkoptowa z pistacjowym wypełnieniem, domowe lody pistacjowe na bazie śmietanki kremówki, pączki i babeczki z nadzieniem pistacjowym. Krem pistacjowy – świetny sposób na urozmaicenie codziennych śniadań Pistacje są zdrowym dodatkiem do diety, dlatego nic nie stoi
Słodkie okruszkiDomowe pieczywo, dzisiaj mam dla Was przepis na francuskie chlebki o nazwie FOUGASSE, znalazłam na nie przepis w najnowszym Kukbuku. Chlebki są tak banalnie proste do zrobienia i wychodzą przepyszne! Mają takie finezyjne kształty w postaci tak jakby liścia monstery. Piecze się je na drożdżach. Fougasse są najlepsze na ciepło zaraz po upieczeniu, raczej nie radzę ich przygotowywać na zapas(...)misie na kwadrans i ponownie wyrabiałam robotem 10 minut. Miskę wysmaruj olejem przełóż ciasto, przykryj folią i odstaw na godzinę do półtorej. W piekarniku umieść kamień do pieczenia pizzy lub szamot jeśli masz. Nagrzej piekarnik wraz z kamieniem do 230 stopni C. Ciasto podziel na 4 części, delikatnie rozwałkuj, nożykiem nacinaj ciasto do uzyskania formy liścia. Od razu palcami oddzielaj
SMYKWKUCHNIMazurki, baby, serniki, chałki. żurek z białą kiełbasą, jajka na milion sposobów, chrzan, majonez, soczyste mięsa i wiele wiele innych przysmaków w Święta królowało na naszych
Ostra na Słodkoprzygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów, w żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak, którego nie jestem w stanie zapomnieć(...)przypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę. Grzyby jakich używamy do bigosu to tylko i wyłącznie podgrzybki i prawdziwki – najbardziej aromatyczne kapelusze. Pieczarki w tym przepisie odpadają – zostawcie je do pizzy czy pasztecików, ale błagam, nie dodawajcie do bigosu. Garnek do gotowania bigosu (użyłam stalowego, 7 litrowego, największy jaki mam w kuchni) smarujemy w środku cienką warstwą smalcu – zapobiegnie to przywieraniu
Karo in the KitchenChoinka – Makowiec z ciasta francuskiego – deser bardzo prosty do przygotowania jeśli posłużymy się już gotowymi półproduktami. W wersji slow food sami możemy przygotować domową masę makową czy ciasto francuskie albo półfrancuskie . Sprawdzi się jako jadalna świąteczna dekoracja. Właśnie prostota i szybkość przygotowania to wielki walor tego ciasta, można zrobić je nawet kiedy jesteśmy bardzo zapracowani a chcemy(...)Potem jedną z choinek odkładamy na bok a druga smarujemy masą makową. Finalnie pusta choinkę nakładamy na ta posmarowaną masa makową i delikatnie przyciskamy. Następnie za pomocą noża do pizzy lub radełka kuchennego nacinamy brzegi choinki po obu stronach prostopadle do dołu – tworząc gałązki choinki. Każda gałązkę przekręcamy raz zawijając ją. Finalnie papier z choinka zsuwamy na blaszkę
Dorota SmakujeKryzysowa tarta z dżemem – bez jajek, bez masła, bez drogich i trudno dostępnych obecnie składników. Bardzo prosta do przygotowania, tania, smaczna i pożywna. Stanowi bardzo
Dorota SmakujeSos pomidorowy z wolnowaru / slowcooker i nie tylko :) Sos pomidorowy z wolnowaru. Sos pomidorowy z wolnowaru, to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie
Kuchnia na wzgórzusprawdza się zarówno w przepisach na słono (jak w naszych paluszkach z ciasta francuskiego ) oraz na słodko (jak w ciasteczkach francuskich z serem ). Oczywiście nie jest ono gwiazdą, jak domowe ciasto francuskie, ale niech pierwszy rzuci kamień ten, kto nigdy z tego gotowca nie korzystał. Użycie gotowego ciasta skutkuje nie tylko prostotą przygotowania przepisu na ciasteczka francuskie ze śliwkami(...)niż kremowe knedle ze śliwkami , czy też tradycyjne racuchy ze śliwkami . Nie tylko sposobem przygotowania, ponieważ naszym ciastkom tu bliżej tu do ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką oraz domowej tarty ze śliwkami . Ciastka francuskie ze śliwkami wyróżnia szybkość i uniwersalność przepisu. Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie, nie musisz gotować składników, ani też brudzić żadnych naczyń. To tani
Kuchnia Na Wypasie