Domowe pieczywo, dzisiaj mam dla Was przepis na francuskie chlebki o nazwie FOUGASSE, znalazłam na nie przepis w najnowszym Kukbuku. Chlebki są tak banalnie proste do zrobienia i wychodzą przepyszne! Mają takie finezyjne kształty w postaci tak jakby liścia monstery. Piecze się je na drożdżach. Fougasse są najlepsze na ciepło zaraz po upieczeniu, raczej nie radzę ich przygotowywać na zapas(...)misie na kwadrans i ponownie wyrabiałam robotem 10 minut. Miskę wysmaruj olejem przełóż ciasto, przykryj folią i odstaw na godzinę do półtorej. W piekarniku umieść kamień do pieczenia pizzy lub szamot jeśli masz. Nagrzej piekarnik wraz z kamieniem do 230 stopni C. Ciasto podziel na 4 części, delikatnie rozwałkuj, nożykiem nacinaj ciasto do uzyskania formy liścia. Od razu palcami oddzielaj
SMYKWKUCHNIMazurki, baby, serniki, chałki. żurek z białą kiełbasą, jajka na milion sposobów, chrzan, majonez, soczyste mięsa i wiele wiele innych przysmaków w Święta królowało na naszych
Ostra na Słodkoprzygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów, w żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak, którego nie jestem w stanie zapomnieć(...)przypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę. Grzyby jakich używamy do bigosu to tylko i wyłącznie podgrzybki i prawdziwki – najbardziej aromatyczne kapelusze. Pieczarki w tym przepisie odpadają – zostawcie je do pizzy czy pasztecików, ale błagam, nie dodawajcie do bigosu. Garnek do gotowania bigosu (użyłam stalowego, 7 litrowego, największy jaki mam w kuchni) smarujemy w środku cienką warstwą smalcu – zapobiegnie to przywieraniu
Karo in the KitchenChoinka – Makowiec z ciasta francuskiego – deser bardzo prosty do przygotowania jeśli posłużymy się już gotowymi półproduktami. W wersji slow food sami możemy przygotować domową masę makową czy ciasto francuskie albo półfrancuskie . Sprawdzi się jako jadalna świąteczna dekoracja. Właśnie prostota i szybkość przygotowania to wielki walor tego ciasta, można zrobić je nawet kiedy jesteśmy bardzo zapracowani a chcemy(...)Potem jedną z choinek odkładamy na bok a druga smarujemy masą makową. Finalnie pusta choinkę nakładamy na ta posmarowaną masa makową i delikatnie przyciskamy. Następnie za pomocą noża do pizzy lub radełka kuchennego nacinamy brzegi choinki po obu stronach prostopadle do dołu – tworząc gałązki choinki. Każda gałązkę przekręcamy raz zawijając ją. Finalnie papier z choinka zsuwamy na blaszkę
Dorota SmakujeKryzysowa tarta z dżemem – bez jajek, bez masła, bez drogich i trudno dostępnych obecnie składników. Bardzo prosta do przygotowania, tania, smaczna i pożywna. Stanowi bardzo
Dorota SmakujeSos pomidorowy z wolnowaru / slowcooker i nie tylko :) Sos pomidorowy z wolnowaru. Sos pomidorowy z wolnowaru, to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie
Kuchnia na wzgórzusprawdza się zarówno w przepisach na słono (jak w naszych paluszkach z ciasta francuskiego ) oraz na słodko (jak w ciasteczkach francuskich z serem ). Oczywiście nie jest ono gwiazdą, jak domowe ciasto francuskie, ale niech pierwszy rzuci kamień ten, kto nigdy z tego gotowca nie korzystał. Użycie gotowego ciasta skutkuje nie tylko prostotą przygotowania przepisu na ciasteczka francuskie ze śliwkami(...)niż kremowe knedle ze śliwkami , czy też tradycyjne racuchy ze śliwkami . Nie tylko sposobem przygotowania, ponieważ naszym ciastkom tu bliżej tu do ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką oraz domowej tarty ze śliwkami . Ciastka francuskie ze śliwkami wyróżnia szybkość i uniwersalność przepisu. Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie, nie musisz gotować składników, ani też brudzić żadnych naczyń. To tani
Kuchnia Na Wypasiezaskoczyć! Aby, skosztować nadzwyczajnych potraw nie trzeba wcale daleko się wybierać. Europa potrafi zaskoczyć nie tylko przepięknymi widokami, ale również zaskakującymi smakami. Oczywiście, że wszystkie dania możemy przygotować w domowej kuchni, ale zawsze danie ugotowane przez kogoś lepiej smakuje. Colcannon, czyli Irlandzki rodzaj purée z ziemniaków. Smaczne i lubiane przez Polaków purée w Irlandii serwowane jest z kapustą lub jarmużem(...)pokolenia na pokolenie. Potrawa składa się z pokrojonych w plasterki warzyw takich jak ziemniaki oraz bakłażan, mięsa mielonego oraz sosu beszamelowego a całość zapiekana jest w piecu. Włoska pizza to danie obok którego, nie można przejść obojętnie, będąc w tym państwie. Najsłynniejsza pizza na całym świecie to neapolitana a jej składnikami jest ser mozzarella, bazylia oraz sos napoli (baza
ProstePesto.plwygląda Wasz cheat meal? U mnie ostatnio to np. paczka orzechów nerkowca i masło migdałowe. Nudaaaaaaa ale pizze, burgery lub ciastka już tak mnie nie ciągną. Ale to wszystko zmieniło się w ten weekend! W weekend, w którym postanowiłem zrobić dla dzieci zdrowe słodycze (dla dzieci ??….jasne!!) Tym razem nie napiszę – jak to na tym blogu bywa(...)każdym amerykańskim filmie, ale to jeszcze przed nami W przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników nie zawierają syropu glukozowego, ani skrobi kukurydzianej Jest parę rzeczy, na które trzeba uważać przygotowując domowe pianki marshmallows, specjalnie je w przepisie podkreślę. Składniki: szklanka miodu szklanka wody 3 łyżki żelatyny ½ szklanki syropu klonowego (można zastąpić miodem) wanilia (opcjonalnie sok malinowy) Przygotowanie: W ½ szklanki wody rozpuszczamy
PaleoLifeNależycie do tych osób, które lubią podjadać przed TV? Ja tak! Zainspirowana Mistrzostwami w piłce nożnej przygotowałam dla Was kilka pomysłów na takie szybkie przekąski do
Ostra na Słodkookoło 3-6 godzin. Wszystko zależy od tego, jaki mamy mocny zakwas i jaką temperaturę. 10. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni -najlepiej przed włączeniem wstawić do niego kamień do pizzy lub grubą blachę z wyposażenia piekarnika żeby się nagrzały przed pieczeniem. Na spodzie piekarnika, jak się już nagrzeje- wstawiamy małą keksówkę z gorącą wodą. 11. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy(...)tylko na słodko Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród Ania Pieczywo na zakwasie Alutka nie-ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Bea Bea w kuchni Bożena Smakowe kubki Bożena Moje domowe kucharzenie Dorota Moje małe czarowanie Gallica Anonimica Zakalce mojego życia Gatita Kulinarne przygody Gatity Gosia Co do jedzenia Gucio Kuchnia Gucia Jola Smak mojego domu Kamila Ogrody Babilonu Krecia
UgotujmyTo.plLubicie babkę ziemniaczaną?Moja córka ostatnio zażyczyła takiej właśni ziemniaczanej babki...do babki można dodać boczek wędzony lub kiełbasę..a u mnie jest bez takowych dodatków
Moje domowe kucharzeniezrobiłam i spróbowałam, w sekundę poczułam się jakbym była w domu rodzinnym. Nie przypominam sobie, żeby moja mama raczyła mnie takimi daniami, ale było w nim coś takiego… domowego, zwyczajnego, sama nie wiem. Poczułam się bardzo fajnie, tak po prostu. Ale ja dziś nie o tym, nie o tym. Od około roku dość często w kuchni używam patelni żeliwnych(...)przyjemności z takim cudem, marka Enders to nowość na polskim rynku – pewnie dlatego. I oczywiście zamiast zaczynać z nią przygodę od sprawdzonego i łatwego przepisu, zabrałam się za pizzę. Nie poszło tak jak to sobie wyobrażam, ale chyba wiem w czym popełniłam błąd. Naprawię go i za jakiś czas się do Was odezwę w tej sprawie. Na czym stanęło
Kardamonovyzrobiłam i spróbowałam, w sekundę poczułam się jakbym była w domu rodzinnym. Nie przypominam sobie, żeby moja mama raczyła mnie takimi daniami, ale było w nim coś takiego… domowego, zwyczajnego, sama nie wiem. Poczułam się bardzo fajnie, tak po prostu. Ale ja dziś nie o tym, nie o tym. Od około roku dość często w kuchni używam patelni żeliwnych(...)przyjemności z takim cudem, marka Enders to nowość na polskim rynku – pewnie dlatego. I oczywiście zamiast zaczynać z nią przygodę od sprawdzonego i łatwego przepisu, zabrałam się za pizzę. Nie poszło tak jak to sobie wyobrażam, ale chyba wiem w czym popełniłam błąd. Naprawię go i za jakiś czas się do Was odezwę w tej sprawie. Na czym stanęło
KardamonovyCześć! Testuję nowy piekarnik parowy pod zabudowę z firmy Elektrolux. Co mnie skłoniło, żeby zdecydować się na właśnie ten? Wiadomo najpierw oceniłam po wyglądzie i cenie
Pieprzyć z FantazjąSKŁADNIKI NA DUŻĄ BLACHĘ Z PIEKARNIKA: Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 saszetka suchych drożdży Szczypta cukru trzcinowego 1
Gotowanie Patki