kilogram ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka oraz sól WYKONANIE: Ziemniaki na szagówki muszą być dobrej jakości i nie mogą być zbyt wodniste, Do utłuczonych ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy
Kuchnia BeatyKoniec roku to dla mnie ważny czas, w szczególności ostatnie dwa dni. Siadam wtedy z lampką dobrego wina, przy ulubionej muzyce (najlepiej klasycznej) z notatnikiem na
W kuchni Karmel-itkiwidziałam w naszym krajowym: zestawy do samodzielnego zrobienia cake pops - czyli lizaków z ciasta. Wiadomo, że domowe ciasto zawsze jest lepsze od tego z gotowych kupionych mieszanek, ale opakowanie zawierało dodatkowo cukiereczki, patyczki i polewę czekoladową, w dodatku było w bardzo dobrej cenie, więc nie mogłam się powstrzymać."Nasze" swojskie Lentilki (których już dawno nie widziałam na półkach marketów
Ciastkozercydoprawić pieprzem. Kwiaty bzu zanurzyć lekko w cieście i usmażyć .Odłożyć na bibułę. Plastry mięsa maczać w cieście i smażyć po 2 min z każdej strony. Na półmisku ułożyć polędwiczki, kwiaty bzu i sos z mango. Resztę sosu podać w sosjerce. Dobrym dodatkiem jest ryż
Kulinarny karnet ChristopheraDzień Dobry...porę mamy śniadaniową a po śniadaniu nic tak lepiej nie smakuje jak kawunia, no ale do kawki to tylko ciasteczko więc zapraszam...;) Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej u mnie tortowa 200 gram cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 200 gram margaryny 350 gram powideł śliwkowych 1 puszka masy
NaKońcuJęzykaDziś na kolację postanowiliśmy zrobić sobie porządne kanapki, wyszły tak idealnie, że muszę się tym z wami podzielić. To świetny pomysł na dobre śniadanie albo
Niezły MłynekDzień dobry!Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach).Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne i mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania. Na początek zapraszam
Pora coś zjeśćRyba z sosem śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry,świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no
W kuchni Karmel-itkisię jeszcze, czy nikt się nie obudził, zabiera się do pracy.Osobiście uważam, że polędwica wyszła baardzo dobra! Nie jest trudna w przygotowaniu, a efektowna, inspirowana tą słynną polędwicą Wellington Gordona Ramsay'a. Jedyną kłopotliwością jest dopieczenie w środku dobrze francuskiego ciasta, dlatego jego warstwa nie może być zbyt gruba, abyśmy nie wyciągnęli z pieca na wpół surowego ciasta. POLĘDWICA
W kuchni Karmel-itkichodzenie po sklepach i gadanie, więc wstąpiłyśmy na pizzę (pollo con funghi). O mamunciu, jakie to dobre było! Cały tydzień ten smak za mną chodził, aż nie wytrzymałam i postanowiłam go odtworzyć i udało się! Musiała być ona na cienkim cieście, więc w tym celu wykorzystałam przepis Ivki na recepturę wg Jamiego Oliviera z jej zmianami. Ciasto wyszło idealne
Fabryka pomysłówŚwięta to magiczny czas...Szczególnie czuć go w domach, gdzie mieszkają mali pomocnicy. Dobre pierniki to nieodzowny element Bożego Narodzenia. Zapach przy ich przygotowywaniu roznosi się po całym mieszkaniu, otula niezwykłym aromatem kuchnię i każdy inny zakątek. Dzieciaki pomagają wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka...Potem dekorować...Szkoda, że na ten smak trzeba jeszcze poczekać, aż ciastka będą miękkie...Zaraz, zaraz(...)śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz. W dzień pieczenia: Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy
Z Majeczką w kuchniJabłecznik z jeżynami nie za słodki, lekko kwaskowy. Użyłam kwaśnych jabłek ale można bardziej słodkie. Jest bardzo dobry i szybko znika. Moja rodzina zajadała się nim do ostatniego okruszka. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru brązowego 3 jajka jabłka: 1,5 kg jabłek kwaśnych 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru płaskie krem(...)łącze już tylko chwilę mikserem. Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach do połączenia tylko. Formę o wymiarach 24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 25 minut aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak żeby wierzch był
wesoła kuchniamarchewką. Zrobię przepyszne muffiny marchewkowe. Jak mi zostanie marchwi, to może będzie jeszcze ciasto marchewkowe. Marchewka jest przepysznym warzywem z prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Pierwsze skojarzenie oczywiście beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Piękna skóra, włosy i paznokcie oraz lub przede wszystkim utrzymuje dobrą ostrość wzroku. Korzystnie wpływa na ostrość widzenia w ciemności. Czyli, samo zdrowie :-) Składniki(...)Następnie dodać maślankę, cukier, oliwę i jajko. Dokładnie wszystko wymieszać, lekko wyrobić. Dodać pestki słonecznika, wcześniej uprażone na suchej patelni, utartą marchew na dużych oczkach, sezam oraz morele. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec babeczki 30 minut. Smacznego w Halloween
pieprzny smaczekmiękkości. Po ugotowaniu ziemniaków mielimy je z serem przez maszynkę na dużym oczku. Po zmieleniu dodajemy słoninkę z cebulką mieszamy dokładnie, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy farsz gotowy szykujemy ciasto według przepisu. Pierogi wrzucamy na wrząca osoloną wodę, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy około 5 min. Następnie wyławiamy i zlewamy zimną wodą. Układamy na talerzu i zostawiamy do ostygnięcia(...)ugotowanych ziemniaków. Odważamy 0,5kg sera białego (wybrać ser dobrej jakości od niego zależy smak pierogów) Ziemniaki mielimy na przemian z serem maszynką, duże oczko. Po zmieleniu do całości dodajemy zeszkloną cebulkę ze skwarkami doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy ręcznie. Sprawdzamy smak jeśli potrzeba doprawiamy. Wykonujemy ciasto zgodnie z przepisem. Po rozwałkowaniu wycinamy krążki ( ja użyłem słoika
Sprawdzone przepisy kulinarnebardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze dzięki dodatkowi majonezu do ciasta drożdżowego nie obsychają i są długo świeże. Zainspirowana przez forum Izbusha, postanowiłam je sama zrobić, chociaż przyznam, że przepis delikatnie zmodyfikowałam. Składniki na 16 sztuk:60 dag mąki pszennej, używam typu 5003 kopiaste łyżki dobrego majonezu1 i 1/2 szklanki mleka5 dag roztopionego masła1 łyżeczka cukru kryształu1/2 łyżeczki soli2(...)odstawić na 10-15 minut aby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, roztopione i wystudzone masło, resztę mleka, wyrośnięty rozczyn i majonez. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 porcji.2. Każdą część ciasta cienko rozwałkować, posmarować roztopionym masłem i posypać
Apetyczna babeczka