dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:157/464)

Orzeszki z kremem chałwowo-kawowym 575

wykonania potrzebna jest specjalna patelnia, która nada naszych orzeszkom właściwy kształt. Nie nakładajmy zbyt dużo ciasta do wgłębień, wystarczą kawałki wielkości orzecha laskowego. Ja przed każdym nałożeniem ciasta, smaruję patelnię olejem za pomocą pędzla silikonowego. Dzięki tej warstwie oleju, orzeszki bardzo prosto wyjąć z patelni. Orzeszki tuż po wyjęciu z patelni są miękkie, jednak jak ostygną, nabierają kruchości. Jeśli lubicie(...)sprzedawcy razem z patelnią. Nie modyfikuję go, bo jak dla mnie jest b. dobry. A krem kawowo-chałwowy to moja wariacja. Zamiast chałwy możecie dodać np. michałki, albo poprzestać na samej kawie. Zapraszam na orzeszki, które pokochacie Drukuj Orzeszki z kremem chałwowo-kawowym Składniki Ciasto 1 kostka masła 2,5 szkl. mąki krupczatki (dałam zwykłą) 1 jajko 1 łyżką gęstej

Mieszam w Garnku
Muffinki ze śliwkami na śmietanie i 4 urodziny bloga 210

śmietanę i wbić jajka. Wymieszać ze sobą. Następnie wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą na gładkie ciasto. Na końcu dodać pokrojone śliwki. Ciasto nakładać w równych porcjach do papilotek. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut (aż do suchego patyczka). /* Style Definitions(...)będzie z nami, jest sprawcą całego zamieszania <3 A wcześniejsze przygotowania do ślubu oraz niezbyt dobre samopoczucie na początku ciąży sprawiły, że byłam zmuszona zrobić sobie przerwę. No bo jak tu przygotować coś słodkiego, kiedy przez pół roku Twoim ulubionym ciastem były pomidory? :P Pewnie za niedługo znowu będę zmuszona zrobić sobie małą przerwę, kiedy górą wezmą obowiązki

My simple kitchen
Tort orzechowy z nutką mięty 157

specjalne okazję, które wymagają wyjątkowych smakołyków. Klasyczne orzechowe blaty połączone z masą maślaną i dobrym naturalnym kakao oraz nalewką miętową tworzy dostojny i pyszny tort.... Składniki na duży tort, ok. 24 porcji. Tortownica o średnicy 26 cm. Składniki na 1 orzechowy blat, musimy upiec trzy takie same, każdy pieczony osobno. Jedna porcja na orzechowy blat, składniki musicie pomnożyć(...)kratkę kuchenną do góry nogami aby odparowała i nie opadła. Do tortownicy przelewamy koleją porcję ciasta i pieczemy następny blat. Masa maślana klasyczna: - 50 dag masła bez dodatku oleju - 5 żółtek - 22 dag cukru - 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao - 4 lub 5 łyżek dobrej nalewki miętowej lub innego alkoholu 1. Na parze ubijamy żółtka z cukrem do czasu aż masa

Apetyczna babeczka
Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 196

dziś są moje urodziny i postanowiłam, że mój tort będzie inny niż zwykle, czyli słony :) To był bardzo dobry wybór, drożdżowa gwiazda to coś więcej niż pizza w "odmiennym" stanie. Ma zupełnie inny smak. W trakcie pieczenia doznania zapachowe są fantastyczne, a po wyjęciu z piekarnika można oszaleć, trudno się oprzeć, aby nie oderwać jednego promyka! :) Szynka zrazowa z serii(...)Sama szynka prezentuje się niezwykle dumnie i tak samo będzie wyglądała na stole biesiadnym, dlatego zachęcam do zakupienia jej zarówno przy specjalnych okolicznościach jak i w dniu codziennym. Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży szczypta cukru 400 g mąki pszennej 1 jajko 15 g oleju rzepakowego pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta garść łuskanych ziaren

MamaOskarka
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 179

puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny sok. W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek. Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć utartą marchew, dynię oraz skórkę kandyzowaną i krótko

Grunt to przepis!
Fuczki – łemkowskie placuszki z kiszoną kapustą 231

potrawa, która bywalcom Bieszczadów jest dobrze znana. Przygotowuje się ją z obgotowanej kiszonej kapusty, wymieszanej z ciastem podobnym do naleśnikowego. Kapustę można również dodać surową, ale kierowałam się sugestią z książki „Kuchnia Polska – potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej i sądzę, że to był dobry wybór (później znalazłam potwierdzenie, że kapusta powinna być ugotowana w innych źródłach, np. w Kuchni regionalnej Beskidu(...)przełożyć na sito i po przestudzeniu lekko odcisnąć. Mleko, mąkę, jaja, sól i pieprz wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Dodać odciśniętą kapustę, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby ciasto zgęstniało. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz
Jaglane ciasto pomarańczowe 138

tutaj  i u mnie jest to ciasto pomarańczowe , ale to bez znaczenia..Ciasto jest smaczne, ale potrzebna jest filiżanka kawy, herbaty a nawet mleka..bo jest tak jakby "zapychające"..ale ogólnie pyszne.Upieczone wczoraj wieczorem...i już gdzieś znikło haha..więc chyba było dobre.. 1 szkl.mąki ziemniaczanej  1 szkl. mąki jaglanej Skworcu 1 szkl. cukru(...)mąką jaglaną oraz proszkiem do pieczenia. Powoli, cały czas mieszając, dodać mąki do utartych jajek z cukrem. Na końcu dodać ostudzone masło  i mieszać, aż do uzyskania ciasta o konsystencji np. budyniu. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec przez około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka a'la tarta z gotowanego kurczaka i warzyw 374

kroję drobno i dodaję do zupy, ale nie zawsze jest to dobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki:kruche ciasto*,gotowany kurczak,warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler,4 łyżki mleka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe pieguski 366

kącika domowego cukiernika: Tak, moja siostra znów się wzięła za pieczenie. Oto efekty. Ciastka kruche, dobre, to że robiła je już dwa razy w ciągu tygodnia mówi samo za siebie ;) Składniki: 2  ½  szklanki maki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli tabliczka czekolady orzechy laskowe(...)Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, posiekane orzechy i czekoladę – wymieszać. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Układać w odstępach.  Piec 12-15 min w temp

Pasja Smaku
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 384

tylko w codziennym życiu, ale i w kuchni.Czy to dobre rozwiązanie? Zależy. Od wielu czynników. Czasem jestem na siebie zła, że nie umiem całkowicie oddać się szaleństwu. A może potrafię? Ostatnio zrobiłam tyle szalonych rzeczy... Może po prostu chcę być bezpieczna? Próbuję? Albo udaję? KREMÓWKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO. na blachę ok. 21x25/26 cm 2 płaty ciasta francuskiego (2 opakowania

W kuchni Karmel-itki
Wielkanocny tulipan 289

odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać do niej wiśnie lub frużelinę albo dobrą, domową konfiturę i aromatyczną herbatę, to już naprawdę nie można się jej oprzeć! Kolorowa babka zwana(...)jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i wlewamy cienką strużką olej, a następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę (najlepiej po 2 łyżki na raz). Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy dodatkowe dwie łyżki mąki, do drugiej kisiel, a trzecią jeszcze raz dzielimy, tym razem na dwie części. Jedną łączymy z makiem, a drugą

Ratunku obiad
Monsieur Cuisine Plus - test lidlowego robota 248

podróbek. Dlatego bardzo ucieszyła mnie możliwość przetestowania tego sprzętu we własnej kuchni. Aby mieć porównanie i dobry punkt odniesienia, postanowiłam w nim przygotować to, co najczęściej robię w TM, wybrałam więc: 🍵   zupę ogórkową 🍹   smoothie z jarmużu, banana i pomarańczy 🎂   ciasto drożdżowe  🍙  mielenie ryżu 🍞   gotowanie bucht na parze Efekty możecie zobaczyć na zdjęciach

bistro mama
Ciasto czekoladowe z marchewki i bakalii. 197

więc  bakalie i marchewka daje sporo wilgoci i to może być powodem odparowania się ciasta. Ciasto jakie jest? Mocno czekoladowe, to przez kawę i kakao. Delikatne, słodkie, wilgotne i dzięki bakaliom bez konserwantów Helio   zdrowe i wzbogacone o dobre cukry i błonnik. Kilka razy już  powtarzałam, jak grzeszyć to w dobrym towarzystwie

Dieta moja pasja
Bezglutenowe racuchy z jabłkami 193

Bezglutenowe racuchy z jabłkami - obłędnie dobre, delikatne, idealne! Smażone bez tłuszczu z dodatkiem jabłka i płatków owsianych sprawia, że to propozycja na zdrowe i przepyszne śniadanie lub podwieczorek.  Ciasto można przechować przez noc w lodówce i  rano smażyć racuszki. Zapewniam, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki kukurydzianej drobnej

Kuchnia bezglutenowa
Doskonale niedoskonałe pełnoziarniste kruche babeczki z papierówką 177

lubisz zdecydowanego smaku mąk pełnoziarnistych, to użyj pół szklanki mąki pszennej i pół szklanki mąki pełnoziarnistej, zagniataj ciasto tylko do porządnego połączenia składników i uformowania kuli. Nie lubi ono ciepła. A Wy lubicie jabłka w wypiekach? A może pamiętacie stare, dobre papierówki? Piszcie, jak podoba Wam się przepis! Jeśli chcesz być na bieżąco lub oglądać wszystko od kulis, polub

Ekocozy | Naturalnie na co dzień