dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:149/464)

NAJLEPSZE CIASTO NA ŚWIECIE? BROWNIE! 165

oryginalnym przepisie były także maliny, ja jednak pominęłam ten dodatek. Domownicy określili je mianem najlepszego ciasta jakie kiedykolwiek jedli , a ja w zupełności się z nimi zgadzam! tylko   tyle mi zostało do zdjęcia! BROWNIE przepis z tego bloga // forma 18x18cm ~100g czekolady gorzkiej, dobrej jakości ~75g masła ~3/4 szklanki cukru  ~szczypta soli ~1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ~2 duże(...)następnie wymieszać z ekstraktem waniliowym (jak to pachnie! <3). Do masy dodać jajka, jedno po drugim. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i kakao. Wmieszać w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Na ciasto wysypać równomiernie maliny  (opcjonalnie) . Piec około 30 minut w temperaturze 170 o C. Smacznego!  WARTOŚĆ ODŻYWCZA PORCJI

chili & sugar
Pie z wołowiną i ciemnym piwem 92

soczysta. W tym przepisie zamiast standardowego wina wykorzystałam ciemne piwo co okazało się być udanym wyborem. Sposób podania to dobry przykład na to, jak standardową z pozoru potrawę można podać w naprawdę ciekawy sposób. Taki obiadek zapieczony pod francuskim ciastem zjadłam naprawdę z dużą przyjemnością. Pomysł pochodzi z kukbuka

Milion Smaków
Zapiekanka z łososiem 175

Ostatnio u bratowej jadłam właśnie taką zapiekankę. Jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu. Bardzo dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Niestety porcja jak dla 1 osoby wychodzi bardzo duża. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt) 10 pieczarek 1 por (duża biała część) 200g świeżego łososia 1 łyżka masła pieprz cytrynowy sól pieprz czarny 1 łyżka

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Czekoladowe ciasteczka Pierre'a Hermé 158

Bardzo dobre ciastka! Kruche i mega kakaowe. Nie ukrywam ale przy tych ciasteczkach namęczyłam się podczas ich wyciskania przez szprycę, ponieważ ciasto jest bardzo (!) gęste,. Dlatego też od razu Wam mówię, żebyście najlepiej zaopatrzyli się w adapter bo inaczej tylka będzie wyskakiwać z worka i namęczycie się tak jak ja. Ale namęczenie się zrekompensował mi ich smak. Niebo

CookYourself
zielone szparagi w cieście francuskim 154

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego

Luźna Kuchnia
Chrupiące Słodkie Cygaretki 178

Składniki: 3 plastry ciasta filo 2 średniej wielkości jabłka cukier waniliowy cynamon sok z 1 cytryny cukier puder oliwa z oliwek Przygotowanie: z ciasta filo wycinamy

Luźna Kuchnia
Tarta ŻuraWinowA 281

Składniki:                                            spód: 2 kubki

Luźna Kuchnia
Kluski z białym serem i szpinakiem 248

solą. Kiedy szpinak ostygnie, wmieszać do niego biały ser, posiekaną natkę i cebulę. W razie potrzeby doprawić i zmiksować. Ciasto rozwałkować, powycinać szklanką kółka, nałożyć farsz i lepić kluski rękami. Włożyć łyżką cedzakową do osolonego wrzątku, jak wypłyną będą dobre. Czerwoną cebulę podsmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki i okrasić gorące kluski. Smacznego

Gaździnka warzy
Domowy karmel 158

mało. Gdy snuje się po domu jak cień, zaglądając w każdy kąt i mrucząć pod nosem "Zjadłbym coś dobrego" nadchodzi czas by zakasać rękawy i przygotować coś specjalnego. Słodkiego, kremowego i przepysznie ciągnącego. Coś czym można smarować wafle, ciasta, polewać naleśniki lub wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Karmel! Zaspokoi zachcianki każdego łakomczucha:).    Domowy karmel *   150g cukru

Zapiski Młodej Żony
Szybkie ciacho z mikrofali 162

miseczce roztrzepujemy jajko. Dodajemy olej i mleko ( nie miałam mleka w domu i dodałam śmietankę 30% wyszła równie dobra :) ) i dokładnie łączymy. Następnie dodajemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy na największą moc. Gdy ciasto wyrośnie zostawiamy jeszcze na chwilę. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję brownie można szybciej wyciągnąc ciasto, im dłużej będzie trzymane w mikrofali

Pudełko rozmaitości
Ciastka kakaowo – kawowe z syropem klonowym na samych białkach 186

kakaowo – kawowe ciasteczka z syropem klonowym. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że zawiera on same białka, więc bardzo dobra alternatywa dla wykorzystania białek po karnawałowych faworkowo – pączkowych wypiekach. Z podanego przepisu, wyszła mi cała blacha ciastek ( 15 sztuk) Ciasto należy przygotować, dzień przed pieczeniem, gdyż całą noc powinno leżakować w lodówce. Składniki: 140 g maki pszennej 30 g kakao

Na słodko lub wytrawnie
Paluszki z prosciutto 170

Drobna przekąska na sobotni wieczór lub jakikolwiek inny ;) a do tego dobre wino ;) chociaż ostatnio to tylko soczek porzeczkowy... Zrobienie wymaga kilka minut cierpliwości, ale warto...Paluszki z prosciutto Składniki:opakowanie ciasta francuskiego10 plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)sos pomidorowysezamjajko Składniki na sos pomidorowy:2 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnkułyżeczka oleju z pestek winogronprzyprawa do pizzyoreganosólPrzygotowanie:Wszystkie składniki

Lawendowe Niebo
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami 187

Zawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje

Ewa w kuchni
No i co, że barszcz z papierka 173

Tegoroczny barszczyk zawdzięczamy Winiarom. Wiem, obciach na maksa, ale buraków nie miałam, zakwasu też i ratowałam się gotowcem. W zamian za to zadbałam, aby dodatek do

bastalena
Pierniczki choinkowe 238

ognia.Pozostawiamy do ostygnięcia.Na tym etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam użyć "dobrego" cukru kryształu.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao - mieszamy. Następnie dodajemy jajko i zimną masę miodową - zagniatamy ciasto.Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Zimne ciasto wałkujemy na grubość 5mm, wycinamy dowolne kształty.Piec w temperaturze 190 stopni C, przez około 15 minut.Upieczone

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania