Składniki: ciasto: 3 marchewki 4 łyżki cukru trzcinowego 1 kubek mąki 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 0,5 słoiczka dżemu
Luźna KuchniaCiasto herbatnikowe: 0,5 kostki masła, w temperaturze pokojowej 2 kubki mąki pszennej 4 łyżki 50 g cukru
Luźna KuchniaSkładniki na 5 niedużych słoiczków: 1 kg truskawek 1 kubek wody 0,5 kg op żelfix 2:1 kilka gałązek świeżej bazylii laska wanilii świeżo mielony
Luźna KuchniaSkładniki: 1 kg mielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa
Luźna Kuchniawoli. W mojej diecie postawiłam na zdrowy rozsądek (własny) i na komfort (również własny). Dzięki temu teraz, kiedy osiągnęłam swoją upragnioną wagę, nie mam zamiaru rezygnować np. z ciasta od czasu do czasu. Najczęściej w weekend albo w pracy, jeśli koleżanka ma urodziny albo w deszczowy dzień, kiedy z inną koleżanką postanowimy pocieszyć się pączkiem. Nie robimy tego(...)jest właśnie mój obecny wyznacznik, który limituje weekendowe dobra. I nie chcę, żeby ten pączek był z ksylitolem. On ma być z cukrem. Tym fuj, białym, niezdrowym, najgorszym. Sernik też ma być z serem a nie z kaszą jaglaną imitującą ser. A jeśli ciasto kruche ze śliwkami to z mąką pszenną. Od czasu do czasu sięgam po zamienniki. Pączki
bistro mamaInulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego(...)gotowana z wodą inulina zyskuje postać galaretki, a także gładkość i smarowność, dzięki czemu może częściowo zastąpić różne skrobie oraz tłuszcz - zmniejszając tym samym kaloryczność pokarmu. Jest też dobrym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów) oraz piany białkowej. Można ją także dodawać do past warzywnych, twarożków, pasztetów - wszędzie tam, gdzie przyda się coś stabilizującego, zagęszczającego lub wiążącego
w mojej kuchniWiosna jakoś się ociąga, zimno i pochmurnie. Może z długim majowym weekendem zadomowi sóię na dobre… Póki co spróbuje przywołać ją magdalenkami, małymi francuskimi ciastkami o charakterystycznym garbiku i muszelkowym kształcie, uzyskanym dzięki pieczeniu w specjalnej foremce. Przygotowując te biszkoptowe ciasteczka chciałam dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat. Źródła internetowe podają różne historie związane(...)jakieś 5/7 minut. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem i skórkę, wymieszać i dodać rozpuszczone masło.Masę podzielić na trzy równe części i zabarwić według gustu. Wlać po 1/3 każdego ciasta do wysmarowanych margaryną foremek i wypełnić je w 2/3. Piec w temperaturze 190°C przez około 8-10 minut. Po upieczeniu stwierdzam, ze ciasteczka są bardzo delikatne
Mia Cucina Sofietasmaczne muffinki (lub małe babeczki) z syropem klonowym i ulubionymi dodatkami. Przygotowane wg poniższego przepisu doskonale smakują zarówno z orzechami, jak i z owocami. Ps. Ekstrakt waniliowy i bardzo dobrej jakości syrop klonowy jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata Składniki - proporcje na 12 małych muffinek 260 g mąki pszennej 100 ml syropu klonowego 100 ml jogurtu greckiego(...)niewielkimi porcjami dodawać zawartość miseczki z mąką i mieszać, do czasu aż nie będzie grudek. Na koniec wsypać ulubione dodatki i delikatnie przemieszać. Wyłożone papilotkami foremki do muffinek napełniać ciastem do 3/4 wysokości, ewentualnie udekorować orzechami lub posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. (do czasu aż patyczek będzie suchy). Po upieczeniu wystudzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że naleśniki z mąki ryżowej są takie dobre?! Widocznie, albo mało osób wie, albo garstka trzyma sekret i o tym mówi tylko w kuluarach To co wyróżnia naleśniki z mąki ryżowej to to, że są bardzo wdzięczne podczas smażenia. Ciasto po patelni rozlewa się niczym dżuma po Europie lata temu. Błyskawicznie obejmuje cienką(...)drugiej, to zaryzykuj zrobienie ich bez niej, ale dodaj wtedy troszkę mniej płynów. Jak ja jem naleśniki z mąki ryżowej? Ja najbardziej lubię zajadać naleśniki z owocami. Ewentualnie dobrymi dodatkami są również masło orzechowe lub tahini i dżem. A jakie są Wasze ulubione naleśniki? Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów na naleśniki bezglutenowe i wybrania swojego ulubionego przepisu. Artykuł
Blendmanproszkiem,olejek i pianę z białek.Masa serowa: 80 dag dobrego sera – zmielić (nie może być zbyt mokry)2 szklanki cukru8 jajek4 łyżki grysiku0,5 kostki margarynyUtrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać ser, grysik, na końcu pianę z białek. Wyłożyć dużą blachę (ma ma 39x26) papierem, rozłożyć połowę ciasta makowego, na to ser i równomiernie drugą część ciasta makowego
Praktyczna plwydrylowanych pokrojonych w ósemki2 brzoskwinie, wydrylowane, pokrojone w plasterkibita śmietana lub dobre lody do podaniaPrzygotowanie:Mieszamy mąkę z dwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło i palcami wyrabiamy kruszonkę. W małej filiżance mieszamy ekstrakt z wanilii z 3 łyżkami zimnej wody, skrapiamy kruszonkę i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.Rozgrzewamy piekarnik
Smakowity Blog KulinarnyWilgotne bananowo-czekoladowe ciasto idealne na jesień czy zimę. Bardzo proste do zrobienia i nic tylko zrobić sobie kawę czy herbatkę, usiąść pod kocykiem i włączyć jakiś dobry film :) Składniki: 3 banany mąka 240 g 2 jajka cukier 100 g cukier waniliowy 1 op. (16 g) 2 tabliczki czekolady mlecznej proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki masło
Kuchnia Vikipowiedzieć o firmie Kłos Pol Od jakiegoś czasu używam ich produktów do pieczenia ciast, chleba czy pizzy.Mają różne typy mąk naturalnych .Nie dodają do nich żadnych polepszaczy, dodatków, które powodują standaryzację mąki. Wytwarzają mąkę o bardzo dobrych parametrach wypiekowych. Gorąco polecam produkty , a dziś szczególnie mąkę pszenną
Różowa kuchniamielone były bardziej pikantne. Jajka wybić do garnuszka, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i zrobić z tego lane ciasto. Wlać do gotowego farszu, wymieszać i piec mielone na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe, chociaż zimne są też bardzo dobre
Gotuję TestujęBeza to deser, ktorego ciągle się uczę. Minęło trochę czasu, zanim pojęłam, że dobry przepis na bezę nie wystarczy. Trzeba samodzielnie kombinować, ponieważ każdy z nas
WiszniówkaDawno, dawno temu w zeszycie z przepisami mojej mamy znalazłam przepis na szarlotkę. I było to pierwsze ciasto, które upiekłam. Ze wszystkich ciast z jabłkami
dobra gospodyni dom wesołym czyniprzygotowaniu i jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić go w domu, to może zbliżająca się Wielkanoc będzie dobrą ku temu okazją. Poza oczywistym przeznaczeniem, można go także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów do ciast. Z całą pewnością się nie zmarnuje;) Składniki: 6 żółtek 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g cukru
Smakowity Blog Kulinarnynastępująco: Na opakowaniu znajduje się przepis przygotowania, zarówno w automacie, jak tez i w piekarniku: Do ciasta chlebowego dodałem, zgodnie z sugestią na opakowaniu, jednego ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka oraz łyżkę oleju. Wierzch chleba posypałem białym makiem. Chlebek wyszedł bardzo dobry, o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Jest to dobra propozycja dla zabieganych osób
Przepisy na domowy ser i chlebzawieruszył się gdzieś do przyszłego roku, publikuję go już dzisiaj. Uszka okazały się bowiem genialne, tak dobrych uszek jeszcze nie jedliśmy. Inspiracją był przepis znaleziony u Margarytki , jednak jak to zwykle bywa, lekko go zmodyfikowałam. Efekt końcowy wyszedł wprost powalający. Ciasto świetnie sprawdziło się także do pierogów z kapustą i grzybami. Z podanych ilości wychodzi ok.150 sztuk. Składniki
Smaczne Zdrowepłaszczkach drożdżowych. Te ostatnie zabierano nam z blatu jeszcze surowe (nie sądziłam, że można nie odróżnić ciasta surowego ale było wielu takich....). Wystarczyło się odwrócić na chwilkę a podbierano nam nawet nie gotowe jeszcze sałatki z miski. Przy takich imprezach dobra organizacja to podstawa, bo bez niej byśmy tam nie wyrobili. W całym tym zamieszaniu czas tak szybko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagotujemy do wypłynięcia. Odcedzamy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerze. Powtarzamy operację z każdą pozostałą częścią ciasta. Na rozpuszczonym maśle rumienimy tartą bułkę, polewamy nią gotowe leniwe kluski i posypujemy cukrem. To porcja dla dwóch głodnych dorosłych osób. SKŁADNIKI 500g dobrego, tłustego lub półtłustego twarogu 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka rozmiaru M sól 1/6 kostki masła
Karo in the Kitchenchociaż na chwilkę. Moje urodziny już za dwa dni i już nie mogę się doczekać. Chcę upiec ciasto, ciasteczka, odpić ulubione wino poziomkowe i spędzić cały ten dzień wśród najbliższych. Jeszcze tylko trochę! Buraczków wszędzie pełno, więc trzeba z nich coś dobrego przygotować. Może babeczki? Już były. Makaron? Był. W takim razie czas na zupkę! Trochę jakby świątecznie
Be Fit Be StrongOto najszybciej robiąca się polewa o bajecznym smaku Składniki - 1/2 kostki margaryny - 100 g nutella ( dobrej jakości ) Sposób przygotowania 1. - W garnku wymieszać margarynę z nutellą
W królestwie smaków Beatyłono natury, wędrówki rowerowe, nad wodę, czy na grille. W takich sytuacjach warto mieć ze sobą coś dobrego do zjedzenia, kanapkę, która będzie miłym przerywnikiem. Polecam rogale francuskie z pulled pork, czyli rwana wieprzowina. Rogale co prawda nie przygotowane z domowego ciasta, wybaczcie, ale całość smaczna. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKoleżanka z pracy przesłałam mi wczoraj inspiracje kulinarne... Jedną z nich były Śniadaniowe różyczki z ciasta francuskiego SKŁADNIKI ciasto francuskie szynka sos cygański, musztarda kminek
MarciochaKucharzyrazu posypać wcześniej posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Dodatkowo wierzch czekoladek możemy polać strużkami rozpuszczonej czekolady karmelowej oraz gorzkiej. Dobrej jakości, belgijską czekoladę a także karmelową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. *foremki możemy posmarować bardzo cienką warstwą oleju lub masła - wtedy łatwiej odejdą od formy
Słodka Stronaprzyjemności i pomysły jak tu spędzić czas z rodzinką. Mamy dzisiaj gości, więc trzeba również przygotować coś dobrego. Postawiłem znów na tartę, bo to coś co zawsze wychodzi, jest szybkie i przepyszne. Tym razem bananowa tarta z mascarpone. Czego użyłem? Do ciasta: -300 gram mąki TYP550 -200 gram zimnego masła -100 gram cukru -dwa żółtka Wszystkie składniki zagniatamy około
BaRepaskilogram ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka oraz sól WYKONANIE: Ziemniaki na szagówki muszą być dobrej jakości i nie mogą być zbyt wodniste, Do utłuczonych ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy
Kuchnia BeatyKoniec roku to dla mnie ważny czas, w szczególności ostatnie dwa dni. Siadam wtedy z lampką dobrego wina, przy ulubionej muzyce (najlepiej klasycznej) z notatnikiem na
W kuchni Karmel-itkiwidziałam w naszym krajowym: zestawy do samodzielnego zrobienia cake pops - czyli lizaków z ciasta. Wiadomo, że domowe ciasto zawsze jest lepsze od tego z gotowych kupionych mieszanek, ale opakowanie zawierało dodatkowo cukiereczki, patyczki i polewę czekoladową, w dodatku było w bardzo dobrej cenie, więc nie mogłam się powstrzymać."Nasze" swojskie Lentilki (których już dawno nie widziałam na półkach marketów
Ciastkozercydoprawić pieprzem. Kwiaty bzu zanurzyć lekko w cieście i usmażyć .Odłożyć na bibułę. Plastry mięsa maczać w cieście i smażyć po 2 min z każdej strony. Na półmisku ułożyć polędwiczki, kwiaty bzu i sos z mango. Resztę sosu podać w sosjerce. Dobrym dodatkiem jest ryż
Kulinarny karnet ChristopheraDzień Dobry...porę mamy śniadaniową a po śniadaniu nic tak lepiej nie smakuje jak kawunia, no ale do kawki to tylko ciasteczko więc zapraszam...;) Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej u mnie tortowa 200 gram cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 200 gram margaryny 350 gram powideł śliwkowych 1 puszka masy
NaKońcuJęzykaDziś na kolację postanowiliśmy zrobić sobie porządne kanapki, wyszły tak idealnie, że muszę się tym z wami podzielić. To świetny pomysł na dobre śniadanie albo
Niezły Młynek