mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Mozna zrobić to ręcznie, albo za pomocą robota kuchennego. Odstawić do wyrośnięcia. Rośnięcie i teraz i potem jest bardzo istotnym czynnikiem. Bez dobrego
Polska ZupaDzień dobry! Jednym z ostatnich przepisów na blogu jest brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi , takie połączenie tak nam zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne ciasto w podobnym stylu. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego, solonego karmelu, orzeszków, a wszystko na słodkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Chyba nie muszę pisać więcej, zapraszam po przepis :-). Czytaj więcej
Pora coś zjeśćśniadanie, zostawię to do wyrośnięcia... i o tym zapomnę, czytając książkę >.< przez co ciasto nabiera takiego lekko alkoholowego smaku/zapachu, ale to ja i chyba nigdy się nie nauczę, by sobie czas nastawiać, no, ale i tak dobre było :P Czasami jest zbyt pięknie, czasami boję się, że to tylko sen, że zaraz się obudzę
More food, love and dreamspodanej ilości ziemniaków.Gdyby podczas wyrabiania ciasto zbyt się kleiło można dodać trochę mąki ziemniaczanej, ponieważ na konsystencję ciasta duży wpływ ma gatunek ziemniaków (ich mączystość). Ja pozostałam przy podanej ilości mąki pszennej, ziemniaczanej nie dodawałam.Boczek można zastąpić 2 pętkami dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej), pokrojonej w kostkę i podsmażonej z cebulą.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskawpływem zimna zmienia kolor swojej skórki- po prostu staje się czarny. Oczywiście środek jest dobry i można spokojnie takie banany wykorzystać. Tak też zrobiłam dzisiaj ze swoimi. Powstał deser z bananami i nutellą, prościej mówiąc naleśniki. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki. Każdego banana ( wystarczy 4-5) kroimy na połowę i jeszcze
W kuchennym oknie Ewymożna lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać z ryżem jako danie główne. źródło ,, Kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczkaśrodkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Dobra rada: p ilnować z zegarkiem w ręku czasu pieczenia! - u mnie chałka by ł a ra ptem o minutę d ł użej w piekarniku i już zdeczko za mo cno zbrązowiała. Po wyjęciu z piekarnika, studzi ć na metalowej kratce - aby ciasto si ę dobrze odparowało
Grunt to przepis!tamtym roku, wcześniej jakoś mnie nie interesował. Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu na jakieś ciasto, i tak trafiłam na TEN. Bardzo podobało mi się to ciastko na zdjęciu, ale jak widać u mnie tak pięknie niestety nie wyrosło. Chociaż i tak było bardzo dobre :) Składniki (tortownica 22cm): 250 g rabarbaru 150 g mąki 40 g drobno zmielonych migdałów(...)jajku i miksować do czasu aż masa będzie jednolita. 4. Stale miksując dodać skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i amaretto. Następnie na przemian dodawać jogurt i mąkę. 5. Ciasto przelać do wyłożonej papierem i natłuszczonej na bokach tortownicy. Na wierzch położyć rabarbar i lekko wcisnąć go w ciasto. 6. Ciasto posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów. 7. Piec
Pasja SmakuSzaro, buro, nieprzyjemnie... Jesień rozgościła się na dobre. Ta wietrzna, która szalonymi podmuchami przedziera się przez najcieplejsze swetry, kurtki i szale. Gwałtownymi porywami targa ostatnie, kolorowe liście, które z cichym szumem opadają na chodniki, tworząc miękkie, szeleszczące dywany. Brodzimy w nich razem z Ptysią, wzbijając butami i łapkami barwne fontanny. Słońce kryje się za grubą warstwą wełnistych(...)Najlepszym lekarstwem na taka pogodę jest udanie się do kuchni (chociaż wiem, jak bardzo się nie chce w pierwszej chwili), wyciągnięcie wagi, kilku misek, łyżek i formy, i upieczenie ciasta. Może to być zwykła babka ( koniecznie z cynamonem! ), bardziej wymyślana tarta albo aromatyczny sernik. Albo w ogóle co tylko się Wam zamarzy! Najważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzasem naprawdę niewiele potrzeba żeby zrobić pyszne letnie ciasto:) Gdy upał przedziera się do kuchni brak ochoty na skomplikowane przepisy... ten jest zupełnie inny niż poprzednie przepisy na serniki na zimno, gwarancją sukcesu jest jednak dobry serek na sernik. Ja używam serka ulubionego z Wielunia - szczerze polecam do serników na zimno, pieczonych i na kanapki!:) S kładniki(...)tortownicę o średnicy 24 cm : 650 gramów sera porządnie zmielonego lub dobrego "wiaderkowca" (używam "Mój Ulubiony" z Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gram
cucinareblat, czy podłogę, następnie kładziemy na kratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dziele za pomocą noża do chleba). MASA JOGURTOWA: 680 g jogurtu naturalnego dobrej jakości (2x340g) 150 g czekolady białej 1 łyżka miodu jagody Dzień przed przygotowywaniem tortu(...)dobrze mieszamy. Na paterze kładziemy jedną część biszkopta, wykładamy 2/3 części masy jogurtowej, kilka garści jagód i przykrywamy drugim krążkiem biszkopta. Resztą kremu dekorujemy boki ciasta. Z lodówki wyjmujemy zimny mus czekoladowy, miksujemy go chwilę, aż będzie gęsty i puszysty, dekorujemy nim wierzch ciasta. Na mus czekoladowy wysypujemy kilka garści jagód, chłodzimy kilka godzin
Rozpustne gotowaniewitamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych Składniki polewy: 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 % kakao) 1 łyżeczki masła 200 ml śmietanki kremówki 36 % Garść(...)przerywając ucierania dodawać po jednym jajku w ostępach około 10 sekundowych. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po 1 łyżce cała przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do formy. Wygładzić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do tzw. suchego patyczka przez 45-50 minut. Ostudzić na kratce. Przygotować krem: W rondelku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia
Moja Delicjawykonania jeszcze nie widziałam. Nic a nic nie chciały trzymać masy babeczkowej w ryzach. A co dopiero nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową udało się(...)samo jak w gruzach legł plan wyjazdu do Mamy :( Jedyne co dobre, to, że słodkości zje się i tak, bo w smaku niczego sobie ;) Wskazówki w nawiasie wynikają z tego, że babeczki miały być nadziane budyniem, a nie budyniowe. Jeśli zdecydujesz się dodać budyń do ciasta, należy zmniejszyć ilość cukru i zrezygnować ze śmietany. Zapomniałam o sprawie najważniejszej
Kuchnia po mojemuwdzięczne w obróbce. Wystarczy wymieszać składniki (użyłam miksera z haczykami), a następnie zagnieść ciasto w kulę, odstawić na 20 minutowy odpoczynek, a potem postępować tak jak z kopytkami… i smażyć w glębokim tluszczu) Castanole najlepsze są w dniu smażenia, na drugi dzien nadal dobre, choć nie tak puszyste) Przepis zaczerpnęłam z włoskiego programu “La prova del cuoco”. Castagnole(...)miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta i skórkę z cytryny. Wymieszać mikserem, do powstania grudkowatej masy. Po trochu dodawać mleko i nadal mieszać mikserem do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć na blat i uformować kulę. Kulę ciasta przykryć, aby nie wyschła i odstawić na 20 minut. Następnie postępować jak przy robieniu kopytek. Podzielić kulę wyrobionego ciasta
Mia Cucina Sofieta