nagrodzony. Jeżeli gdzieś w pobliżu kuchni kręcą się silne dłonie warto je zawołać gdyż wałkowanie oraz wyrabianie ciasta wymaga sporej siły!! Jeżeli posiadasz maszynkę do makaronu znacznie Ci ułatwi pracę, jednakże jeżeli jej nie masz nie poddawaj się ostry nóż i wałek też wystarczy. Jeżeli zrobisz więcej makarony niż planowałeś, nie ma problemu, nie zmarnuję się! nie gotuj, tylko porządnie
Wylizany Rondelmlekiem oraz cukrem. Etap II - łączenie składników rozpuść masło w rondlu. Do misy dodaj mąkę, rozpuszczone masło, rozczyn drożdżowy, wodę, sól, Etap III - ciasto Zagnieć ciasto albo zleć tą pracę swojemu robotowi kuchennemu. Uformuj kulkę i odstaw na 45 minut. Etap IV - czekanie Wysmaruj blachę tłuszczem. Uformuj 5 okrągłych bułeczek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw
Wylizany Rondelsądzi, tutaj skorzystałem z jednego z mitów narodowych i skupiłem się na kapuście. Bigos jest w ogóle bardzo wdzięcznym tematem jeśli chodzi o catering imprezowy bo przygotowanie jest mało praco i czasochłonne. Co prawda, aby uzyskać pełne walory należałoby go ugotować kilka dni wcześniej a następnie codziennie podgrzewać, ale biorąc pod uwagę stan ludzi znajdujących się na imprezach wystarczy tylko
Kryzysowa Książka KucharskaIsabella nie miała zbytnio wyjścia, gdyż wydawała książkę w czasach kiedy kobiety nie miały praw wyborczych :) Poza tym była osobą bardzo kreatywną, gdzie (posiłkując się podstawowym narzędziem pisania prac magisterskich, a nawet doktoranckich :) ) jej dzieło Mrs Beeton's Book of Household Management było pierwszym kompleksowym poradnikiem dotyczącym prowadzenia domu. Mając zaledwie 23 lata stała się pionierką w tej dziedzinie
Kryzysowa Książka Kucharskaniż tzw. placek po węgiersku. Danie podsumowujące moją akcję na dania z buraków cukrowych tu i tu . Wnioski: - frekwencja mała, co może oznaczać nie tylko małą chęć do pracy twórczej wśród bloggerskiej braci kulinarnej, ale też bardzo poważne problemy ze zdobyciem buraka cukrowego - na 7 wpisów obcych tylko jeden był z użyciem buraka cukrowego, ale dwa to już zupełnie
Kryzysowa Książka Kucharskafilm utożsamiając się z główną bohaterką, gdzie odzywają się u nich stare marzenia, a przede wszystkim poczucie zwiększonej możliwości ich realizacji o czym pisał dr Witold Adamczyk w pracy „ Psychologiczny model widza kinowego” . Tak jak w przypadku wielu panów, którzy marzą o atrakcyjnej kobiecie chcącej ich „zaatakować” w dziwnych okolicznościach, tak panie marzą o rycerzu na białym koniu
Kryzysowa Książka Kucharskagłówne i deser. Deser był najmniej ambitnym przedsięwzięciem, zupa nieco bardziej, a danie główne miało już pewien stopień trudności. Uczestnicy zostali podzieleni wg stopnia ambicji i wzięli się do pracy. To co uzyskaliśmy wspólnie przerosło ich oczekiwania :) Żurek z chleba Przyznam szczerze, że początkowo chcieliśmy zrobić "grochówkę" według tego przepisu. http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2011/01/wariacje-z-chlebem.html , ale w wyniku, jak to określiła jedna
Kryzysowa Książka KucharskaWojnie Światowej po cenie złomu, gdzie Niemcy, oczywiście uwzględnili inflację :) i wysłali młodych ludzi aby wykosili trochę drzew w dżungli za ich pomocą, bo przecież tą ciężką i niewdzięczną pracę ktoś musiał wykonać :) W myśl zasady - Dając dostęp do słońca rozjaśnimy umysły :) ZSRR oficjalnie wysłało tylko sprzęt :) Cała akcja zakończyła się dla USA porażką, gdyż ich taktyka zasypywania wroga żelastwem
Kryzysowa Książka Kucharskaautostrady A4. Potrawa była też znana pod nazwą ciućpa. Ciupciać oznaczało mieszać, co odnosiło się do charakteru dania. Danie początkowo było jadane na co dzień jako pokrzepiający po ciężkiej pracy obiad. Obecnie jada się je głównie na wigilię. Stąd głównym surowcem są jednak owoce suszone. Ja, korzystając z tego, że gruszki są jeszcze na drzewach, użyłem świeżych. Gruszek, bo śliwek
Kryzysowa Książka Kucharskamojo picón. Tam jest ciepło, więc miejmy namiastkę tego klimatu na tą pogodę, która się radykalnie zmieniła w ciągu ostatnich 3 dni :) Sam nie byłem, ale kolega z pracy, Daniel, pojechał tam ukoronować swoje pewne przedsięwzięcie zwane małżeństwem i przywiózł mi ten przepis jak i worek własnoręcznie zebranego czerwonego pieprzu, dlatego przy tej okazji chciałbym go pozdrowić :) Każdy ma prawo
Kryzysowa Książka Kucharskapołączeniu z sodą spowoduje, że placki będą bardziej puszyste. Fasolę kroimy na 3-4 cm kawałki. Podobnie robimy z marchewką, z tym, że musimy włożyć w to więcej pracy, bo kroimy w słupki. Dusimy wszystko razem pod przykryciem i doprawiamy czosnkiem i imbirem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Kiedy zmięknie dosypujemy trochę cukru i chwilę smażymy
Kryzysowa Książka Kucharskabyło bardzo powszechne, ale na potrzeby postu skupimy się na Stanach Zjednoczonych Ameryki. Kraj dość duży, bogaty w bogactwa więc rozwijał się w dużym tempie. Potrzeba było ludzi do pracy, w dodatku można było ograniczyć koszty, więc sprowadzano darmową siłę roboczą z Afryki, która albo została schwytana, albo sprzedana za jakieś dobra. Początkowo nie było gdzie uciekać, bo do domu
Kryzysowa Książka Kucharskaproszek do pieczenia. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować 4 cienkie placki wielkości blaszki (24x35cm) Aby ułatwić sobie pracę wycięłam z papieru do pieczenia prostokąty wielkości spodu blaszki i na nim wałkowałam ciasto. Następnie przenosiłam na blaszkę. Ciasto nakłuć widelcem i piec na złoty kolor w 180 stopniach. Ostudzić. Masa
Smakołyki AsiSałatka makaronowa z wędzonym morszczukiem i kukurydzą to propozycja na kolację, imprezkę lub lunch-box do pracy. Sałatka jest delikatna w smaku i ma lekką nutę wędzonego morszczuka. Składniki: 100 g makaronu orzo 1 wędzony morszczuk 1 średnia czerwona cebula 1 puszka kukurydzy garść siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Wykonanie: Makaron
Smak mojego domupasztet przygotowany z prostych składników, a dodatkowo szybki i "oszczędny", bo do przygotowania używamy pozostałości z rosołu + kilka nitek długiego makaronu i żurawina :) przy niskim nakładzie czasu i pracy nowe, doskonałe i zdrowe danie gotowe - składniki trzeba tylko zmiksować i zapiec :) Taki pasztet świetnie nadaje się na śniadanie, kolację czy przekąskę na świąteczny/imprezowy stół. Dzięki warstwie
Kolorowy Przepisownik