Każdy z nas ma czasem ochotę na szybki i niewymagający wielkiej pracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim. Desery z użyciem ciasta francuskiego należą do takich, że tak naprawdę wystarczy tylko dżem, masło orzechowe, owoce czy kostki czekolady, a możemy wyczarować coś smakowitego. Tymczasem ostatnio postanowiłam zrobić coś innego i padło
Be Fit Be Strongpoleca się ją cukrzykom, a ponadto ma działanie antyoksydacyjne. Tym razem chciałabym zaproponować wam a’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy, który może być świetną przekąską do pracy lub szkoły, czy jako dodatek do obiadu. Składniki: – 150g komosy ryżowej – 150g soczewicy czerwonej – 70g nerkowców – 2 czerwone papryki – 40g rodzynek – 40ml soku
Be Fit Be Strongdecydującym czynnikiem jest tutaj szybkość wykonania. Wystarczy składniki połączyć, wykulać i już. Żadnego bawienia się w wykrawanie, formowanie, dekorowanie, żadnego pieczenia. Wystarczy niecałe 30 minut i bez dużego nakładu pracy możemy zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. A więc…. smacznego. 1 szkl. suszonych daktyli bez pestek 1 szkl. suszonych śliwek 1 szkl. orzechów włoskich (u mnie mieszanka: włoskie, pekan, laskowe
Smaki Na Talerzubardzo łatwa, szybka i zdrowa przekąska którą chce zaproponować Wam na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie batoników to dosłownie 2 minuty pracy a efekt jest naprawdę smakowity. Bożonarodzeniowe batoniki można nafaszerować ulubionymi bakaliami. Słodzimy je tylko miodem więc są też ciekawą opcją na świąteczny przysmak dla dbających o linię... Świąteczne batoniki z płatkami Corn Flakes 1/2 szklanki płatków orkiszowych
sierotka maRysia w kuchniblogu kiełbaski z fasoli i klopsiki z fasoli i pasztet. A widziałam przepisy na majonez czy chleb. Mleko fasolowe – szczególnie z czarnej fasoli, choć wymaga nieco więcej pracy niż mleko z ziaren lub orzechów. Nie ma ... [Read more
Gotuj z Blue RavenDzisiaj przepis na pyszną i lekką sałatkę, podaną w buraczku. Bardzo efektowna i lekka. Polecam ją zajadać po treningu, można ją zabrać do pracy, zjeść na kolację lub podać na przyjęcie. Moim gościom bardzo smakowała
Kulinarne Fantazje Mariolimiłośników makowców przedstawiamy pyszną wersję makowego smakołyku, którym można delektować się cały rok, dzięki dostępnej, gotowej masie makowej. Przez co znacznie ułatwiamy sobie pracę, a proszę nam wierzyć, że efekt jest przepyszny.... są mięciutkie, długo zachowują świeżość, ale niebezpieczne jest to, że bardzo szybko znikają ze stołu, przekonajcie się sami! Składniki: 1 kg mąki krupczatki 5 łyżek cukru
kgwjanczewominut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach. Do wykonania masy makowej można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie bardzo dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy wszystkie pozostałe składniki: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane migdały i orzechy, miód, aromat pomarańczowy, likier
Smak mojego domurównież przy trybowaniu kurczaka, krojeniu w cienkie plastry warzyw typu cukinia, bakłażan, ogórek itp. Te moje pomysły pokażę Wam w niedalekiej przyszłości, na razie ogarniam święta, sami wiecie, dużo pracy i ten pośpiech, bo w tym roku mój czas płynie szybciej niż kiedyś. Noże Zwilling, ale o co się rozchodzi? Otóż może teraz nazwa Zwilling nic Wam nie mówi, dlatego
Blondynka Gotujepełny, mocny smak pasztetu który dodatkowo podbijamy i wykańczamy przyprawami. Jak upiec pasztet żeby zawsze był lekki i wilgotny? Sprawdźcie! Zapisz Zrobienie pasztetu nie jest trudne, ale jest czasochłonne. Pracę dzielimy sobie na dwa dni – zaczynamy wieczorem pierwszego dnia, schładzamy składniki przez noc i pracujemy – mielimy, doprawiamy i pieczemy pasztety – na drugi dzień. To duża porcja – możecie zrobić pasztety
Karo in the Kitchenmówiłam, że uwielbiam ten przedświąteczny klimat ;) Zapach piernika, mnóstwo klejącego się lukru, wszystko słodkie jak wata cukrowa. Ale to jest właśnie to! Ma być przesłodko i aromatycznie ;) Uprzedzam, że pracy jest sporo, trzeba trochę cierpliwości, żeby posklejać wszystkie elementy. W mojej chacie pokusiłam się o własne dachówki, okiennice oraz ośnieżone parapety. Mówię Wam, dla takiego efektu warto popracować! :) /* Style
Czerwona Porzeczkainnym przeznaczeniu. Są najczęściej i najbardziej eksploatowanym sprzętem kuchennym, a pomimo tego nie przywiązujemy większej uwagi do ich zakupu. Dobrze wyważony, ostry nóż to podstawa wygodnej i szybkiej pracy w kuchni, a często także nasze bezpieczeństwo. Nie mniej ważnym elementem jest odpowiedni dobór noża do wykonywanych czynności. W marketach i sklepach specjalistycznych dostępne są zarówno pojedyncze noże, jak i całe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposprzątać ten brokat po Zuzi dekoracjach :D ale fajnie było patrzeć z jakim zaangażowaniem i skupieniem dumnie maluje ;) Recepturę i instrukcję na wykonanie gwiazdek wypatrzyłam u koleżanki z pracy - pozdrawiam :) a pochodzi ona z bloga Twoje DIY . Na końcu wpisu moje uwagi co do wykonania. Składniki na masę z suchej porcelany: 4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej (ale może
Kolorowy Przepisownikpierogi naprawdę są pyszne w smaku, o aromacie świeżej ryby, sera, cebulki i świeżych ziół. Lubimy najbardziej odsmażone na oleju, zarumienione i chrupiące. Naprawdę palce lizać! Po takiej pracy w kuchni przy lepieniu pierogów należała mi się przedświąteczna niewielka porcja:) oczywiscie podzieliłam się z Mężem - pycha! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajo około pół szklanki ciepłej
Zasmakuj Kuchniwyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na topinamburze. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin
Pij soki wyciskane