popularny, bo praktycznie sam rośnie. Wystarczy pociąć go na kawałki i zakopać w ziemi jak ziemniaki. Na pewno zasadze go na działce w tym roku, bo ma dobry stosunek pracy, którą trzeba włożyć w uprawę do ceny w sklepie i dostępności. Jest tylko jedna rzecz droższa niż sklepowy topinambur, której zrobienie samemu jest jeszcze prostsze. Kiszony topinambur. Wystarczy zalać
Ugotowane pozamiatanewypiłam go duszkiem - po prostu niebo! Dlaczego warto? Suszone śliwki - mają 5 razy więcej witaminy A i łatwo rozpuszczalnego błonnika niż śliwki świeże. Dzięki zawartości pektyn oczyszczają i regulują pracę układu pokarmowego. Są także bogate w fosfor i żelazo. Chronią przed osteoporozą, redukują poziom cholesterolu i utrzymują stabilny poziom cukru we krwi. Dziennie powinno spożywać się 3 suszone śliwki. Mają
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńLubię przygotowywać potrawy z użyciem ciasta francuskiego przede wszystkim dlatego, że małym nakładem pracy oraz czasu wyczarujemy prawdziwe cuda. Poza tym, nie znam nikogo, kto nie lubiłby ciasta francuskiego. Są więc to uniwersalne dania/przekąski na każdą okazję – w zależności czy mamy ochotę na słone czy słodkie. Zapraszam po inspiracje Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą
Kuchnia Bazyliipalce, z moim szczęściem albo się poparzę albo stracę kawałek opuszka ;) po krótkiej konsultacji Natalia bierze na warsztat polędwicę, to może jak zmaltretuję czosnek dla lepszego aromatu. Pracę Natalii podgląda operator kamery, warto wspomnieć, że dla celów reklamowych warsztaty zostały sfilmowane a rezultaty już niedługo na blogu. Podczas gdy my walczymy z przygotowaniem mięsa do dalszej obróbki, obok
Słodki Kompromiszawijamy w folię i odkładamy na ok 1/2-1h. 2. Następnie dzielimy ciasto na 4 części, każdą spłaszczamy i: albo przypuszczamy przez maszynkę do makaronu ( polecam, znacznie poprawia komfort pracy i jakość makaronu) lub w ostateczności pieczołowicie wałkujemy na stolnicy podsypując mąką, następnie tniemy makaron w dowolny sposób 3. Gotowy makaron pozostawiamy do lekkiego podsuszenia, przesypując go mąką
Słodki Kompromisryży jeden z podstawowych składników codziennej diety, i tak aż do ponad 400 lat. Nic dziwnego ta kasza to prawdziwa skarbnica cennych minerałów. Bulgur korzystnie wpływa układ nerwowy, poprawia pracę serca i obniża ciśnienie krwi, zawiera również sporo cennego kwasu foliowego, powinny więc ją jadać kobiety w ciąży, ponadto zawiera dużo więcej błonnika niż pozostałe kasze i jest dużo mniej
Słodki Kompromisburaczki na hummus, okazało się, że połączenie doskonałe. Do dania pasuje również sałatka z młodej kapusty z winegretem. Lekkie i zdrowe, wiosenno-letnie danie, nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki na 2-3 porcji Czas przygotowania: 15 min + 35 min gotowe ciasto francuskie najlepiej w formie koła 2 pęczki botwinki bez buraczków 2 jaja 4 łyżki śmietany
Słodki Kompromisugotowanego bobu polecam zlecić dzieciakom, wyciskanie jaskrawo-zielonych fasole z osłonek to świetna zabawa, nawet jeśli nie wszystkie fasoli pozostaną w swoim kształcie to i tak warto scedować tą pracę na kogoś innego. Składniki na 4-6 osób Czas przygotowania: 25 min 1 kg bobu 300 g czerstwego chleba 4 łyżki oliwy extra vergine 3 ząbki czosnku sól, pieprz
Słodki Kompromisodstawiamy na ok 15 min, drożdże powinny mocno się spienić, właściwie powinny rosnąć w oczach, jeśli tak się nie stanie znaczy, że drożdże są nieaktywne i trzeba rozpocząć prace z nowymi 2. Jajko i żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą, kremową masę, masło topimy i studzimy, mąkę przesiewamy do miski 2. Do mąki dodajemy pozostałe mleko, ostudzone masło, wyrośnięte
Słodki Kompromissobie bez niego wielkanocnego podwieczorku, ale serwują sobie tą przyjemność w wersji mini również bez okazji. Mini serniczki na spodzie brownie w bardzo przyjemny sposób rozpoczną lub zwieńczą dzień pracy. Składanki na 12 szt Czas przygotowania: 45 min + schładzanie Masa serowa 500 g twarogu trzykrotni mielonego 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 60 ml śmietany
Słodki Kompromisdość ruchliwą ulicą zaczynam walkę z uwierającym butem i obezwładniającym głodem, szczerze nie znoszę być głodna. W panice zaczynam rozglądać się za czymś do jedzenia, niestety boulangerie zaczynają prace za godzinę. W popłochu przeszukuje zawartość swojej torby i....poza zgniecionym przez książkę croissantem nie ma w niej nic, cóż za ironia losu - ja w samym środku kulinarnej mekki
Słodki Kompromisroztrzepanym jajkiem z mlekiem, pieczemy ok 30 min, do tzw suchego patyczka * warto przed przygotowaniem schłodzić masę makową w lodówce, schłodzona masa makowa jest gęstsza i ułatwi nam pracę w czasie zwijania wieńca
Słodki Kompromisolejem w roli głównej powstawały w mojej sobotniej kuchnie prażynki, jednak to pączki najbardziej zapadły mi w pamięć. Jako już dorosłą dziewczynka sięgam po wersję bardziej ambitną, czyli drożdżową. Pracy nie przysparza to więcej, a jedynie czasu, ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, w zamian za to otrzymamy lekkie jak puch pączki angielskie, których dekoracje pozostawiam już Waszej kwestii gustu, smaku
Słodki KompromisOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego spożywany w towarzystwie morskich ryb stanowi cenny posiłek dla pracy naszego mózgu, serca, układu krążenia, dobroczynnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz wzmacnia naszą odporność. " Pulpety rybne to doskonała alternatywa dla smutnej ryby w panierce. Złote, chrupiące kule z soczystego, rybiego mięsa zachwycą niejednego rybiego sceptyka. Danie dodatkowo wzmacnia
Słodki KompromisKochani moi Czytelnicy, od ostatnich tygodni los nie obdarowuje mnie zbytnią ilością czasu, właściwie w całości pochłania mi go nowa praca. Z wielkim żalem odkładam gotowanie w domu na weekend lub późne godziny nocne. Wszystkim możliwymi siłami staram się obronić mój bastion jakim jest dla mnie słodki kompromis, notabene to jest to, które dzięki wielu doświadczeniom kulinarnym doprowadziło mnie dziś
Słodki Kompromis