Dojrzały banan...kawa inka o smaku czekoladowym..szczypta cynamonu, cukier lub miód do smaku..kawa inka...maślanka lub mleko...no i kilka sekund pracy blendera i pyszny koktajl gotowy..U mnie może ciut za krótko "zblendowany" banan..ale mimo to pysznie było.. 300 ml maślanki lub mleka 1 duży dojrzały banan 2 -3 łyżeczki kawy inki czekoladowej
Moje domowe kucharzeniePyszne, łatwiutkie w wykonaniu, idealne jak przekąska do pracy, szkoły - takie są właśnie moje cebularze. Jeśli dodać, że przygotowane na bazie skiełkowanej gryki, bez drożdży, glutenu, produktów pochodzenia zwierzęcego, to zachwycą nawet największego maniaka zdrowej żywności, alergika (mając na względzie brak alergenów i szkodliwych produktów), czy kulinarnego lenia (ze względu na szybkość i prostotę wykonania). Polecam! Składniki na 6 sztuk
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzygotowanie posiłku do pracy to czasami nie lada wyzwanie, dlatego ja zazwyczaj stawiam na sałatki. Nie trzeba ich podgrzewać, tylko wyjmujemy z lodówki, potrząsamy, żeby wszystkie składniki pokryły się dressingiem i gotowe! Dlatego też wygodnie przewozić je w szczelnym słoiku bo nic się nie wyleje i nie zabrudzi torebki:) Dziś proponuję łatwą i szybką w przygotowaniu sałatkę z pełnoziarnistymi kokardkami
karmelowyczosnek upieką się szybciej nawet jeśli pokrojone są dość grubo. Ok. 20 min. przed końcem pieczenia przecięłam rękaw i wtedy mięso zarumieniło się. Podczas przygotowania dania jest niewiele pracy, dlatego polecam na świąteczny. Będzie robić się prawie samo :) Dodatkiem mogą być różne ulubione warzywa np: papryka, seler, kapusta, brokuł, kalafior. Jeśli warzyw dodamy więcej- będzie to Świąteczny obiad dla większej
Proste Potrawyobficie gęstą czekoladą. Uwielbiam takie wypieki, które robię w 15 minut, mogą postać kilka dni w domu i się nie zsychają, są podzielne, można zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły, do kawki czy herbatki. Umilą Wam niejedno przedpołudnie czy podwieczorek. A w razie braku czasu sprawdzą się jako wypiek świąteczny. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 300 g mąki orkiszowej
SMYKWKUCHNIZaskoczyli Was znajomi, a może wróciliście zmęczeni po pracy i zastanawiacie się co przygotować na obiad… już spieszę z pomocą :) A jeszcze przez przypadek w lodówce macie szpinak to w kilka chwil przygotujecie pyszny makaron ze szpinakiem. Być może część z Was nie wie, dlaczego warto jeść szpinak – jeśli tak jest to polecam przeczytać TEN ARTYKUŁ . Makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zacnym towarzystwie ziemniaków, buraków i jajek. Jeśli masz w domu kogoś, kto za śledziem nie przepada, jest szansa, że śledź w takiej formie mu zasmakuje. W swojej poprzedniej pracy miałam istną maniaczkę śledziową. O ile śledzie głównie konsumuje się jesienią i zimą (przynajmniej my), o tyle koleżanka mogła je jeść na okrągło. W ciąży nie była, nie ten wiek
Mieszam w GarnkuMoje wielkie zupowe odkrycie ostatniego tygodnia. Po uroczystych kolacjach, przygotowaniach do warsztatów, spaniu w pracy, miałam nieziemską wręcz ochotę na spokojny, ciepły, sycący posiłek w domu, z dziećmi, przy kuchennym stole. Harira sprawdziła się tutaj idealnie. Przepis zaczerpnęłam z Jadłonomii i wprowadziłam kilka zmian. Mam nadzieję, że przygotujecie tę zupę, zauroczy Was i wybaczycie mi zdjęcia robione przy fatalnym świetle
Dzieje kuchennej WiewióryMój ojciec był wielkim smakoszem ryb, toteż w moim rodzinnym domu ryby zajadaliśmy bardzo często. Wracając z pracy wstępował do Centrali rybnej, a było wówczas w czym wybierać : dorsze, flądry, mintaje, halibuty i zielonoościste belony. To tylko niektóre gatunki, które utkwiły mi w pamięci. W wigilię za to na stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego
Wiem co jeminnego jak zmielona prażona łuska gryczana. W 100 g mielonej łuski mamy aż 81 g błonnika! Odgrywa on szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego. Skutecznie poprawia pracę jelit, sprzyja redukcji masy ciała, reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi. To tylko część niezwykłych właściwości błonnika gryczanego. Warto go wprowadzać do swojej diety dodając do koktajli, owsianek, a nawet
Słodkie okruszkiwyrządzamy sobie szkodę, a głównie naszym jelitom. Dużą rolę na pojawienie się jelita przeciekającego odgrywa stres obecny niemal u każdego. Brak wolnego czasu, spędzanie ponad normę godzin w pracy, ciągłe problemy i można tak wymieniać bez końca. Choć ciężko pozbyć się stresu czasami trzeba po prostu przystopować i pomyśleć, czy to wszystko jest warte naszego zdrowia i samopoczucia
Zdrowie na języku :PCzasami praca nie pozwala wykazać się w kuchni, bo praktycznie cały dzień w niej tkwimy. To danie dla zabieganych. Razem z ziemniakami i surówką nie zajmie więcej niż 40 min. Mięso wychodzi bardzo soczyste. Składniki 4 udka z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 jajko bułka tarta Przygotowanie 1 utf-8 Udka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawą
R'n'G Kitchenrównież całego mieszkania, kończąc na kuchennych sprawach czyli planowaniu menu, robieniu zakupów, gotowaniu ogromnych ilości jedzenia, mimo iż święta trwają tak na prawdę tylko 3 dni :-). Tak dużo pracy wymaga porządnego kopniaka na początek dnia, zastrzyku energii dzięki któremu sprostamy wszystkim zadaniom jakie sobie wyznaczyliśmy do zrobienia. Dlatego też proponuję Wam przygotować owsiankę, która wprowadzi Was w świąteczny nastrój
Pora coś zjeśćbyć idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Podobnie jak wszelakie babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie" 😊 Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których nie musimy zjadać obowiązkowo w 1 dzień, bo potem tracą zdecydowanie na smaku
Walijskie Pichceniedorastają mu nawet do pięt. Zakwas buraczany (podobnie jak inne kiszonki) to prawdziwe błogosławieństwo dla naszych jelit, ale nie tylko. Działa oczyszczająco, antynowotworowo, krwiotwórczo, reguluje ciśnienie krwi, przemianę materii, pracę wątroby i nerek. Przygotowanie zakwasu to nic trudnego, nie wymaga dużego zaangażowania czasowego, właściwie robi się sam. Teraz jest dobry moment aby przygotować go do wigilijnego barszczu. Składniki
Smakowity Blog Kulinarny