do pracy - 13340 przepisów (strona:231/890)

Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 225

wpływają orzechy? Orzechy włoskie pozytywnie wpływają na nasz organizm. Między innymi: Ø       poprawiają pamięć i koncentrację Ø       regulują pracę układu nerwowego Ø       korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego Ø       regulują poziom cholesterolu we krwi

Trzeci talerz
MÓJ DZIEŃ Z LUBELLĄ 173

dorosłym. Gwarantuję, że nawet wielbiciele niezdrowych przekąsek dadzą mi się przekupić. Koniecznie spróbujcie! Najpierw zróbmy … CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z ORZECHAMI (idealne do podjadania przed tv albo chrupania w pracy) SKŁADNIKI: * płatki żytnie Lubella ( z puffem z żyta i czarną porzeczką ) – 2,5 szkl * mąka pszenna / pełnoziarnista – 3/4 szkl * ulubione orzechy – włoskie nerkowce, pini – 3/4 szkl * twarda

Ostra na Słodko
Ciasteczka z migdałami i o skrzatach słów kilka 139

mamą C., jesteśmy w nich zakochane i nie wyobrażamy sobie tego popołudnia bez zakupu choćby jednej nowej pary. Tym razem, niestety, przyjechaliśmy dość późno (a spieszyłam się z pracy jak tylko mogłam), więc wybór nie był duży. Do domu pojechała więc ze mną parka w szarościach i brodaty skrzat w popielatym kolorze, który radośnie dołączył do swych pobratymców w beżu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 150

obrzędowego, w powiązaniu z rytmem pór roku i tak teraz modną sezonowością. Kulinarna przygodę z kuchnią regionalna Wielkopolski zaczynamy w Adwencie, czyli 1 grudnia. To czas kiedy jest mniej pracy na polu, a więcej czasu na przemyślenia i przygotowania do Bożego Narodzenia. Wraz z upływem roku przyjdzie też czas na świąteczne dania Wielkanocne, żniwa i chłodniki an upały, a potem

Ugotowane pozamiatane
Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem 195

Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem oraz dodatkiem pestek dyni to pożywna propozycja lunchu do pracy czy też przekąski na spotkania ze znajomymi. Ze względu na to, że brokuły, jajka i makaron należy ugotować, zajmie ona trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jest warta swojego czasu Podaję ją z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Zobaczcie też: Sałatka

Kuchnia Bazylii
Filet z indyka faszerowany pieczarkami 96

Trochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować pyszne mięsko na niedzielny obiad. Jedliśmy takiego indyka na Noworocznym obiedzie u Mamy Sławka. Zawsze nas zaskoczy jakimś nietuzinkowym rozwiązaniem kulinarnym. Indyk wchodzi więc do naszego menu. Mój też był smaczny! Składniki: • filet z indyka ok 1 kg • sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz

To co kocham
Tort rumuński 336

moim starym zeszycie z przepisami. Uwielbiam ten tort nie tylko za smak ale również za prostotę wykonania i rozłożenie w czasie prac z nim związanych. Otóż krążki miodowo-orzechowe pieczemy 2 tygodnie przed imprezą, masę orzechową robimy 2 dni przed podaniem i wtedy też składamy go. Smak miodu pozostaje zamknięty

To co kocham
Tosty z truskawkami i miodem 106

truskawkowe tosty na niedzielne śniadanie, które mogą śmiało konkurować z deserem lub słodką przekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: • 4 tosty pszenne • 4 łyżki serka białego kanapkowego • 8 truskawek • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: • Pieczywo tostowe opiec w tosterze. • Każdą

To co kocham
Karmelowiec z bitą śmietaną 128

Trudno opisać smak tego ciasta, bo jest po prostu wyśmienite. Wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto się wysilić. Kremowa masa budyniowa, słodki kajmak zneutralizowany słonymi krakersami i aksamitna bita śmietana posypana czekoladą to kwintesencja jego smaku. Ciasto śmigło – tak nazwał je Sławek, bo tylko śmignęło ze stołu. Składniki: Biszkopt • 5 jajek • 1 szklanka cukru

To co kocham
Masa cukrowa do ozdabiania ciast 110

cukrową do ich dekoracji. Moja córka Monika i jej chłopak David zdali świetnie sesję i od kilku dni bardzo się nudzą. Kiedy wczoraj wróciłam z pracy oniemiałam, bo takie cudeńka leżały sobie w mojej kuchni. Musiały więc pojawić się na blogu jako niewątpliwa ozdoba. Ciasto na  muffinki może być dowolne, Monika zrobiła czekoladowe

To co kocham
Nalewka bazyliowa 94

jest bardzo mocna. Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół używanych w kuchni. Swoim wyjątkowym aromatem podkreśla zapach i smak potraw. Leczniczo natomiast bazylia wspomaga pracę układu trawiennego – poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu i układu nerwowego. Ma działanie podobne do melisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza

To co kocham
Bukiet owocowo-warzywny 105

ukryte są owoce – winogrona, kiwi i kaki (kaki to owoc czy warzywo?), oraz warzywa – pomidorki, rzodkiewki, dynia oraz ser mozzarella. Proste składniki, trochę pracy i bardzo fajny efekt końcowy, oraz oczywiście niekwestionowana ozdoba stołu. Składniki: • pomidorki koktajlowe czerwone i żółte • mini kulki mozzarelli • marynowane kulki dyni • rzodkiewki • owoce kiwi • owoc kaki

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 105

gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów

To co kocham
Sałatka jaglano-mandarynkowa z miodem 90

gałązkami i listkami. Cudne, pachnące słoneczną Hiszpanią. Aż się prosiły, aby zrobić sałatkę, oczywiście zdrową. Sałatka praktycznie czteroskładnikowa, błyskawiczna. Połowę takiej porcji zabieram ze sobą do pracy na podwieczorek. Celowo przygotowałam słodką wersję, ale dodanie 1 łyżki majonezu zamiast miodu zupełnie zmienia jej charakter. Składniki: • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 5 mandarynek • 4 łyżki miodu

To co kocham
Zdrowy baton bananowy 138

jajek, ale smakowo dorównuje glutenowcom. Można się nim zajadać bez ograniczeń i bez liczenia kalorii.  Idealny do kawy, na przekąskę do pracy czy na zwykłe bezkarne obżarstwo. Składniki: • 3 banany • 2 czubate łyżki masła orzechowego • 1/2 szklanki mąki ryżowej • 1/2 szklanki mąki migdałowej • 1 mały jogurt natualny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

To co kocham