gotowaniem, przez co posiadają pod skórką najwięcej prozdrowotnych właściwości, całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń. Oprócz tego zawierają asparaginę , która wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Inny składnik – glutation , wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn i zapobiega rozwojowi
To co kochamTrochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować zgrabną roladę z indyka, z zielonym farszem na bazie brokuła i serka białego. To moja propozycja na niecodzienny obiad lub elegancką kolację. Końcowy efekt zależy od dokładności w zwijaniu rozłożonych płatów mięsa z farszem. Taką zwiniętą roladę należy najpierw zawinąć szczelnie
To co kochammówi moja Monika. Upieczone i wystudzone zapakowałam w torebkę foliową i zamroziłam, wyjmując dopiero w dniu podania. W ten sposób można zaplanować sobie pracę i rozłożyć ją w czasie, aby nie robić wszystkiego naraz, bo przecież jeszcze trzeba przygotować burgery wołowe i dodatki. Jutro przepis na minihamburgery. Składniki: Bułeczki drożdżowe
To co kochamstraganach jeszcze można spotkać maliny, zapraszam więc na błyskawiczne ciasto malinowe na bazie musu jabłkowego, aromatyczne i wilgotne. Kiedyś po południu w pracy zamarzyło mi się coś słodkiego. Wieczorem nastawiłam piekarnik, wrzuciłam składniki do miksera i upiekłam ciasto. Zmiksowanie wszystkich składników to góra 5 minut, łącznie z wyszukaniem
To co kochamKlasyka polskiej kuchni czyli wołowe roladki faszerowane ogórkiem, cebulą i słoniną. Idealne na niedzielny obiad, podane z prażoną kaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz
To co kochamktóry dostałam od siostry Anyi, i często z niego korzystam. Mięso wrzucam do garnka i nastawiam rano, a po powrocie z pracy mam gotowe danie. Składniki: • ok. 1 kg karkówki wieprzowej • 1 cebula • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1/2 szklanki keczupu • 1/2 szklanki octu balsamicznego • 2 łyżki cukru brązowego • 1 łyżeczka
To co kochamspiżarce makę kasztanową, z którą nie wiedziałam co zrobić. Wymyśliłam więc ciastka dyniowe na bazie mąki kasztanowej, z rodzynkami, o smaku pierniczkowym. Mało pracy, bo tylko połączenie mokrych i suchych skladników, i szybkie pieczenie. Trudno określić smak tych ciastek, dynia nie jest w ogóle wyczuwalna, jednak nadaje ciastkom wilgotności. Mąka kasztanowa natomiast powoduje
To co kochambardzo chrupiąca sałatka z megadawką witamin. Jadłam ją na zimno i na ciepło. Sałatka jest idealna do zapakowania sobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak • 1 puszka cieciorki • 1 marchewka • 4 łyżki ziaren słonecznika • 4 liście jarmużu
To co kochamswojej znalazłam połowę wędzonej makreli i kawałek pora. W mojej głowie od razu zaczął tworzyć się przepis na coś wyjątkowo pysznego.. nie myśląc zbyt długo zabrałam się do pracy. Kilka jajek ugotowanych na twardo, wędzona ryba, natka pietruszki doprawione solą i pieprzem... uformowałam z tej masy kotleciki, obtoczyłam w amarantusie ekspandowanym* i wyłożyłam na blachę do pieczenia. Po kilkunastu
Kuchnia EllieEfektowne i przepyszne ciasto. Pięknie się prezentuje i na pewno Wam zasmakuje. Pierwszy raz jadłam je w pracy, dorwałam przepis i czym prędzej zrobiłam je domownikom ;) Bardzo trafiło w nasze kubki smakowe, jeszcze nie raz u nas zagości. Polecam! Ps. Zachęcam do zapoznania się z ofertą http://ardeko24.pl/ - idealna strona dla osób urządzających swoje mieszkania czy domu, czyli także
Domowa cukiernia Ewywłaściwie z lenistwa i braku czasu powstał ten przepis ha ha....a że byłam głodna jak " Wilk" danie musiało być no może nie szybkie , ale bez nakładów jakiekolwiek pracy z mojej strony.Zajadałam się nim , aż mi fruwała grzywa wkoło głowy ....Zapraszam Was więc po przepis. 4 kotlety z karkówki 1 litr bulionu mięsnego 15 dag.pieczarek 1 cebula ok.3/4 szkl.kaszy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasz ochoty na zawijanie gołąbków proponuję kotlety a'la gołąbki z mięsa mielonego, białej kapusty i ryżu w panierce z zarodków pszennych. Nie powiedziałabym, że jest z nimi mniej pracy niż z tradycyjnymi gołąbkami. Ale za to z dodatkiem ziemniaków i ogórkiem kiszonym tworzą pyszny obiad. Składniki: 500 g białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szklanka ryżu
Kuchnia MagdaLenyZakupy świąteczne ciągle jeszcze przed nami (próbujemy je zaplanować, ale co chwilę coś staje nam na drodze; mam już tylko nadzieję, że uda się przed dwudziestym czwartym grudnia), planu pracy nadal nie dostaliśmy, a przecież to pierwsza Wigilia, którą organizujemy z C.! I tak, wiem, że to on jest odpowiedzialny za przygotowanie jedzenia, ale mimo wszystko jest całe mnóstwo innych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFaza na kaszę jaglaną trwa – tym razem jagielnik z ciasteczkami oreo. Bardzo efektowny, nie za dużo pracy, a jaki pyszny! Inspiracja od Veganbandy (przepis zmieniony, maksymalnie uproszczony). Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki ulubionego mleka 3 łyżki cukru/ksylitolu, itp. sok z 1 cytryny 2 opakowanie ciasteczek Oreo (po 110 g) 3-4 łyżki oleju kokosowego Ugotuj kaszę z cukrem
Qlinarnie i Qlinarnieuwielbiam wszelkiego rodzaju surówki na bazie kapusty. Coleslaw to ta, którą opycham się najczęściej. Bardzo dobrze sprawdza się jako surówka do obiadu, ale też jako samodzielna przekąska np. do pracy. Najważniejszy jest w niej sos, który każdy może robić według własnego gustu. Pewne jest jedno - ma być go dużo, by kapusta nie była sucha. Składniki : pół białej kapusty marchew duży
Weekendy w domu i ogrodzie