tylko tyle soli ile trzeba. Heston Blumenthal - brytyjski szef kuchni, znany jest z nietypowego podejścia w kuchni do kuchni. Dlatego jego potrawy są wyśmienite i zagadkowe. Popróbujcie koniecznie bo pracy z kurczakiem mało, trochę czasu wymaga a efekt piorunujący. Potrzebny będzie termometr do mięsa. Kurczak pieczony według receptury Hestona Blumenthal'a. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieupieczeniu przez trzy dni możemy je spożywać wciąż świeże, ale też dzięki temu, że są w papierowych foremkach, są już podzielone i łatwo je zabrać ze sobą do pracy- do kawki, czy też szybko zawinąć w torebeczkę, dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Mają w sobie sporą ilość orzechów włoskich, dzięki czemu są też sycące. Jesień to też pora
SMYKWKUCHNICzęść osób nazywa placki z jabłkami racuchami z jabłkami. Jednak jak dla mnie, racuchy robi się na drożdżach a ja nie miałam czasu czekać, mąż niedługo miał wrócić z pracy, więc powstały 100% placki. Pamiętam, że jako dziecko nie bardzo lubiłam placki. Co tam, tych z jabłkami nie znosiłam. Jednak z wiekiem smaki się zmieniają i teraz z chęcią pałaszuję
Mieszam w Garnkumożna zapomnieć przede wszystkim o śniadaniu, które powinno być pożywne. Ma dostarczyć nam 25% codziennej dawki kalorii. Pierwsze najlepiej zjeść na spokojnie w domu przed wyjściem do pracy czy do szkoły, drugie zapakujmy w szczelne pojemniki i weźmy ze sobą. Domowe jedzenie, także śniadanie, jest o wiele tańsze i zdrowsze niż te, kupowane w sklepach. Wystarczy tylko motywacja, a śniadanie
Moja smaczna kuchniawspaniale syci i rozgrzewa w chłodniejszych miesiącach roku. Moja ribollita nie jest bardzo klasyczna. Jest to nieco szybsza i prostsza wersja, którą w pół godziny zrobicie po powrocie z pracy, a następnego dnia zabierzecie ze sobą na lunch, bo na następny dzień smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po ugotowaniu. Toskańskie cavolo nero zamieniłam na dostępny u nas jarmuż
Chilli Czosnek i Oliwatego piękne. Życzylibyśmy sobie, aby filia cukierni znalazła swój kącik w powstającym muzeum Marszałka w Dworku Milusin, który od 1 września tego roku jest nieczynne z powodu generalnego remontu. Prace mają na celu między innymi przywrócenie historycznego charakteru dworkowi, jego wnętrzom i otaczającej go zieleni. Dworek Milusin zostanie poddany rewaloryzacji połączonej z odtworzeniem wnętrza i wyposażenia. W cukierni pani Beata
królestwo garówczyli duszona w cydrze. Cydr nadaje charakterystycznego, świeżego smaku, a z dodatkiem ostrych przypraw wychodzi całkiem fajne i niebanalne danie, idealny dodatek do mięs, albo jako samodzielny posiłek do pracy. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzmieścić), a paskudne błocko zmienia spacery z psem w prawdziwie agroturystyczne wyprawy. Wszystko to jeszcze bym jakoś zniosła, z cieniem zaledwie nieskrywanej skargi, ale gdy w połowie drogi do pracy o godzinie piątej rano, gdy panom (i paniom oczywiście też; w końcu mamy równouprawnienie) od odśnieżarek śnią się ciągle bezśnieżne sny, najpierw poprószyło, a później sypnęło jak się patrzy białym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeELENIUSZKI - wspaniałe, smaczne, zdrowe i trwałe owoce i warzywa liofilizowane :) Mogą stanowić niezwykle smaczną przekąskę o każdej porze dnia. ELENIUSZKI sprawdzą się jako drugie śniadanie w szkole lub w pracy, podwieczorek poza domem czy szybką przekąskę w biegu. ELENIUSZKI są pewnego rodzaju "chipsami", z tą różnicą, że są bardzo zdrowe! Dzieci są nimi zachwycone! Ale również dorośli mogą się nimi
Zdrowie na języku :PSałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i znika... również ekspresowo. Idealnie smakuje ze świeżym pieczywem i nadaje się na lunch do pracy (*). Polecam! 3 jajka 1 puszka makreli w oleju 1 cebula 2 ogórki konserwowe 2 łyżki posiekanej pietruszki Dodatkowo: sól, pieprz 2 łyżki majonezu (lub wg gustu) Jajka należy ugotować na twardo i następnie - wraz
Di gotujerustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było najmilszą częścią szarego dnia. Prawie jakby zaświeciło na chwilę teksaskie słońce ;) PS Dodatek jabłek (trafiony!) jest całkiem moim pomysłem - na tyle odwagi mnie stać ;) PPS Używając
zadanie-gotowanieskali od 1 do 10, punktów 10. Twierdzi, że zawsze może być lepiej :) Tym razem dostałam 10! Bardzo polecam, świetne również dla dzieciaków do szkoły a dla dorosłych do pracy. Zapomnijcie o kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej
Leśny Zakątekpomysłów na gotowanie. Mnie samej też czasem ciężko wpaść na nawet najłatwiejszy pomysł na obiad. Być może ten przepis będzie dla Ciebie ratunkiem. To danie nie wymaga dużego nakładu pracy, czasu i pieniędzy. Można je nazwać potrawą dla leniuchów lub zapracowanych. Mimo prostoty wykonania, smakuje nie gorzej niż pracochłonne trzydziestoskładnikowe pasztety, zapiekanki, itp. Do wykonania potrzebujesz kilku składników, sprawnego piekarnika
Jeść, by żyć w zdrowiujest źródłem cennych wartości odżywczych. Awokado jest bogate w likopen, potas, luteinę, kwas foliowy, cenne kwasy tłuszczowe, witaminy C, E, A, z grupy B. Wspomaga regulację ciśnienia krwi, usprawnia pracę mózgu, serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Dziś awokado pięknie "zapakowałam" w cukinię i tym sposobem powstały zielone roladki w wersji RAW. Oto one: Składniki
Jeść, by żyć w zdrowiumoczenia. Następnie należy je umieścić na ręczniku papierowym i spryskiwać czystą wodą dwa razy dziennie. Kiełki wszystkich orzechów są bogate w białko, aminokwasy, wzmacniają komórki, budują mięśnie i wspomagają pracę serca. Groszek - kiełki groszku powinny być sadzone w ziemi i rosnąć do 5 dni. Pomagają budować mięśnie, wzmacniają zęby i stymulują komórki nerwowe. Mak - nasiona maku powinny być moczone przez
Jeść, by żyć w zdrowiu