Domowy ekstrakt pomarańczowy 171Likier pomarańczowy jest składnikiem wielu ciast i tortów, deserów. Najpopularniejszy w cukiernictwie jest likier o nawie Cointreau. Z uwagi na dostępność do tego produktu postanowiłam zrobić własną wersję tego trunku. U mnie w dwóch postaciach: pierwsza przygotowana i oparta wyłącznie na metodzie ekstrakcji a druga dodatkowo wzbogacona syropem pomarańczowym. Wszystko przygotowane z naturalnych składników bez chemicznych ulepszeń
vaniliowoczekoladowa
Rolada makowa błyskawiczna 184biszkopt, gotowa masa makowa, szybka masa serkowa i orzechy. Rolada dłużej leży w lodówce niż się ją pzrzygorowuje. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchni Miedzynarodowej Desery. Na pewno zagości w moim domu na dłużej. Polecam na święta
To co kocham
Sernik amerykański z białą czekoladą 150wypiekać w kąpieli wodnej w temp. 160 st.C przez 1 godzinę. • Podawać posypany cukrem pudrem. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro – Kuchnia Międzynarodowa Desery
To co kocham
Roladki z łososia wędzonego z musem z awokado 253Karnawał w kuchni kojarzy się najczęściej z przekąskami. Najbliższy czas będzie więc obfitował w przeróżne przekąski, większe i mniejsze typu finger food, sałatki, pasztety i desery. Na blogu również tego nie zabraknie. Na pewno coś dla siebie wybierzecie. Składniki: • 6 plastrów wędzonego łososia • 1 papryka czerwona Mus z awokado • 1 awokado miękkie
To co kocham
Babeczki Czarny Las 146kucharskiej. Okazało się jednak, że zdobyłam tym przepisem nagrodę – mikser Elektroluxa, dlatego chciałam się Wam pochwalić. Celem konkursu było przygotowanie swojego autorskiego przepisu na ciasto lub deser z wykorzystaniem dostępnych i wskazanych produktów Gellwe objętych promocją. Wykorzystałam ciasto Czarny Las na znany wiedeński tort. • Z mieszanki na ciasto upiekłam babeczki
To co kocham
Ryż pomarańczowy 201pokombinowałam i zrobiłam ryż z pomarańczami. Bardzo delikatna konsystencja, nie za słodki i z leciutką goryczką skórki pomarańczowej. Idealny na podwieczorek lub jako deser, albo jak ktoś lubi jako słodkie danie główne. Bardzo dobry! Składniki: • 1 szklanka ryżu • 3 szklanki mleka • 1 szklanka wody • otarta skórka z 1 pomarańczy
To co kocham
Tort Mrowisko 176jest to pomysł kuchni rosyjskiej. Nie zrobiłam jednak kopca lecz tradycyjny kształt tortu z jadalną ściółką leśną na wierzchu. Dla wielbicieli kruszonki to idealny deser. Nastepnym razem zrobię kuleczki w czekoladzie! Składniki: Kruszonka • 200 g masła • 4 szklanki mąki • 3 łyżki cukru • cukier waniliowy • 3 żółtka • 4 łyżki śmietany • szczypta soli • 1 łyżeczka proszku
To co kocham
Tosty z truskawkami i miodem 163Pyszne truskawkowe tosty na niedzielne śniadanie, które mogą śmiało konkurować z deserem lub słodką przekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: • 4 tosty pszenne • 4 łyżki serka białego kanapkowego • 8 truskawek • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: • Pieczywo tostowe opiec w tosterze
To co kocham
Truskawkowiec 197niedzielę postanowiłam przygotować lekki deser mocno truskawkowy! Wygląda okazale, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: Biszkopt • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej Masa truskawkowo-serowa • 500 g sera mielonego na serniki • 1 kg truskawek • 3/4 szklanki cukru pudru • 6 płaskich łyżek żelatyny Dekoracja • kilkanaście truskawek • 1 czekolada gorzka Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać
To co kocham
Babeczki wiśniowe z orzechami 168Wiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche • 300 g mąki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • kilka łyżek orzechów włoskich • dżem wiśniowy • kilkanaście wiśni wydrylowanych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć
To co kocham
Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki 147Smorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej. Najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić! Ja zrobiłam ją z zamrożonych porzeczek, bo w czasie zbiorów byłam na urlopie. Bardzo polecam
To co kocham
Nalewka śliwkowa – Śliwkówka 168przez filtr do kawy, ale jest to czasochłonne. • Nalewkę rozlać do butelek. • Odczekać kilka dni na spożycie, a śliwki wykorzystać np do deserów lub na jesienno-zimową chandrę
To co kocham