zdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście używam jej bardzo często, jako dodatek do obiadu, do zup, do deserów, koktajli i ciast. Jest to praktycznie uniwersalny składnik, który można łączyć ze wszystkim, na słono, słodko czy kwaśno. O tym, że jest zdrowa
To co kochamWybaczcie, że dawno mnie nie było w blogowej kuchni. Miałam chwilową przerwę, ale już wracam z nowymi pomysłami. Zaczynam od zdrowego deseru, który na przednówku doda Wam sił i witalności oraz wyciągnie z zimowej depresji. Jest to danie typu superfood, a więc sami herosi w zielonym pucharku. Jeśli
To co kochammiksując można dodać 1 – 2 łyżki oleju sezamowego. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i zamykamy. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasta tahini może być używana do sosów, ciast, deserów, kanapek… i nie tylko. Sezam jest także głównym składnikiem słodkości. Te najbardziej znane to chałwa i sezamki. Ponieważ sezam ma niski indeks glikemiczny (IG = 35), bez obaw mogą go spożywać osoby
mojewypiekiinietylkoSerniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i
Ugotowane pozamiatanezakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOstatnio podawałam przepis na waniliowy crème brûlée , po którym zostało sporo białek. Postanowiłam zrobić z nich bezę. A że sezon na owoce jagodowe idealnie pasujące do tego deseru, dawno minął, użyłam suszonych żurawin i śmietany wymieszanej z serem mascarpone. Mnie to połączenie bardzo posmakowało i pewnie powtórzę nie raz ;) Składniki : 6 białek szczypta soli 330 g cukru łyżka soku
Weekendy w domu i ogrodzieKiedy nie mam konkretnego pomysłu na deser i łączę po prostu to, co akurat mam w domu to wtedy wychodzą mi najlepsze ciasta. Tym razem też tak było, ciasto okazało się przepyszne i idealnie wpasowało się w okazję- w końcu wypiek z dużą ilością alkoholu na andrzejki jak znalazł. Puszyste blaty o lekko piernikowej nutce przełożyłam kremem budyniowym, wierzch posmarowałam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianigdy nic -siedzą, piją Limoncello , jedzą ciasteczka, głośno się śmieją, a ja normalnie jestem głodna. Po ludzku chce mi się jeść coś innego niż ciast z kremem, migdałowych ciasteczek,deserów, lodów.... Patrzę na zegar i myślę , że jak wrócę do domu, to będzie 4.00 nad ranem. I być może sen wcale nie nadejdzie? I co ja mam wtedy zjeść? Miałam
Z Kuchni Do KuchniCrumble robiłam po raz pierwszy. Jest to pyszny deser, który pod chrupiącą kruszonką skrywa przepyszny mus owocowy. Poniższy przepis stworzyłam ze zdrowych produktów, dodatkowo całość jest wegańska i bezglutenowa (jeśli użyjesz bezglutenowych płatków owsianych). Chrupiącą część tworzy owies wymieszany z orzechami. Mus owocowy to prażone jabłka połączone z korzennymi przyprawami i suszonymi owocami. Całość jest przepyszna! Idealna na jesienno-zimowe
Zdrowie na języku :PBezy to jeden z tych deserów, które możemy piec w rozmaitych smakach. Dzisiaj propozycja z gorzką czekoladą. Składniki: - 3 białka - 185 g cukru pudru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 70 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę i całość mieszamy łyżką. Bezy pieczemy około 1 godziny
Zainspirowana w kuchniWypieki, desery i domowe słodycze... do ich wyrobu używamy za zwyczaj zwykłego białego cukru. We współczesnym świecie poszukuje się coraz częściej naturalnych i mniej kalorycznych zastępników cukru. Półki ze zdrową żywnością uginają się wręcz od różnych "słodzików" bardziej lub mniej pachnących chemią. Chcecie w naturalny sposób osłodzić swoje kulinarne arcydzieła bez pomocy białego cukru lub miodu??? Skorzystajcie z pasty daktylowej
vaniliowoczekoladowaLikierom dawno, dawno temu przylepiono etykietkę alkoholi dla pań. Owszem, są delikatniejsze, bardziej słodkie od mocnych, męskich trunków ale i panowie je lubią – wypite mocno schłodzone, na lodzie, zastąpią deser i będą przyjemnie komponować się z wieczorną filiżanką kawy. Tak jak ten domowy likier irlandzki w typie Baileys. Podstawowa wersja likieru, Baileys Original produkowany od 1974 roku, to nie jest
Karo in the Kitchengroch. Dodajemy przyprawy. Dusimy razem kilka minut. Najlepsza na kolejny dzień. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kapusta-z-grochem/ BosowKuchni Artykuł Kapusta z grochem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuOrzechowa Inka z białą czekoladą to kawa i deser w jednym. Słodka, pyszna i aromatyczna kawa zbożowa, przygotowana w nowy i ciekawy sposób. Zaskocz domowników lub znajomych nowym pomysłem na kawę. Składniki: 250 ml mleka roślinnego 1/4 tabliczki białej czekolady 2 łyżeczki Inki Klasycznej 15 ml syropu orzechowego kilka orzechów Wykonanie: Podgrzać mleko. W 200 ml mleka
Pasja Smakumikrofali które zawsze się udaje. Wiem że dla niektórych mikrofala to zło, ale myślę że dla osób które mieszkają same lub nie mają piekarnika to będzie świetny szybki deser. Jest to przepis podstawowy ale polecam do ciasta dodać łyżkę dżemu i posypać go cukrem pudrem ;) Dodam że w przepisie są to 2 jajka na filmie widać 3 a to dlatego
Pychotkaaa