Nalewka kakaowa 338znalazłam w Złotej Księdze Nalewek. Nalewka intensywnie pachnie kakao i delikatnie wanilią. Po filtracji zostaje gęsta, wilgotna masa kakaowa, którą można wykorzystać do ciast lub deserów. Ziarno kakaowca do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb, a ja też dostałam oryginalne, wysuszone i palone ziarna kakaowca od siostry Anyi. Ta nalewka to krewna mojej
To co kocham
Pankejki z jabłkami w cynamonie 197również u nas bardzo popularne połączenie. Wydrylowane jabłka a’la ananasy, podsmażone na masełku z cynamonem są przepyszne i można je wykorzystać również jako deser. Składniki: • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1 i 1/4 szklanki maślanki • 1/4 szklanki cukru pudru • 1/4 szklanki oliwy • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
To co kocham
Miniserniczki marcepanowe 189Miałam w lodówce gotową masę marcepanową i chciałam ją wykorzystać w jakimś pysznym deserze. Miniserniczki o smaku marcepana, z dodatkiem czekolady i migdałów, są bardzo delikatne i równocześnie wykwintne. Jest to odmiana sernika, tylko w wersji już porcjowanej. Można również upiec w tortownicy i udekorować
To co kocham
Marcepanowe grzebyki 174lodówce po wykonaniu mini serniczków, wykorzystałam do wykonania takich oto ciastek grzebyków. Ciasto francuskie przełożone marcepanową masą z nutką moreli to smaczny i delikatny deser. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 200 g gotowej masy marcepanowej • 4 łyżki soku cytrynowego • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki dżemu morelowego • 1 białko Wykonanie: • Masę marcepanową utrzeć
To co kocham
Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną 188szarlotka to bardzo zdrowy, bezglutenowy deser na bazie kaszy jaglanej, której nie trzeba gotować. Do właściwości zdrowotnych kaszy jaglanej nikogo nie trzeba przekonywać. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu alergicy mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i nie zakwasza
To co kocham
Chłodnik truskawkowo-miętowy z wiórkami kokosowymi 179kończą, więc do dzieła, bo ten chłodnik jest niepowtarzalny. Jeśli ktoś czuje awersję do samego słowa „chłodnik”, to niech go nazwie gęsty koktajl lub deser! Składniki: • ok. 500 g truskawek • 1 mały jogurt naturalny • 10-15 listków mięty • 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: • Umyte i pokrojone truskawki zmiksować z jogurtem i miętą
To co kocham
Ciasto gruszkowe z kaszą jaglaną 232mega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów – to same przyjemne doznania, jakich można doświadczyć podczas delektowania się tym deserem. Zamiast siemienia lnianego można dodać 1 lub 2 jajka, wtedy będzie jeszcze pyszniejsze, ale ja celowo upiekłam właśnie takie. Składniki: • 1 szklanka kaszy jaglanej • 5 małych gruszek • 2 łyżki jagód
To co kocham
Kompot wigilijny z suszu 205Smak był już zupełnie inny, mimo że wyczuwało się aromat suszu. Mama zawszem podawała w pucharkach z gruszkami i czereśniami, które jadło się na deser wigilijny. Do tego kompotu koniecznie trzeba było nałożyć trochę kaszy jaglanej, aby się darzyło w następnym roku. Nie lubiliśmy jej z rodzeństwem, ale babcia mówiła
To co kocham
Sernik z orzechami w miodzie 159Już chyba wiecie, że moje ulubione ciasto to sernik. Chociaż część osób uważa, że sernik to nie ciasto lecz deser, mnie to nie przeszkadza. Jak zwał tak zwał, ale to i tak moje ulubione ciasto. Tym razem udało mi się połączyć sernik z warstwą orzechów w miodzie. Sernik pachnie miodem
To co kocham
Naleśniki z bananowym twarożkiem 184Bananowy twarożek z dodatkiem kakao stał się bohaterem tego deseru. Farsz bardzo aromatyczny, lekki, tworzący idealny duet z cieniutkim naleśnikiem. Po polaniu czekoladą rozpływa się w ustach. Takie naleśniki to propozycja na lekki obiad na słodko lub wypasiony podwieczorek. Składniki: • 12 sztuk naleśników z tego przepisu (najlepsze naleśniki z serem
To co kocham
Jaglany murzynek z orzechami 214zdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście używam jej bardzo często, jako dodatek do obiadu, do zup, do deserów, koktajli i ciast. Jest to praktycznie uniwersalny składnik, który można łączyć ze wszystkim, na słono, słodko czy kwaśno. O tym, że jest zdrowa
To co kocham
Zielony mus z awokado i jarmużem 228Wybaczcie, że dawno mnie nie było w blogowej kuchni. Miałam chwilową przerwę, ale już wracam z nowymi pomysłami. Zaczynam od zdrowego deseru, który na przednówku doda Wam sił i witalności oraz wyciągnie z zimowej depresji. Jest to danie typu superfood, a więc sami herosi w zielonym pucharku. Jeśli
To co kocham
Pasta tahini 224miksując można dodać 1 – 2 łyżki oleju sezamowego. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i zamykamy. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasta tahini może być używana do sosów, ciast, deserów, kanapek… i nie tylko. Sezam jest także głównym składnikiem słodkości. Te najbardziej znane to chałwa i sezamki. Ponieważ sezam ma niski indeks glikemiczny (IG = 35), bez obaw mogą go spożywać osoby
mojewypiekiinietylko
Sernik dyniowo – migdałowy 184Serniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i
Ugotowane pozamiatane
szybkowar-z aronii i śliwek z cynamonem dżemik... 228zakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię