Pyszne truskawkowe tosty na niedzielne śniadanie, które mogą śmiało konkurować z deserem lub słodką przekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: • 4 tosty pszenne • 4 łyżki serka białego kanapkowego • 8 truskawek • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: • Pieczywo tostowe opiec w tosterze
To co kochamniedzielę postanowiłam przygotować lekki deser mocno truskawkowy! Wygląda okazale, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: Biszkopt • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej Masa truskawkowo-serowa • 500 g sera mielonego na serniki • 1 kg truskawek • 3/4 szklanki cukru pudru • 6 płaskich łyżek żelatyny Dekoracja • kilkanaście truskawek • 1 czekolada gorzka Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać
To co kochamWiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche • 300 g mąki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • kilka łyżek orzechów włoskich • dżem wiśniowy • kilkanaście wiśni wydrylowanych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć
To co kochamSmorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej. Najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić! Ja zrobiłam ją z zamrożonych porzeczek, bo w czasie zbiorów byłam na urlopie. Bardzo polecam
To co kochamprzez filtr do kawy, ale jest to czasochłonne. • Nalewkę rozlać do butelek. • Odczekać kilka dni na spożycie, a śliwki wykorzystać np do deserów lub na jesienno-zimową chandrę
To co kochamznalazłam w Złotej Księdze Nalewek. Nalewka intensywnie pachnie kakao i delikatnie wanilią. Po filtracji zostaje gęsta, wilgotna masa kakaowa, którą można wykorzystać do ciast lub deserów. Ziarno kakaowca do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb, a ja też dostałam oryginalne, wysuszone i palone ziarna kakaowca od siostry Anyi. Ta nalewka to krewna mojej
To co kochamrównież u nas bardzo popularne połączenie. Wydrylowane jabłka a’la ananasy, podsmażone na masełku z cynamonem są przepyszne i można je wykorzystać również jako deser. Składniki: • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1 i 1/4 szklanki maślanki • 1/4 szklanki cukru pudru • 1/4 szklanki oliwy • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
To co kochamMiałam w lodówce gotową masę marcepanową i chciałam ją wykorzystać w jakimś pysznym deserze. Miniserniczki o smaku marcepana, z dodatkiem czekolady i migdałów, są bardzo delikatne i równocześnie wykwintne. Jest to odmiana sernika, tylko w wersji już porcjowanej. Można również upiec w tortownicy i udekorować
To co kochamlodówce po wykonaniu mini serniczków, wykorzystałam do wykonania takich oto ciastek grzebyków. Ciasto francuskie przełożone marcepanową masą z nutką moreli to smaczny i delikatny deser. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 200 g gotowej masy marcepanowej • 4 łyżki soku cytrynowego • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki dżemu morelowego • 1 białko Wykonanie: • Masę marcepanową utrzeć
To co kochamszarlotka to bardzo zdrowy, bezglutenowy deser na bazie kaszy jaglanej, której nie trzeba gotować. Do właściwości zdrowotnych kaszy jaglanej nikogo nie trzeba przekonywać. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu alergicy mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i nie zakwasza
To co kochamkończą, więc do dzieła, bo ten chłodnik jest niepowtarzalny. Jeśli ktoś czuje awersję do samego słowa „chłodnik”, to niech go nazwie gęsty koktajl lub deser! Składniki: • ok. 500 g truskawek • 1 mały jogurt naturalny • 10-15 listków mięty • 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: • Umyte i pokrojone truskawki zmiksować z jogurtem i miętą
To co kochammega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów – to same przyjemne doznania, jakich można doświadczyć podczas delektowania się tym deserem. Zamiast siemienia lnianego można dodać 1 lub 2 jajka, wtedy będzie jeszcze pyszniejsze, ale ja celowo upiekłam właśnie takie. Składniki: • 1 szklanka kaszy jaglanej • 5 małych gruszek • 2 łyżki jagód
To co kochamSmak był już zupełnie inny, mimo że wyczuwało się aromat suszu. Mama zawszem podawała w pucharkach z gruszkami i czereśniami, które jadło się na deser wigilijny. Do tego kompotu koniecznie trzeba było nałożyć trochę kaszy jaglanej, aby się darzyło w następnym roku. Nie lubiliśmy jej z rodzeństwem, ale babcia mówiła
To co kochamJuż chyba wiecie, że moje ulubione ciasto to sernik. Chociaż część osób uważa, że sernik to nie ciasto lecz deser, mnie to nie przeszkadza. Jak zwał tak zwał, ale to i tak moje ulubione ciasto. Tym razem udało mi się połączyć sernik z warstwą orzechów w miodzie. Sernik pachnie miodem
To co kochamBananowy twarożek z dodatkiem kakao stał się bohaterem tego deseru. Farsz bardzo aromatyczny, lekki, tworzący idealny duet z cieniutkim naleśnikiem. Po polaniu czekoladą rozpływa się w ustach. Takie naleśniki to propozycja na lekki obiad na słodko lub wypasiony podwieczorek. Składniki: • 12 sztuk naleśników z tego przepisu (najlepsze naleśniki z serem
To co kocham