Lemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy dodatek do owoców w pucharkach, do ciast, sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto
Bernika - moj kulinarny pamietnikpółtłustego oraz sporej ilości truskawek;) Deser wyszedł tak smaczny, że chłopcy już pytają kiedy następna porcja:) Składniki: 200g podłużnych biszkoptów, 300g świeżych truskawek, 250g półtłustego twarogu, 100g cukru pudru, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki likieru migdałowego, 100ml świeżo zaparzonej kawy, 10g mlecznej czekolady. Przygotowanie Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem(...)warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Nałożyć połowę masy serowej, warstwę namoczonych w kawie biszkoptów oraz resztę masy serowej. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką oraz odłożonymi truskawkami. Całość posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościgrupy B, które wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiający samopoczucie. Ponadto zawierają ważne składniki mineralne jak: potas, żelazo, wapn, magnez i fosfor. Pomagają zapobiegać miażdżycy i chorobom serca. Owoce te polecane są osobom cierpiącym na zaparcia. Śliwki doskonale smakują na surowo lecz nadają się na powidła, marmolady, kompoty, dżemy przeciery, marynat. Nadają się także do wypieków oraz(...)przechowywać w ażurowych koszykach. Często zastanawiamy się jakie śliwki będą najlepsze do deserów, ciast, czy kompotów lub powideł. Poniższe informacje mam nadzieję rozwiążą problem. Przedstawię kilka najbardziej popularnych odmian śliwek i w jaki sposób najlepiej spożytkować je w naszej kuchni. Popularne odmiany śliwek: Empress - owoc duży, elipsoidalny, kształt typowej węgierki. Skórka granatowoczarna z charakterystycznym jasnym nalotem. Miąż zielonkawożółty
Ciastka - domowe słodkościPyszny czekoladowy deserek na szybko, dla dużego i małego:) Deserek pyszny w takiej wersji jak podałam ale można go również wzbogacić ulubionymi owocami. składniki: 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 30 % przyprawa do dań słodkich Kamis lub 4 kostki czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ja używam gorzkiej z biedronki 60 % ale można użyć(...)szklaneczek. Pozostałą śmietankę ubić i udekorować mus w szklaneczkach. Na wierzchu posypać startą czekoladą lub przyprawą do dań słodkich . Mus możemy jeść od razu lub można wstawić do lodówki, deser wtedy stężeje
Monia miesza i gotujeZauważyłam, że poprzedni przepis wzbudził niemałe zainteresowanie wśród czytelników, dlatego posiadając naddatek kaszy jaglanej, stworzyłam kolejny smakołyk podobny do poprzedniego. Przepis na truskawkową tartę znajdziecie w
Zdrowie i pysznie na talerzuskładniki: 640 g mąki 375 ml maślanki 250 g cukru 100 g masła 3 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniasemoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć
Tradycyjna kuchnia KasiPtasie mleczko z malinami to przepyszny, delikatny i bardzo puszysty deser idealny na upalne dni dla dzieci i dorosłych. Torcik jest prosty w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców. składniki na tortownicę 23 cm 12 okrągłych biszkoptów 300 g malin 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa 1 galaretka truskawkowa
Smakowite Daniaprzyjeżdżają do nas, np. z Ameryki Południowej. Sezon trwa do marca, także to ostatni moment, aby owoce cytrusowe były hasłem w naszej zabawie kulinarnej. A co z nich przyrządzić? Tu jak zwykle obowiązuje pełna dowolność, nie stawiajmy sobie granic :) Zupy, dania główne, desery (moje ulubione ;)), sałatki czy napoje? Ależ proszę! To do dzieła
zadanie-gotowanieWiśnie to owoce uniwersalne, praktycznie nadają się do wszelakich przetworów. Przygotowałam wiśnie z myślą o wykorzstaniu ich do ciast, tortów i na frużelinę do naleśników, lodów i innych deserów. Dlatego też wiśnie zostały pozbawione pastek. Jeśli przygotowujesz kompoty z wiśni - pestki spokojnie pozostaw. Zawierają bowiem witaminę B17, amigdalinę - silnie działającą substancję antyrakową. I kompot i wiśnie do późniejszego wykorzystania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jego przygotowania polecam wybrać dość słodki cydr, chyba że preferujecie wytrawne desery. Gwarantuje, że takim deserem zrobicie furorę wśród gości :) SKŁADNIKI (3 porcje) 500 ml ulubionego cydru 2 łyżeczki żelatyny lub agarau 2 łyżeczki cukru lub ksyliitolu (można pominąć) dodatkowo ulubione owoce (u mnie truskawki i borówki) listki mięty do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę lub agar rozpuszczamy w 100ml
DefinicjaSmakuKolejna Walentynkowa propozycja :) Placuszki nadają się i na deser i na śniadanie - sami zdecydujcie, na który posiłek wolicie je podać :) Słodkie, kakaowe, z lekką nutą
chili & sugarDeser z całkiem tych niedietetycznych ale czasami trzeba. Wykorzystałam ten przepis na kruche babeczki i dokładnie z tych samych składników zrobiłam kruche tartaletki z budyniem i owocami. Niby to samo a jednak efekt całkiem inny. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwegańską "panna cottę" . Wiecie, panna cotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą śmietanę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Nadała on mu egzotycznego posmaku, który dodatkowo podkręciłam aromatem wanilii i skórki cytrynowej. Panna cottę podałam z pysznym sosem z owoców granatu, których kwaskowaty posmak bardzo mi odpowiada. No i jeszcze ten ich wygląd - kojarzą mi się
Chilli Czosnek i OliwaSmakujący trochę jak wino musujące napój, wydał się dla mnie bardzo dobrym fundamentem pod szybki, wegański deser. WEGAŃSKA GALARETKA SOMERSBY Z MUSEM Z MANGO /własny;/ 2 porcje 1 butelka Somersby #ElderflowerLime 2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru 1 mały owoc mango (bardzo dojrzały) 1 łyżeczka agar-agar 30ml wody Napój piwny wlewam do rondelka, wsypuję agar
W kuchni Karmel-itki