proste połączenie zaledwie dwóch składników zwane koglem-moglem zaczarowałam w formie babeczek. Powstał pyszny, dziecinnie prosty deser o smaku dzieciństwa. 1/3 kostki masła 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny ciastka typu: biszkopty lub petitki owoce do przybrania Masło rozpuścić w rondelku. Żelatynę również rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku. Jajka ubijać w garnku
Jadło i czytadłoSkładniki: 5 serków homogenizowanych (op. 200g) 4 galaretki- 2 zielone i dwie inne polewa: 200g margaryny 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka tabliczka czekolady 2 łyżeczki
Luźna KuchniaRacuchy z malinami – a właściwie z sosem malinowo-czekoladowym, to doskonałe połączenie naturalnej słodyczy owoców i przepysznej czekolady. Okazuje się, że nie tylko racuchy
UgotujmyTo.plChyba każdy z Was lubi galaretkę owocową....?:) A jedliście już taką własnoręcznie przyrządzoną z prawdziwych owoców? Jeśli nie, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Prezentuję
Słodko-Słony Świat IlonyBabka bez pieczenia - bardzo smaczny, lekki deser. Składniki:-1/2 kg mielonego twarogu-400 ml śmietany 18%-6-7 łyżek cukru pudru-4 łyżki żelatyny-3 galaretki o różnych kolorach-owoce, np. drylowane wiśnie-aromat śmietankowy Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody.Żelatynę moczymy.Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód formy
Maminek kulinarnyTematem wspólnego gotowania na dziś jest Pavlova. Deser absolutnie idealny - krucha na zewnątrz i cudownie ciągnąca w środku beza, chmura delikatnej i leciutkiej bitej śmietany, a na wierzchu całe mnóstwo soczystych owoców... Marzenie. Miliard kalorii, a nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Czysta rozkosz. Nie wiem, co mam jeszcze napisać, żeby Was do Pavlovej przekonać - musicie spróbować sami
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię połamie ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!! inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielem wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram
W Mojej Kuchni LubięMaliny to jedne z moich najbardziej ulubionych owoców, bardziej lubię chyba tylko banany (ubolewam, że banany nie są naszym całosezonowym lokalnym owocem). Jak się pojawiają
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 2 szkl. ryżu do sushi 3/4 szkl. napoju ryżowego Alpro lub chudego mleka dowolne owoce - u mnie wiśnie i borówki 4-5 łyżek tartych
kolorowotorcikowokremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które tworzą swego rodzaju roladę. Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku
Bernika - moj kulinarny pamietnikniego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany galaretką z rieslinga a do deseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej ulubionych białych win nie tylko podczas hucznie(...)wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga minął... ale, oczywiście Rieslinga można go kupić przez cały
królestwo garówniego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany galaretką z rieslinga a do deseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej ulubionych białych win nie tylko podczas hucznie(...)wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga minął... ale, oczywiście Rieslinga można go kupić przez cały
królestwo garówNiezwykle delikatna, mało słodka - takie lubię. Jeżeli lubicie słodsze desery, wystarczy mleko i śmietankę dosłodzić zgodnie z waszymi upodobaniami. składniki 250 ml mleczka kokosowego 250 ml śmietanki 30% 4 listki żelatyny (lub ilość przewidziana na 500 ml płynu) laska wanilii do podania Mus z dowolnych owoców - jagód, truskawek, malin przygotowanie Listki żelatyny zalać zimną wodą(...)żelatynę odcisnąć i dodać do ciepłego płynu. Wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Rozlać do 3 lub 4 pojemników, przykryć wierzch folią i po przestudzeniu wstawić do lodówki aby deser stężał. Smacznego! Uwagi : Można dodać nieco cukru - tyle ile lubimy. Zamiast żelatyny w listkach możemy oczywiście użyć żelatyny w proszku i zastosować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Stare Garyteż możecie zamrozić. Będzie to idealny orzeźwiający deser na lato. Miętowy jogurt Składniki: 2 porcje 200 ml greckiego jogurtu 100 ml kokosowego mleka 3 łyżki miodu lub wedle smaku 1 łyżeczka soku z limonki 3 listki mięty 50 g malin 50 g jeżyn Wlej jogurt, kokosowe mleko, miód blenderze. Dodaj owoce, sok z limonki, miętę i zmiksuj. Użyj mrożonych
codojedzeniasmakował wszystkim, bez wyjątku. Dobry na śniadanie, jako deser, zastąpi słodką przekąskę. Robi się sam, bo wystarczy wymieszać nasina chia z mlekiem kokosowym i na noc wstawić do lodówki. Składniki : 3 łyżki nasion chia 250 ml lekkiego mleka kokosowego 1-2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 1/2 owocu mango kilka truskawek lub malin garstka orzeszków pistacjowych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!