Macie takie swoje dania, które kojarzą Wam się z dzieciństwem, domem rodzinnym, Mamą...? Ja mam takich pełno i nawet nie sposób je wszystkie wymienić, ale
Kuchnia w czekoladzieRoladki schabowe przygotowałam na naszą rocznicową kolację. Kruche i rozpływające się mięso, farsz z grzybków nazbieranych przez Małżonka i pyszny sosik #lowicz wzbogacony śliwkami i rozmarynem
Kuchnia w czekoladziePyszny przepis na mazurek makowy z suszonymi daktylami, figami, żurawiną i orzechami pekan, polany gorzką i białą czekoladą. Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej można
Oryginalny smakSzwagierka (no dobra, przyszła Szwagierka :P) obdarzyła mnie w tym roku całkiem sporym worem pigwy. Do czynienia z nią nigdy nie miałam, więc i za bardzo
Kuchnia w czekoladzieZrobiłam kiedyś wielkie zapasy kiwi z myślą o tym, by je zjeść. Później wpadło mi do głowy, że może zrobię z tego kiwi dżem. Jako że
Kuchnia w czekoladzieKolejne owoce zamknięte w butelkach. W tym roku wyjątkowo dużo gatunków u mnie, ale na szczęście wszystkiego po trochu, bo z większą ilością byłby problem
Kuchnia w czekoladzieW przerwie na mecz częstuję lekkim, owocowym koktajlem na bazie jogurtu naturalnego i z dodatkiem pestek granatu. To dla tych, co piwa pić nie mogą, nie
Kuchnia w czekoladzieSałatka z pokrojonym w kosteczkę awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki
Oryginalny smakSoczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki:2 piersi kaczki1 szklanka
Oryginalny smakZnamy się nie od dzisiaj więc wiecie, że najbardziej cenię szybkie i proste przepisy. Najlepiej takie, które zawierają tylko parę składników i można je przygotować w
PaleoLifepani domu. Sama miałam lekkie obawy przed przygotowaniem tego deseru, ale gdy padła propozycja wspólnego gotowania, gdzie główną rolę grałyby wiśnie, od razu pomyślałam o tym francuskim smakołyku. Z racji, że w Danii wiśnie są niedostępne, a szkoda mi otwierać słoików, gdy na straganach piętrzą się świeże, pachnące owoce, użyłam czereśni. Nie jest to aż tak duże odstępstwo(...)oryginału; większą zbrodnią wydaje się wydrylowanie owoców. Tradycyjnie bowiem wiśnie zapieka się z pestkami, co ma nadać ciastu przyjemnie migdałowego aromatu. Ze względu na bezpieczeństwo przy spożywaniu posiłku i zażyłość, jaką czuję ze swoim uzębieniem, czereśnie brutalnie pozbawiłam pestek, i w tej formie zalałam ciastem. Muszę przyznać, że na efekty czekałam z duszą na ramieniu. Na szczęście okazało się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry w tę piękną słoneczną i nawet ciepłą sobotę.😇 U mnie weekend zapowiada się błogim lenistwem. 😀 Po ciężkim tygodniu pracy jestem wyjątkowo wykończona, dodatkowo z
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki 1 awokado hass 2 banany ok 0,5-0,75kg truskawek sok z połowy cytryny opcjonalnie trochę miodu Przygotowanie Truskawki umyjcie i odszypułkujcie. Z awokado
OliveandThymeKolejna propozycja śniadaniowa. Wiśnie świetnie tutaj pasują, ale można z powodzeniem zastąpić je innymi owocami, też będzie pysznie. 0,5 szkl płatków owsianych 1 szkl
Polska Zupaciast, tortów lub do wypełniania kruchych babeczek. Tym razem postanowiłam podać go nieco inaczej, jako deser w pucharku. Do jego przygotowania użyłam mniej masła, niż do klasycznego kremu, przez co jest znacznie lżejszy i bardzo fajnie komponuje się z owocami. Krem budyniowy z owocami Czas przygotowania: 6 0 minut Składniki: 500 ml mleka
Kulinarne przygody GatityBardzo prosty deserek , w którym znajdziemy mnóstwo witamin. Sałatka owocowa, do której możemy użyć przeróżnych owoców. Jeśli mamy małe dzieci możemy zaserwować dodatkowo z bitą
W kuchennym oknie Ewypowiedzieć', że z czekoladą można wszystko. Można po prostu wylać na blachę tworząc tafle czekoladowe. Ja nawet deser Panna Cotta zamknęłam w czekoladkach, z musem oczywiście :) Czysto alkoholowe też były super.Tak naprawdę możecie włożyć do nich wszystko: masę toffi, orzechy, alkohol, owoce, nutellę, kremy i co tam tylko chcecie. Jak tak patrzyłam na te o świątecznych kształtach
Blondynka GotujeNajlepsza do domowych gofrów, naleśników czy też innych deserów. Sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych - truskawki idealnie się z nimi komponują! Do zrobienia domowej frużeliny warto użyć zapasów mrożonych owoców :) Składniki: 2 szklanki mrożonych truskawek 2 łyżki ciepłej wody 3 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody Truskawki zasypać cukrem i zalać
Chocolate Muffin Blogpomocne w tym będą także poniższe placuszki, które są równie proste, o ile nie prostsze. W miejsce owoców w cieście znajdziesz chrupiący dodatek w postaci posiekanych orzechów włoskich, dodatek kawy sprawi, że placki będą miały interesujący, lekko cierpki charakterystyczny dla kawowych deserów smak. Jeżeli osoba zasiadająca do śniadania jest niższego wzrostu, zamiast kawy dodaj kakao lub jeszcze lepiej karob
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: melon truskawki jagody maliny banan 2 łyżki syropu klonowego Listki świeżej melisy Przygotowanie: Wymieszaj owoce , polej syropem klonowy, schłódź w lodówce.
AZgotuj!Deser, a może śniadanie? Wszystko jedno! W każdym przypadku smakuje wyśmienicie, syci i zadowala kubki smakowe na słodkie smaki. Słodycz stewii połączona z kwaskowatymi owocami świetnie ze sobą współgrają. Pudding jest zimny, dzięki czemu idealnie nadaję się na gorące dni, których mamy już coraz więcej :) Składniki: 200 ml mleka 150 ml wody 40 g kaszy manny stewia do smaku
Zdrowie na języku :PBędzińskim, to przyjemnosć połączona z relaksem. Nie przeszkadzały mi tłumy ludzi, bo lubię otwartą przestrzeń. Z kupionych owoców przygotowałam sałatkę a resztę podzieliłam na kawałki do woreczków i hop do zamrażarki, a gdy tylko nadejdzie ochota na lody, koktajle czy inne desery, mam je zawsze pod ręką. Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i octem balsamicznym Składniki: 1/4 sałaty lodowej
Moja smaczna kuchniaBardzo smaczny ,w moim ulubionym kolorze napój z kiwi i szpinaku .Trzeba tylko znaleźć dojrzałe owoce ,albo pozwolić im zmięknąć w domu ,wtedy jest jeszcze
Ladylaura.drodzy, któż z nas nie lubi truskawek? Ja je wręcz uwielbiam, dlatego gdy sezon na te wspaniałe owoce jest w pełni w mojej kuchni nie może ich zabraknąć. Dziś chciałabym przypomnieć Wam kilka wybranych przepisów z truskawkami - zapraszam na pyszne ciasta, desery, koktajle i sałatki. Ciasto "Indianka z truskawkami" Czekoladowe ciasto nektarynkowo - truskawkowe z nutą kokosową Puszyste ciasto truskawkowe
Słodkie okruszkiscroll down for english version Lubicie krówki? Pewnie odpowiedź jest twierdząca? :) Wolicie kruche czy ciągnące? Ja osobiście jestem fanką tych pierwszych... Dzisiejszy przepis jest jednak dla
chili & sugarKoktajl nadaje się zarówno dla małych, jak i dużych domowników. U mnie był doskonałym, bardzo szybko znikającym deserem. Spróbujcie. Składniki: 250 ml waniliowego mleka sojowego 1/2 kg świeżych truskawek 2 brzoskwinie opcjonalnie miód do smaku (ja pominęłam ze względu na słodkość owoców) Przygotowanie: Truskawki myjemy i przekładamy do misy blendera. Dodajemy obrane i pokrojone brzoskwinie oraz mleko sojowe. Wszystko
Słodkie okruszkiWino o bardzo jasnym słomkowym kolorze. Sauvignon Blanc z późnego zbioru. W nosie znajdujemy niezbyt intensywne aromaty owoców tropikalnych, ananasa, grejpfruta i dojrzałej gruszki. W ustach wyczuwalne nuty brzoskwini i moreli. Pić dobrze schłodzone, samo lub w towarzystwie sałatki owocowej, słodkich deserów lub samodzielnie. Wino delikatne i przyjemne w odbiorze. 11,5 % alkoholu, 51 g cukru na litr oraz
królestwo garówIdzie wiosna! Czas wyjadać zapasy zgromadzone minionej jesieni, bo zaraz zaczną się świeże warzywa i owoce. Nowalijki, szparagi, truskawki, rabarbar i całe bogactwo witamin, minerałów
GRUBY WAŁEKproste połączenie zaledwie dwóch składników zwane koglem-moglem zaczarowałam w formie babeczek. Powstał pyszny, dziecinnie prosty deser o smaku dzieciństwa. 1/3 kostki masła 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny ciastka typu: biszkopty lub petitki owoce do przybrania Masło rozpuścić w rondelku. Żelatynę również rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku. Jajka ubijać w garnku
Jadło i czytadłoSkładniki: 5 serków homogenizowanych (op. 200g) 4 galaretki- 2 zielone i dwie inne polewa: 200g margaryny 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka tabliczka czekolady 2 łyżeczki
Luźna Kuchnia