poprawił humor. Spróbujcie. ... prosty, ale jakże smaczny i apetycznie wyglądający deser truskawkowy z ricottą Składniki: 100 g ricotty 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki truskawek 1-1 1/2 łyżki cukru * kilka borówek 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody * ilość w zależności od upodobań i słodkości owoców Przygotowanie: Truskawki myjemy i wkładamy do misy blendera. W zależności(...)słodkości owoców dodajemy cukier - u mnie około 3/4 łyżki. Miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do truskawkowego musu, znów chwilę miksujemy. Tak przygotowany mus przelewamy do szklanek lub pucharka i wstawiamy do lodówki w celu lekkiego stężenia. Ricottę miksujemy z cukrem (u mnie 4 łyżeczki) i jogurtem naturalnym. Delikatnie przekładamy na lekko stężały mus truskawkowy, wkładamy
Słodkie okruszkisodkiego co nieco. Ten kolorowy deser podbil male serduszko mojej Krolewny i o maly wlos nawet nie wiedzialabym jak smakowal. W przedziwny sposob znikal z mojej szklaneczki lyzeczka po lyzeczce, mimo iz uprzednio Maly Lakomczuch pochlonal swoja porcje. Mysle, ze to dobra rekomendacja dla takiej niewinnej slodkosci. Zapraszam wiec wszystkich na panna cotte z owocem kaki. Cytrynowa panna cotta(...)Przed podaniem przygotowujemy mus z kaki. Owoce obieramy ze skorki i miksujemy. Dodajemy do smaku sok z cytryny i ewentualnie cukier. Jesli panna cotte przygotujemy w szklaneczkach to mus z owocow wykladamy na krem. Jesli panna cotte zrobilismy w miseczkach musimy wylozyc ja na talerzyki. Najlepiej zrobic to zanurzajac miseczke z deserem w cieplej wodzie, a nastepnie odwrocic
Przysmaki KarolkiO tym, że warto czasem poszperać w starych gazetach przekonałam się ostatnio. Będąc u Mamy wzięłam sobie kilka egzemplarzy poradnika domowego sprzed 2000 roku. W jednej
Kuchnia w czekoladzieMacie takie swoje dania, które kojarzą Wam się z dzieciństwem, domem rodzinnym, Mamą...? Ja mam takich pełno i nawet nie sposób je wszystkie wymienić, ale
Kuchnia w czekoladzieRoladki schabowe przygotowałam na naszą rocznicową kolację. Kruche i rozpływające się mięso, farsz z grzybków nazbieranych przez Małżonka i pyszny sosik #lowicz wzbogacony śliwkami i rozmarynem
Kuchnia w czekoladziePyszny przepis na mazurek makowy z suszonymi daktylami, figami, żurawiną i orzechami pekan, polany gorzką i białą czekoladą. Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej można
Oryginalny smakSzwagierka (no dobra, przyszła Szwagierka :P) obdarzyła mnie w tym roku całkiem sporym worem pigwy. Do czynienia z nią nigdy nie miałam, więc i za bardzo
Kuchnia w czekoladzieZrobiłam kiedyś wielkie zapasy kiwi z myślą o tym, by je zjeść. Później wpadło mi do głowy, że może zrobię z tego kiwi dżem. Jako że
Kuchnia w czekoladzieKolejne owoce zamknięte w butelkach. W tym roku wyjątkowo dużo gatunków u mnie, ale na szczęście wszystkiego po trochu, bo z większą ilością byłby problem
Kuchnia w czekoladzieW przerwie na mecz częstuję lekkim, owocowym koktajlem na bazie jogurtu naturalnego i z dodatkiem pestek granatu. To dla tych, co piwa pić nie mogą, nie
Kuchnia w czekoladzieSałatka z pokrojonym w kosteczkę awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki
Oryginalny smakSoczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki:2 piersi kaczki1 szklanka
Oryginalny smakpani domu. Sama miałam lekkie obawy przed przygotowaniem tego deseru, ale gdy padła propozycja wspólnego gotowania, gdzie główną rolę grałyby wiśnie, od razu pomyślałam o tym francuskim smakołyku. Z racji, że w Danii wiśnie są niedostępne, a szkoda mi otwierać słoików, gdy na straganach piętrzą się świeże, pachnące owoce, użyłam czereśni. Nie jest to aż tak duże odstępstwo(...)oryginału; większą zbrodnią wydaje się wydrylowanie owoców. Tradycyjnie bowiem wiśnie zapieka się z pestkami, co ma nadać ciastu przyjemnie migdałowego aromatu. Ze względu na bezpieczeństwo przy spożywaniu posiłku i zażyłość, jaką czuję ze swoim uzębieniem, czereśnie brutalnie pozbawiłam pestek, i w tej formie zalałam ciastem. Muszę przyznać, że na efekty czekałam z duszą na ramieniu. Na szczęście okazało się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry w tę piękną słoneczną i nawet ciepłą sobotę.😇 U mnie weekend zapowiada się błogim lenistwem. 😀 Po ciężkim tygodniu pracy jestem wyjątkowo wykończona, dodatkowo z
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki 1 awokado hass 2 banany ok 0,5-0,75kg truskawek sok z połowy cytryny opcjonalnie trochę miodu Przygotowanie Truskawki umyjcie i odszypułkujcie. Z awokado
OliveandThyme