Morele uwielbiam od niedawna, bo wcześniej, jeszcze z dzieciństwa miałam złe doświadczenia z tymi owocami i nie przepadałam za morelami. Dziś morele zajadam całymi kilogramami
Moje Małe CzarowanieGudetama, czyli leniwe i pozbawione energii jajko to postać z krótkometrażowego anime, które zyskuje coraz większą popularność na świecie. Tą uroczą postacią postanowiłam ozdobić tort dla
Oryginalny smakMoże ktoś się skusi na szybkie śniadanie w postaci koktajlu? :) Składniki: 4 owoce kiwi 1 banan 1 niepełna szklanka mleka / jogurtu naturalnego Sposób wykonania: 1
Kuchnia domowa AniUpały doskwierają, mam więc dla Was propozycję mocno owocową i orzeźwiającą ;) Przed przygotowaniem koktajlu owoce warto schłodzić. Z podanych składników będą dwie szklanki koktajlu. Życzę
Czerwona PorzeczkaTarteletki zrobiłam z resztek ciasta kruchego. Co niestety widać;) A wsad był z pełnowartościowych owoców moreli. Ja uwielbiam ten owoc. Jest aksamitny, słodki, łagodny w
AZgotuj!Skorzystałam tutaj z przepisu stąd: klik! . Nie ma tutaj poza słodkością owoców żadnych dosładzaczy. Smak bananów jest dość mocno wyczuwalny, mi to odpowiadało, ale
Corner With RecipesPuszyste placuszki o intensywnym smaku kakao z łyżką domowego twarożku i garścią owoców jagodowych - śniadanie idealne :) Jeżeli jesteście miłośnikami wszlekiej maści naleśników, placuszków, racuszków itp
DefinicjaSmakuKiedy chodzi za mną coś słodkiego, robię sobie szybki koktajl z owoców, jakie mam akurat pod ręką. Tym razem padło na banana i świeżo zerwane
Kuchenne zapiski EdytyZdecydowanie mój ulubiony sok. Robię go za każdym razem jak mam pomarańcze. Słodycz tych owoców wraz z winogronami przełamana została kwaskiem limonki. Naprawdę jest widoczna
Pora na pora i pomidoraZdecydowanie mój ulubiony sok. Robię go za każdym razem jak mam pomarańcze. Słodycz tych owoców wraz z winogronami przełamana została kwaskiem limonki. Naprawdę jest widoczna
Pora na pora i pomidoraMyślicie, że orzechy nerkowca nie pasują do jajecznicy? Nic bardziej mylnego. Uprażone w połączeniu z awokado i orzechowym aromatem beurre noisette wznoszą jajecznicę na wyższy poziom
Oryginalny smakPyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki
My Culinary Arthttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/zielono-mi-szmaragdowo.html Zielono mi, szmaragdowo, gdy twoja dłoń przy mojej śpi, niby owoc. Zielono mi, bo ty, właśnie ty w noc i we dnie mi
w mojej kuchniMamy sezon na truskawki, więc czas zarzucić wszelkie diety i cieszyć się smakiem owoców na wszelkie możliwe - nawet tuczące - sposoby :) Niedługo również pojawią się kolejne
ZofianaNadrabiam truskawkowe zaległości:) Rano była sałatka, teraz przyszła kolej na deser. Lekki biszkopt, waniliowa masa serowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i
Z miłości do słodkościsprawą bananów jest dla mnie wystarczająco słodkie, więc nie posiada już dodatkowego cukru. W dodatku dzięki tym owocom, tak jak lubię, jest mocno wilgotne. Sam środek zaś skrywa w sobie kawałki gorzkiej czekoladowy, które tylko podkreślają smak kakao. To idealny deser na weekend lub drugie śniadanie, gdyż można go jeść bez wyrzutów sumienia. Dla niektórych to dość istotna informacja
Fabryka pomysłówszaro-burej, deszczowej niedzieli, jaką mamy w Trójmieście, zapraszam na panna cottę - prosty, super szybki, dziesięciominutowy, jadwabisty deser, który będzie potrafiło zrobić dziecko z podstawówki. To moja, maksymalnie uproszczona wersja. Najbardziej lubię z wiórkami czekolady, lecz można podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą z wiśni czy truskawek. Kto czyta moje ogrodnicze wpisy, temu podsunę fajny pomysł jak zadarnić nieduży
Posadzone i zjedzoneCoś na deser? Nie wiesz co zrobić? Gofry. Nie tylko dzieci będą zadowolone, ale także dorośli. Jeśli podamy je z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami - nikt im się nie oprze. Składniki: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 4 jajka 1 i 3/4 szklanki wody 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pyszności SłodkościNalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, kwiatów i ziół. Najczęściej nalewki są przygotowywane ze świeżych owoców. Ja jednak odeszłam od tej zasady i przygotowałam nalewkę z suszonej żurawiny. Napój wyszedł bardzo dobry w smaku. Doskonale sprawdzi się, jako rozgrzewka w długie zimowe wieczory. SKŁADNIKI: 200g suszonej żurawiny MAKAR, 2/3 szklanki cukru, 400ml wódki. PRZYGOTOWANIE: 1. Do szklanego(...)spiżarni. Do przygotowania nalewki użyłam żurawinę suszoną, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania nalewek, deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Żurawina suszona MAKAR spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart polecenia
Tradycyjna kuchnia Kasimożemy uformować koszyczki deserowe - ja akurat, dałam ryż z czekoladą jako dodatek do deseru. SKŁADNIKI : (do mojego deseru na 6 os,) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 opakowania ryżu preparowanego 6 herbatników, 2 kieliszku baileys pół szklanki cappucino bita śmietana oraz owoce dla urozmaicenia Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, wrzucamy do niej ryż preparowany - mieszamy. Do każdej miseczki, wkruszamy
dlaSmaQWszyscy lubią letnie, soczyste i orzeźwiające desery . Jeśli jeszcze są zimne to tym lepiej. Dlatego przygotowując się do urodzinowego spotkania ze znajomymi pomyślałam, że kawałeczkowi sernika na zimno z owocami nikt się nie oprze. Ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała. Z targu przyniosłam do domu łubiankę cudownych, słodkich truskawek. Opłukane, osączone, odstawiłam w misce na parapet żeby poczekały
Smaczna Pyzasyropie. Sporo też zamroziłam, aby móc z nich korzystać również zimą. Smak i zapach takich świeżych owoców i grzybów- bezcenny. To naprawdę smakuje zupełnie inaczej. Były smakowite kolacje z kurkami w roli głównej i butelką dobrego wina. Były jagodzianki, desery i lody. Ale wszystko co dobre szybko się kończy. Trzeba było wracać do domu. Za chwilę przyjadą chłopcy, mocno
Wiem co jemKisiel to jeden z najprostszych deserów i nie mam tu wcale na myśli gotowego produktu z torebki, ale taki zrobiony domowym sposobem. Można go zrobić zarówno ze świeżych owoców jak i mrożonych. Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Daje szerokie możliwości smakowe, i ma jeszcze tę zaletę w stosunku do gotowego produktu, że możemy go dosłodzić wg uznania
Wiem co jemfrancuskiej. Kuchnia hiszpańska oferuje wspaniałe, przepełnione słońcem potrawy i nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Rok temu udało nam się zebrać 52 przepisy na wspaniałe przekąski, zupy, dania obiadowe i desery rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Liczę, że w tym roku będzie ich jeszcze więcej :) A przede wszystkim mam nadzieję
Chilli Czosnek i Oliwawołowiną z ogórkiem, kolendrą i orientalnym sosem słodko kwaśnym czy chociażby ich nowy tajski vege burger! O deserach chyba nawet nie powinniśmy wspominać - sernik amerykański z jagodami i kruszonką, tarta cytrynowa z bezą czy ich własne lody waniliowe podawane z owocami! Wszystko brzmi świeżo, smacznie i zdecydowanie pobudza ślinianki ;) Będąc następnym razem w Krakowie z chęcią spróbujemy
Plate of JoyKrucha tarta z delikatnym kremem waniliowym i świeżymi truskawkami to idealny deser, który małymi kroczkami przybliża do nas lato. W sumie przygotowuje się ją szybko i prosto. Oczywiście do tarty możemy użyć innych świeżych owoców. Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cm Składniki
Kulinarne przygody Gatityprzestudzić. Masę można też zmiksować, żeby była bardziej gładka - ja tego nie robiłam - lubię wyczuwać w deserach kwaskowate niteczki rabarbaru. W tym czasie ubić pianę z 2 białek dodając stopniowo 40 g cukru. Do ubitej piany dodawać stopniowo przestudzone owoce i starty na drobniutkiej tarce kandyzowany imbir. Delikatnie wymieszać, by nie opadła i przełożyć do naczynek na suflety. Można
KUCHARNIAczasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem
Kuchnia domowa Aniwiśniowa pianka z truskawkowym musem Deser z mascarpone i truskawkami Deser z kaszy manny Deser z malinami Deser porzeczkowy Domowy kisiel z sosem Galaretka z truskawkami Kolorowe galaretki Kolorowe pianki Lizaki wafelkowe Lody straciatella Malinowy sorbet Mrożona kawa z galaretką Owoce z grilla Panna cotta z galaretką Panna cotta z mleka sojowego Panna cotta z musem malinowym Pudding waniliowy
Aga w kuchni