Zdecydowanie mój ulubiony sok. Robię go za każdym razem jak mam pomarańcze. Słodycz tych owoców wraz z winogronami przełamana została kwaskiem limonki. Naprawdę jest widoczna
Pora na pora i pomidoraZdecydowanie mój ulubiony sok. Robię go za każdym razem jak mam pomarańcze. Słodycz tych owoców wraz z winogronami przełamana została kwaskiem limonki. Naprawdę jest widoczna
Pora na pora i pomidoraMyślicie, że orzechy nerkowca nie pasują do jajecznicy? Nic bardziej mylnego. Uprażone w połączeniu z awokado i orzechowym aromatem beurre noisette wznoszą jajecznicę na wyższy poziom
Oryginalny smakPyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki
My Culinary Arthttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/zielono-mi-szmaragdowo.html Zielono mi, szmaragdowo, gdy twoja dłoń przy mojej śpi, niby owoc. Zielono mi, bo ty, właśnie ty w noc i we dnie mi
w mojej kuchniMamy sezon na truskawki, więc czas zarzucić wszelkie diety i cieszyć się smakiem owoców na wszelkie możliwe - nawet tuczące - sposoby :) Niedługo również pojawią się kolejne
ZofianaNadrabiam truskawkowe zaległości:) Rano była sałatka, teraz przyszła kolej na deser. Lekki biszkopt, waniliowa masa serowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i
Z miłości do słodkościsprawą bananów jest dla mnie wystarczająco słodkie, więc nie posiada już dodatkowego cukru. W dodatku dzięki tym owocom, tak jak lubię, jest mocno wilgotne. Sam środek zaś skrywa w sobie kawałki gorzkiej czekoladowy, które tylko podkreślają smak kakao. To idealny deser na weekend lub drugie śniadanie, gdyż można go jeść bez wyrzutów sumienia. Dla niektórych to dość istotna informacja
Fabryka pomysłówszaro-burej, deszczowej niedzieli, jaką mamy w Trójmieście, zapraszam na panna cottę - prosty, super szybki, dziesięciominutowy, jadwabisty deser, który będzie potrafiło zrobić dziecko z podstawówki. To moja, maksymalnie uproszczona wersja. Najbardziej lubię z wiórkami czekolady, lecz można podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą z wiśni czy truskawek. Kto czyta moje ogrodnicze wpisy, temu podsunę fajny pomysł jak zadarnić nieduży
Posadzone i zjedzoneCoś na deser? Nie wiesz co zrobić? Gofry. Nie tylko dzieci będą zadowolone, ale także dorośli. Jeśli podamy je z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami - nikt im się nie oprze. Składniki: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 4 jajka 1 i 3/4 szklanki wody 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pyszności SłodkościNalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, kwiatów i ziół. Najczęściej nalewki są przygotowywane ze świeżych owoców. Ja jednak odeszłam od tej zasady i przygotowałam nalewkę z suszonej żurawiny. Napój wyszedł bardzo dobry w smaku. Doskonale sprawdzi się, jako rozgrzewka w długie zimowe wieczory. SKŁADNIKI: 200g suszonej żurawiny MAKAR, 2/3 szklanki cukru, 400ml wódki. PRZYGOTOWANIE: 1. Do szklanego(...)spiżarni. Do przygotowania nalewki użyłam żurawinę suszoną, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania nalewek, deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Żurawina suszona MAKAR spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart polecenia
Tradycyjna kuchnia Kasimożemy uformować koszyczki deserowe - ja akurat, dałam ryż z czekoladą jako dodatek do deseru. SKŁADNIKI : (do mojego deseru na 6 os,) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 opakowania ryżu preparowanego 6 herbatników, 2 kieliszku baileys pół szklanki cappucino bita śmietana oraz owoce dla urozmaicenia Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, wrzucamy do niej ryż preparowany - mieszamy. Do każdej miseczki, wkruszamy
dlaSmaQWszyscy lubią letnie, soczyste i orzeźwiające desery . Jeśli jeszcze są zimne to tym lepiej. Dlatego przygotowując się do urodzinowego spotkania ze znajomymi pomyślałam, że kawałeczkowi sernika na zimno z owocami nikt się nie oprze. Ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała. Z targu przyniosłam do domu łubiankę cudownych, słodkich truskawek. Opłukane, osączone, odstawiłam w misce na parapet żeby poczekały
Smaczna Pyzasyropie. Sporo też zamroziłam, aby móc z nich korzystać również zimą. Smak i zapach takich świeżych owoców i grzybów- bezcenny. To naprawdę smakuje zupełnie inaczej. Były smakowite kolacje z kurkami w roli głównej i butelką dobrego wina. Były jagodzianki, desery i lody. Ale wszystko co dobre szybko się kończy. Trzeba było wracać do domu. Za chwilę przyjadą chłopcy, mocno
Wiem co jemKisiel to jeden z najprostszych deserów i nie mam tu wcale na myśli gotowego produktu z torebki, ale taki zrobiony domowym sposobem. Można go zrobić zarówno ze świeżych owoców jak i mrożonych. Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Daje szerokie możliwości smakowe, i ma jeszcze tę zaletę w stosunku do gotowego produktu, że możemy go dosłodzić wg uznania
Wiem co jem