wielkie uznanie. Wiemy co mówimy, bo różnego rodzaju suszone i kandyzowane owoce kupujemy regularnie w różnych miejscach, ale tak intensywnych smaków i aromatów nie odnalazłyśmy na żadnych bazarkach, stoiskach czy innych (nawet typowo owocowych) miejscach. Jaka ona jest? Kremowa, aksamitna, mocno owocowa. Łącząca danie główne z deserem, nadająca się na śniadanie, kolację, podwieczorek, drugie śniadanie i... w sumie
Wypisz WymalujZawsze robię kilka słoiczków tych pysznych powideł, później wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Doskonale z tymi powidłami smakuje świąteczny piernik. Składniki: 2 kilogramy śliwek węgierek 3 kilogramy jabłek 3 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 laska wanilii Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo(...)małe kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy. Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Wsypujemy cynamon oraz ziarna z laski wanilii, dokładnie mieszamy, dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania
Bajeczna KuchniaZapraszam na torcik bez pieczenia, z owocami z puszki i kremem budyniowym, na biszkoptach nasączonych likierem migdałowym. Wierzch zdobi pianka z mleka skondensowanego i galaretki. Deser bardzo mi smakuje, jest delikatnie owocowy i ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed(...)mikserem, stopniowo dodawać galaretkę z budyniem. Mieszać, aż powstanie jednolity, dosyć gęsty krem. 5. Papaję osączyć na sitku. 6. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty w tortownicy. Na wierzchu poukładać owoce, na owoce wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Wierzch: 7 Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia
Mała Cukierenkabiały piasek na plażach, lazur morza, no i ten gorący, karaibski klimat :) U nas słupek rtęci również wędruje w górę więc czas odkurzyć przepisy na chłodzące desery. Oryginalna panna cotta pochodzi z północnych Włoch i składa się ze śmietany, żelatyny i cukru oraz różnych dodatków np. wanilii. Dziś proponuję chłodzącą panna cottę w stylu karaibskim: mleczko kokosowe(...)bezalkoholowej), 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha (opcjonalnie), Do przybrania: listki mięty, patki jadalnych kwiatów i owoce, domowe żelki z musu malinowego w paskach (opcjonalnie). Przygotowanie: Celowo nie podaję dokładnych porcji niektórych składników, które stosujemy w odpowiednich ilościach wg. własnych upodobań. Jeśli lubicie desery bardzo orzeźwiające dajecie więcej mięty i limonki. Świeżą stewię, która w przepisie jest środkiem słodzącym
SzczyptaSmaQgarnku, gdyż maliny, ze względu na dużą ilość pestek, nie nadają się do gotowania w szybkowarze (miąższ owoców pod wpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy). Smakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową
Szybko Szybkowarrównowagi. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretka stężeje kroimy ją na plasterki przypominające kształtem cząstki owocu. Pomarańczowej galaretki starczyło na 1,5 skórki z pomarańczy, natomiast żółtej na skórkę z jednego grejpfruta. Można także przygotować podobny deser w zielonym grejpfrucie zalewając go agrestową galaretką
Mania Wypiekaniamandarynkowy w pucharku Mandarynkowy mus jest idealny dla tych osób, które nie lubią jeść zbyt słodkich deserów. Lekko kwaśny deser polecam wszystkim tym, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Składniki na 4 porcje: mandarynki pół opakowania żelatyny deserowej (można ją zastąpić zwykłą żelatyną, ale wtedy dodajemy 4 łyżeczki) 400 g kefiru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)Przestudzić. 2. Mandarynki obrać i podzielić na mniejsze części (jedną mandarynkę pozostawić do dekoracji). 3. Owoce umieścić w wysokim naczyniu, dodać kefir, cukier* i zmiksować na jednolitą masę. Na sam koniec dodać żelatynę i ponownie wszystko ze sobą połączyć. 4. Przygotowany deser przelać do pucharków. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała. 5. Przed podaniem
UgotowaćWybierzcie dla siebie przepisy i przygotujcie jeszcze w tym miesiącu! moim faworytem tego zestawienia są muffinki ze śliwkami, kremowa zupa z pieczonej dyni z gremolatą i
Moja smaczna kuchniaDzisiaj mam dla Was propozycję przepysznej gryczanki 😋Deser idealny przy dietach jako posiłek pełnowartościowy☝ Ja osobiście uwielbiam taki zestaw😇 Przeplatanie lekko gorzkiego smaku płatków ze
Zdrowie i pysznie na talerzuGranola, czyli mieszanka płatków zbożowych, orzechów i suszonych owoców opiekana z dodatkiem słodkiego syropu i pasty z prażonych nasion sezamu, dzięki czemu jest chrupiąca i
Lamarida.plkuchni Riccardo Iacovone wraz z pomocnikami wyczarowali dla nas cudowne dania: zupę minestrone, spaghetti all'Amatriciana i kremową bezę z owocami leśnymi. Porcje były tak duże i tak sycące, że nie wszystko daliśmy radę zjeść. Ale spokojnie, na deser miejsce się znalazło 😊 Wieczór zakończył się prawie o północy i pewnie gdyby nie to, że większość z nas była spoza
Codzienna kuchnia niecodziennapodróży prosto w polską zimę! Zestawienie mango i mleczka kokosowego zaczarowało mnie od pierwszego kęsa... To za sprawą tajskiego deseru zwanego mango sticky rice, który opiera się właśnie na tych dwóch składnikach. Lepki ryż i nieprzyzwoicie dojrzały owoc, obsypane prażonymi orzeszkami były moim ulubieńcem podczas podróży w tamte strony... Grzechem byłoby choć częściowo nie przemycić tego smaku do mojej
Gawron w rosolePavlovą uwielbiam, szczególnie z orzeźwiającym kremem cytrynowym i owocami sezonowymi, ach…tęsknię za latem! Moja propozycja którą widzicie na zdjęciach to tort bezowy z
Wanilia i KardamonSkładniki 2-3 szkl truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 kiwi 1 banan 1 łyżeczka nasion chia Przygotowanie Banana i kiwi obierzcie, z truskawek usuńcie szypułki. Wszystkie
OliveandThymebrzoskwiń. Tych ostatnich w szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń. Co roku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej lubię konfiturę brzoskwiniową z galaretką lub po prostu brzoskwinie w syropie, które idealnie nadają się do deserów, czy wypieków. I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne, maślane ciasto z wykorzystaniem zawekowanych latem brzoskwiń. Ciasto jest puszyste, pachnące
Rozpustne gotowanie