Przenoszenie się w różne zakątki świata za sprawą jedzenia to wspaniała przygoda.Klucząc paluchem po mapie, w ciepłym fotelu, dzięki pysznej strawie można wyobrazićsobie, jak tam
W kuchni Karmel-itkijest tak cudownie kremowe i zarazem orzeźwiające , a dzięki dodaniu cukru waniliowego smakuje jak najlepszy deser :) SKŁADNIKI 1-2 pomarańcze 1-2 banany maślanka / jogurt / mleko kawałek świeżego imbiru cukier waniliowy WYKONANIE Pomarańcze oraz banany kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze. Do owoców dodajemy maślankę, mleko lub jogurt, kawałek imbiru oraz trochę cukru waniliowego. Całość blendujemy
ZofianaCzasem wszystko zaczyna się od tęsknoty. Za ciepłym latem i dojrzałymi owocami. Za smakiem babcinych knedli i rumianą tartą bułką z patelni. Tęsknicie? Ja bardzo. Za Babcią, nieustannie. Na tą tęsknotę nie pomoże żaden przepis. Ale z knedlami to już zupełnie inna historia.... W zimne październikowe popołudnie mam ochotą na kulinarną wędrówkę. Małą(...)doda im to cudownego "pazura". Moje knedle są znacznie mniejsze od tych prawdziwych, tyrolskich, ale pomyślałam, że w tym rozmiarze i w takiej wersji mogą być podane także jako deser. Suszone morele tworzą przepyszną otoczkę dla nadzienia z knedli - to zupełnie nowe, pyszne doznanie smakowe. Do moich knedli podałam morelową konfiturę ze skórką z limonki i posypałam dodatkowo cynamonem
KUCHARNIADzika tęsknota za latem skłoniła mnie do przygotowania kremu truskawkowego, który choć trochę miał mi przypomnieć smak prawdziwych owoców, uwalanych ziemią i pachnących słońcem. Dalsze wypadki potoczyły się błyskawicznie - kruche ciasto i delikatna beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto(...)zarumienienia, czyli jakieś 25 minut. Ogarniamy krem truskawkowy. O tej porze roku świeże truskawki mają smak porównywalny do plastiku, więc lepiej użyć tych mrożonych. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy na małym ogniu z cukrem aż do momentu rozpuszczenia kryształków. Rozbełtane jajko, żółtka i mąkę dodajemy do ciepłej (nie gotującej się!) paćki, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie
sama złodyczDziś zapraszam Was iście serową ucztę. Deser powinien przypaść do gustu, każdemu kto lubi ser i mleczne przetwory. Znajdziecie w nim również pyszny czerwony, truskawkowy akcent. Nie mogło przecież zabraknąć truskawek. Czy do Was, tak jak i do mnie "uśmiechają się one" z każdego straganu? Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy(...)szklankę wody. Zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. W reszcie wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotujących się owoców i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, aż do uzyskania konsystencji gęstego kisielu. Odstawiamy do przestudzenia. Przygotowanie warstw deseru: Do przygotowanych szklaneczek nakładamy warstwę truskawkową. Następnie na wierzch powoli, łyżka po łyżce kładziemy warstwę serową. Na koniec dodajemy do każdej
Słodkie okruszkiLubię, gdy jedzenie nie tylko cieszy podniebienie, ale też i oczy. Ten deser jest prosty i pełen pięknych barw. Składniki: warstwa biała: 10 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego warstwa czerwona: 3/4 szklanki truskawek 1 1/2 szklanki wody 3/4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)szklankę wody. Zagotować (mieszając od czasu do czasu). W 1/3 szklance wody rozrobić mąkę ziemniaczaną. Wlać do zagotowanych owoców i szybko wymieszać, by nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze chwilkę. Truskawkowy kisiel nakładamy na białą warstwę deseru. Najlepiej smakuje, gdy kisiel jest ciepły, a dolna warstwa z kaszy manny zimna. Smacznego
Słodkie okruszkiClafoutis to nic innego niż zapiekane owoce w masie mleczno-jajecznej, smakiem przypominające zapiekany omlet z owocami. Clafouits jest lekki, puszysty i delikatny
La grande e la piccola cuocaKremowe risotto o mocnym czekoladowym smaku podany z owocami granatu. Kto powiedział, że ta słynna potrawa musi być zawsze w wersji wytrawnej?! :) Spróbujcie mojej
Nastoletnie Wypiekanieznajdziecie recenzję ). Jej owoce - bardzo soczyste, o wyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej. Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450) 250 g masła 100 g drobnego cukru białego(...)aromatu waniliowego Składniki na bezę: 2 duże białka 110-120 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do ozdobienia konfitura z czarnej morwy, najlepiej z całymi owocami (jest do kupienia m.in. w tureckim sklepie ) Przygotowanie ciasta Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę masło, a następnie szybko
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: gorąca woda 400 ml, żelatyna 1 łyżeczka, galaretka owoce leśne 1 opakowanie, czekolada mleczna 100 gram, kolorowa posypka DELECTA - ile potrzeba, jogurt naturalny 150
W Mojej Kuchni LubięProsty przepis na biszkoptowe ciasto z rabarbarem (mogą być inne owoce), które robi się błyskawicznie. Składniki: 4 duże jajka 150 g cukru 200 g mąki
e-PrzepisyKulinarneOd dobrych duchów dostałem dostawę (masło maślane) świeżych owoców. Nie wiedziałem co z tym zrobić, a zmarnować przecież nie można. Dodatkowo lato idzie, więc
BaRepasJuż niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe, z rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i
karmelowyNie wszyscy wiedzą, że do galaretki nie należy dodawać świeżych owoców kiwi i ananasa, bo galaretka się nam nie stężeje. Nie wszyscy też wiedzą, że
Jadło i czytadłoSyrop klonowy jest idealnym środkiem słodzącym stosowanym do deserów. Dodaje również rewelacyjnego smaki wielu mięsom, może być również składnikiem wielu marynat i sosów. Składniki: ½ kg filetów
naRuszcie