całkiem tradycyjne, bo oblewane czekoladą. Kruchy biszkoptowy herbatnik i mleczna czekolada - połączeni idealne. Ciastka dobre do chrupania. Świetnie sprawdzają się także do deserów. Ja biszkopty wykorzystałam przy dekoracji tortu - ułożyłam z nich serduszko, które później wypełniłam owocami. Oczywiście musiałam ciasteczka poprzycinać :) Zapraszam na fan page Piast - http://www.facebook.com/pages/S%C5%82odkie-Inspiracje/253574068078537?fref=ts
kolorowotorcikowozharmonizowany, delikatnie „przyprawowy” smak. Cena: 21zł/ 250 g Kupicie tutaj Napój Alp ro - smak migdałowy - to dokonały dodatek do wielu deserów, kokta jli i napojów. D e likatny migdałowy smak, podkreśli walory kawy lub owoców. O produktach Alpro poczytacie tu . Znajdziecie tu także świe tne, sprawdzone przepisy
kolorowotorcikowoWitamy wszystkich równie ospałych w ten zimowy poniedziałek! (; Pogoda za oknem jak widzimy jest już taką zimą z pierwszego zdarzenia.. Jak wiemy: jedni zimę kochają
Symfonia Smakówsię któregoś dnia pudding. Pierwszy raz powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż znane nam serniki i makowce, ale równie smaczny. 72 544x376 Normal 0 21 false false false
Przysmaki Karolkiwczorajszy Dzień Kobiet ale i kolejne Wyzwanie Blogerek i Blogerów. W tym miesiącu tematem naszej zabawy był deser bez pieczenia. Najpierw planowałam deser w pucharku, ale nie chciałam nic z galaretką. Później miał być krem z owocami. Ostateczna wersja to kokosowe kuleczki z migdałem w środku. Coś jak popularne kuleczki Rafaello. Składniki : * 21 herbatników * pół kostki masła
Magiczne Życie Martydziczyzny. „ Velada” Moscatel 2013 – 16,99 zł. Z regionu Valencia. Półwytrawne. Powstało z winogron szczepu Moscatel. Dominują słodkie aromaty owoców cytrusowych ( brzoskwinie , morele ) w ustach lekkie nuty słodyczy. Przyjemne do sączenia w ciepłe dni lub do deserów. Z win czerwonych zdecydowanie najbardziej smakowało mi Tirant lo Blanch „ Vendimia Oro” 2011 – 24,99 zł. z regionu Valencia. Jest(...)wanilia). To już poważniejsze wino do poważnych dań np. wołowiny z grilla. " Pyrene " Crianza 2009 – 19,99 zł. Kupaż Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Piękny rubinowy kolor, wyraźne aromaty czerwonych owoców, Bardzo smaczne. Polecane do dań z wieprzowiny i drobiu. Na wyróżnienie zasługuje również "Monte Plogar" Gran Reserva 2007 – 19,99 zł. Dominują aromaty wiśniowe, śliwkowe, czekoladowe. Wino dość
królestwo garówsmakowe. Drugim smakiem lekko kwaskowatym a zarazem słodkim, jest smak truskawki, którą można łączyć z wieloma składnikami, lubi i słodkie, i słone. Dzisiaj takie jedno z ulubionych ciast, deserów, które przygotowuje rzadko, raczej na jakąś okazję, bądź na poprawę nastroju. Nie wiem, jak to u Was wyglądało gdy byliście małymi maluchami, którzy z tornistrem na plecach nosili elementarze(...)dziś czy bardziej mnie czy mamy ;-) ) przyrządzała jakieś pyszności, a to pączki, faworki, babeczki na kruchym spodzie, albo knedle z owocami. Niewątpliwie w moim rodzinnym domu gotowało i piekło się na cztery "fajery". Dzisiejszy mój deser też jest na poprawę nastroju przyjaciółki studentki, też za dwóje- a raczej brak zaliczenia, wszak nie w tym wieku, a widać, że zawsze
SMYKWKUCHNImigdałowe Jabłka umyć i pozbawić gniazd nasiennych (najlepiej do tego celu użyć drylownicy do jabłek - dzięki temu owoce zachowają ładny kształt). Do naczynia żaroodpornego włożyć jabłka, do każdego otworu wsypać 1 łyżeczkę zwykłego cukru, dodać cynamon, przyprawę do kawy i deserów oraz odrobinę cukru waniliowego. Jeżeli lubicie cynamon to wsypcie go więcej :) Przygotowane jabłka wstawić do piekarnika rozgrzanego
Ugotowaćsame jako odrębny posiłek lub przekąskę, minimum 30 minut przed kolejnym posiłkiem. Nie można również spożywać ich jako deser. Odstęp powinien być zachowany tak jak trawią się węglowodany czy białka o czym już pisaliśmy. A dla przypomnienia przytoczę jeszcze raz :) Owoce spożywamy: I Zasada: 1 - 2 godzin po posiłku węglowodanowym 3 - 4 godziny po posiłku białkowym (Zależy jak obfity
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePanna cotta to klasyczny włoski deser przygotowywany ze śmietany gotowanej z różnymi dodatkami. Ja swoją panna cottę robię z owocową galaretką, w tym wypadku z truskawkową, a śmietanę gotuję z trzcinowym cukrem pudrem, który nadaje jej charakterystyczny smak. Pamiętajcie, że nie ze wszystkich surowych owoców udaje się zrobić żelatynową galaretkę, bo niektóre z nich zawierają enzymy rozkładające białka(...)kiwi, mango i papaja. Jeśli więc będziecie chcieli zrobić np. ananasową galaretkę, żelatynę zastąpcie agarem lub użyjcie owoców z puszki. Składniki (na ok. 5 porcji): 600 ml śmietanki 30 proc. pół szklanki trzcinowego cukru pudru 1 łyżka żelatyny do deserów na galaretkę: ok. 10 truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności trzeba przygotować
W SMAKNalewka wiśniowa jedna z obowiązkowych nalewek jakie robi się w mojej rodzinie :) Za każdym razem nalewkę przyrządzamy w słoju, by owoce można było łatwo wyciągnąć. Są przepyszne i stanowią doskonały dodatek do ciast (np. Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej alkoholu niż w samej nalewce, więc łatwo(...)wykałaczką w 2 – 3 miejscach i wrzucamy do słoja. Gdy mamy około 1/3 słoja wsypujemy połowę cukru, potrząsamy słojem, by cukier opadł do dna, a następnie dodajemy resztę nakłutych owoców, tak by słój był napełniony, do nieco ponad ¾ i zasypujemy resztą cukru. Szczelnie zakręcamy słój i potrząsamy nim, by cukier się równomiernie rozprowadził po całym słoju. Całość pozostawiamy
Smakowy Rajniestety jak pani je robiła... lód, mleko i syrop truskawkowy... Tymczasem prawdziwe smoothie to dokładnie zmiksowane owoce z kruszonym lodem i ewentualnie dodatkiem mleka, jogurtu itp. Po polsku po prostu koktajl :) Idealnie nadaje się na dietetyczne śniadanie (ani grama cukru!) lub na deser w upalne popołudnie. Składniki (3 porcje): - 0,5 kg świeżych moreli - kilkanaście truskawek (najlepsze będą mrożone
Kraina Tysiąca Smakówmój ulubiony smak. A ciasta, czy desery z jego udziałem to jedne z moich ulubionych. Przyznam się bez bicia, że ciasto to efekt uboczny źle ubitej bezy, nie chciało mi się robić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta z dodatkiem wiórków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubimy mleczko kokosowe, ten deser nie przypadł jakoś do gustu (kokos był w nim zbyt dominujący), na jakiś czas odstawiłam eksperymenty, aż do teraz. Tak za mną chodził ten deser w innej odsłonie... i oto jest. Z połączenia mleczka kokosowego i ryżowego (lub owsianego) z dodatkiem ksylitolu i nasion chia, wyszedł cudowny... zupełnie nowy i meeega smaczny, no i jakże(...)minut kilkakrotnie zamieszać. Gdy masa zacznie już żelować (będzie dość gęsta) możemy ją rozdzielić do przygotowanych wcześniej pucharków. Deser najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, choć u mnie rzadko tak bywa, przeważnie znika godzinę po przygotowaniu. Podawać z ulubionymi owocami, choć według mnie ta wersja nawet sama, bez dodatków jest pyszna. Smacznego
Smaczne Zdrowe