mogłabym go dodawać do schabowego. Cóż więc innego? Tak oto, z połączenia moich miłości powstał deser, dla mnie wręcz deser bogów, który i Wy koniecznie musicie spróbować! Oczywiście, mango możecie wymienić na inny Wasz ulubiony owoc (również polecam jagody, czy borówki!), ale takie połączenie jest jak najbardziej idealne! Składniki: - 120g tapioki (granulatu z tapioki) - 375+100ml wody - 200ml mleczka
Be Fit Be StrongUwielbiam szarlotkę mojej babci Jasi. Tego smaku nikt nie przebije, jest jedyna w swoim rodzaju.. krucha, mocno cynamonowo-jabłkowa. Trzymając się zdrowego stylu życia tęsknię
Czarnawisienkaupałach piekłam to crumble wieczorem, kiedy wystygł wkładałam do lodówki - schłodzony z zimnym jogurtem naturalnym był wspaniałą przekąską, deserem czy nawet drugim śniadaniem! Teraz kiedy jest już kilka stopni mniej ciesze się lekko ciepłymi owocami również z dodatkiem jogurtu - uwielbiam to połączenie smaków! Kruszonka jest pyszna, jeśli chcecie żeby było jej więcej zróbcie z półtorej porcji ;) Składniki
Plate of Joymajowy weekend proponuję przygotować bardzo prosty deser – ekspresowa rolada z gruszkami . Idea jej przygotowania jest podobna do ciast tzw. odwróconych, podczas pieczenia owoce znajdują się na dnie blaszki, a ciasto jest u góry, potem blaszkę się odwraca i owoce znajdują się u góry Roladę przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczy poszatkowane w cienkie plasterki gruszki (lub jabłka) zalać ciastem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś postanowiłam złamać tradycyjny przepis i zamiast jabłek dodałam figi, a zamiast śmietanki serek Almette. Deser jest przesmaczny i bardzo syty. Na dwie porcje: 2 bułki mleczne 1 szklanka mleka 4 owoce fig 1 serek śmietankowy Almette
Jadło i czytadłoSkładniki: • 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36% • 6 żółtek • 1/3 szklanki białego cukru • 5 łyżek brązowego cukru • 1 laska wanilii Wykonanie: W rondelku powoli gotujemy śmietankę
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 jajka 1 op śmietany kremówki (200ml) 1 laska wanilii 0,5 kubka cukru 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady
Luźna KuchniaTort zainspirowany przepisem z książki kucharskiej "Ugotowani- przepisy uczestników programu". Składniki: 6 białek 300g cukru 1 łyżka octu winnego + sos truskawkowy (przepis poniżej) 1. Białka ubijamy
My Culinary Artfrużeliny. Polecam Wam przepis na pyszną frużelinę wiśniową, czyli wiśnie w żelu. Frużelina owocowa to wg mnie najlepszy dodatek do deserów, gofrów, serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów. Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców: Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa frużelina na 3 słoiczki: 400 g drylowanych wiśni 1,5 łyżeczki żelatyny 5 łyżek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPamiętam, że kiedyś zaskoczyłam moich sąsiadów taką formą deseru, nikt się tego nie spodziewał. Pijane galaretki były pycha, oczywiście ananasa można spokojnie zastąpić innymi owocami- teraz pewnie lepiej by się sprawdziły truskawki, maliny albo inne owoce sezonowe. Składniki : pół butelki wina musującego 6 plastrów ananasa z puszki dwie łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody Żelatynę rozpuszczoną
Mango PapajaDość długo zabierałam się do tego ciasta. W zeszłym tygodniu przyjechali do mnie w odwiedziny przyjaciele, więc miałam w końcu okazję, żeby poszaleć w kuchni. Połączenie
Przepisy Aleksandrystare odmiany tego owocu. "Czarna porzeczka Lodzi" często brała udział w wielu konkursach kulinarnych, za niepowtarzalny smak była często wyróżniana. Składniki: 2 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Wykonanie: Owoce myjemy, czyścimy, odrywamy gałązki. Porzeczki zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy 10-15 min. odstawiamy do ostygnięcia najlepiej aż do następnego dnia. Znowu(...)gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakują, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała
kgwjanczewozrobić z koszyczkiem kiwi Składniki: koszyczek owoców kiwi sok malinowy, sorbet malinowy lub owoce malin Wykonanie: Kiwi obrać, zmiksować. Nałożyć do salaterek lub kubeczków. Na górę wylać warstwę soku malinowego lub nałożyć kulkę lodów malinowych (najlepiej sorbetu). Z koszyczka kiwi można przygotować deser dla 3-4 osób
Mania Wypiekaniajagody. Sos delikatny z nutka alkoholu. Składniki: 0,5l mleka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 4 łyżki cukru 1 woreczek białego ryżu Sos : poł szklanki jagód ( lub innych owoców) 2 łyżeczki czystego alkoholu 1/3 szkl wody 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Ryż wsypać do garnka z grubym dnem by się nie przypalał, zalać wodą(...)dalej gotować doprowadzając do wrzenia, Dodać alkohol. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobina wody do powstania płynnej konsystencji. Mąkę połączyć z sosem, zagotować. Jeszcze ciepły sos wlać na chłodny ryż. Deser schłodzić lub smakować go na ciepło
Garnkowe fanaberiePiknik z Optima Omega3 Muffiny truskawkowe na piknik Mój optymalny wybór na piknik? To tylko muffiny z truskawkami. Pyszne, soczyste i mocno owocowe. Nie wyobrażam sobie
dolcevitainmykitchen