Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte kojarzy mi się zawsze z jesienią. Może dlatego, że to piekę go z reguły
dolcevitainmykitchenwłaśnie czekam, aż dopiecze się jabłkowa granola. Rano tylko dodam owoce, serek, jogurt. I już. Jesienne śniadanie gotowe. Może i ja się skuszę... ;) Śniadanie na jesień Jeżeli lubicie takie śniadania, warto od razu przygotować większą ilość granoli. Bardzo dobrze przechowuje się w zamkniętym pojemniku. Polecam także na deser. Miłego poniedziałku! Składniki na 4-6 porcji: 1 szklanka płatków owsianych(...)pokroić w ćwiartki lub plasterki. Jabłka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. W szklankach układać warstwami granolę, owoce, serek. Wierzch posypać pozostałymi płatkami, położyć kawałek figi. Smacznego
Pełny talerzTaki niebanalny dżem. Robiliście kiedyś z dodatkiem kakao? Ja też nie :) Każdy wie, że wiśnie i czekolada / kakao to świetne połączenie, które lubimy odtwarzać w deserach. A czemu by nie w konfiturze? Smakuje jak...hm...wiśniowa Nutella! :) Gdy szukałam przepisu na tę konfiturę zwiedziłam bardzo dużo stron z przepisami, jednak żaden mi nie pasował...W tym przypadku postanowiłam sklecić coś(...)powstała ta konfitura. Obawiałam się, że nie będzie słodka, bo w jednym z przepisów, które znalazłam na 1 kg wiśni było 600g cukru, a ja na 2,6 kg owoców użyłam go 800g, jednak dżem jest słodki. I pyszny! :) CZEKOWIŚNIA (Z WANILIĄ) KONFITURA WIŚNIOWA Z KAKAO przepis autorski // 4 słoiczki po 200ml i 2 słoiczki po 300ml
chili & sugarNieco inny sposób na ten cudowny deser :) tak to za mną chodziło od dłuższego czasu, aż wczoraj dałam upust emocjom, zaczęłam mieszać i mieszać i wyszedł piękny deserek :) w takiej postaci raczej nie znajdziecie go w żadnej książce, bo sama nie wiem skąd mi się w głowie pomysł na Panna Cotta z migdałami i w dodatku z kaszy manny wziął(...)malin mrożonych (lub innych owoców) 2 łyżki cukru Zamarznięte maliny pozostawiamy do rozmarznięcia. Migdały siekamy na drobne cząsteczki. Śmietankę, mleko i żółtka zagotowujemy, mieszając co pewien czas trzepaczką. Najlepiej na początek rozmącić żółtka, by się nam nie ścięły. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i kaszę manną. Całość gotujemy około 5 minut, cały czas mieszając. Deser w tym czasie zgęstnieje
Smakowy Rajjest jedną z nagród konkursowych. Kluczowe ziarenka, które muszą znaleźć się w potrawie, deserze to: -ziarna łuskanego słonecznika, pestki dyni oraz nasiona konopi siewnych (wszystkie są dostępne m.in. w sklepach zielarskich) - Fajnie byłoby, aby potrawa/deser nawiązywałaby do tematyki Polskiej Żywności (tradycji, regionu, owoców i warzyw sezonowych, świeżych, polskich ziół) - może to być pewnego rodzaju inspiracja
Symfonia SmakówCiasto bez pieczenia, a raczej deser. Nie ma to znaczenia, bo jest naprawdę bardzo smaczne. Szybko znika , a na jednym kawałku się nie kończy. Kończy się już sezon truskawkowy i korzystajmy z tych smacznych owoców, kiedy jeszcze możemy. Składniki: 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów 500 g truskawek + 3/4 szklanki truskawek 1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru
O kuchni z uczuciemktóry jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy! Jest idealnym pomysłem na orzeźwiający deser albo słodki podwieczorek. Gwarantuję, że każdy wypije aż do dna, a potem z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) WARSTWA JAGODOWA: * herbata miętowa ( Posti ) – 125 ml * owoce leśne : maliny, borówki, jeżyny – 3/4 szkl * miód – 2 łyżki WARSTWA KOKOSOWA: * herbata
Ostra na SłodkoZdrowy deser jaglany z musem truskawkowo-rabarbarowym to świetna alternatywa dla klasycznych śniadań czy też owsianki. Może stanowić także atrakcyjną przekąskę w ciągu dnia dostarczającą odpowiednią ilość energii dzięki owocom i pełnowartościowej kaszy
Milion SmakówMamy :) Na tyle ulubione, że nie nudzi się od kilku tygodni. Do przygotowania tego deseru/śniadania możemy użyć dowolnego muesli np. truskawkowego, czekoladowego lub naturalnego. Nie jestem zwolenniczką kupnego crunchy, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Jeśli mamy dostęp do świeżych owoców, warto je wykorzystać :) Składniki : połówka brzoskwini z syropu, pokrojona kilka łyżek jogurtu naturalnego lub kefiru
Chocolate Muffin Blogprzygotowaniu i pyszne ciasto śmietankowe z winogronami i galaretką jest fajną propozycją na deser lub podwieczorek .Ciasto nie wymaga pieczenia można je również zrobić je na spodzie z herbatników. Świetnym dodatkiem są tutaj winogrona, które również można zamienić na inne swoje ulubione owoce. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 800 g śmietany 12% 500 g winogron różowych i zielonych
Smakowite DaniaNaleśniki z lodami to deser , który nigdy nie wychodzi z mody, możemy być pewni że będzie smakował dorosłym i oczywiście dzieciom. Wraz z lodami, naleśniki mogą być serwowane z bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, możemy dodać posiekane orzechy i trochę czekolady. Chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne naleśniki z lodami. Ciasto na naleśniki 1,5 szklankimąki
NaleśnikiInspiracja na piękny deser, nie tylko dla dzieci :) Pomysł podpatrzyłam od mojego brata i bratowej. Trzeba przyznać, że super sprawa :) tak przyrządzony kisiel smakuje nawet najbardziej wybrednym osobom, a kompozycja kisielu z owocami, daje taki cudowny smaczek :) Oczywiście każdy może dodać owoce takie, jakie ma i w ilości, jaka mu odpowiada :) Składniki: 2 kisiele o różnych smakach
Smakowy Rajmigdały i pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata. Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę
les mirabellesDziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście
Słodkie Przyjemnościnadal całą masę zdjęć i przepisów, które kiedyś chciałabym Wam pokazać!Tymczasem zapraszam na deser znaleziony na blogu Aliny. Składniki:brzoskwinie (świeże lub z puszki)jogurt naturalny typu greckiego (lubię Tolonis z Biedronki lub Grecki Bakomy)ciastka (u mnie owsiane)cukier (można posłodzić owoce podczas miksowania, ale ja zrezygnowałam) Sposób przygotowania:1. Brzoskwinie miksujemy na mus.2. W pucharku układamy
Kuchnia domowa Ani