Przepis na : deser
Delikatne placki z twarogiem i pianą z białek. W smaku przypominają trochę gofry. Słodkie i puszyste. Proponuję podawać ze świeżymi owocami. Przepis na około 15 dość dużych placków. 250 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników) 1 szklanka mleka 2/3 szklanki mąki 2 łyżki masła 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Masło roztopić. Ser zmiksować z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką, solą, cukrem i pro... czytaj dalej...
Na temat pochodzenia naleśników i tego skąd się wywodzą nie ma jednoznacznych informacji, prawdopodobnie już w starożytności były przyrządzane podobno w Chinach i Europie.
Czytaj dalej...