czego Wam życzymy z całego serca! A jeśli zostały Wam świąteczne pierniczki, to proponuję pyszny deser tiramisu. Mnie zostały, bo schowałam! Składniki na 5 porcji: • ok. 25 pierniczków świątecznych lub ze sklepu • 250 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki 30% • 5 łyżek cukru pudru • 1 łyżeczka kakao • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka kawy mielonej
To co kochamCiasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu
Oryginalny smaksuchego patyczka w 180 stopniach przez ok. 20-25minut. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy cukrem na sztywną pianę. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy go do śmietanki. Dodajemy śmietan fix lub rozpuszczoną żelatynę. Przy użyciu żelatyny polecam żelatynę typową do deserów lub w listkach. Następnie dodajemy posiekane wafelki i wiórki kokosowe. Mieszamy. Biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Ciasto udekorowałam
Aga w kuchniszybkie babeczki, w sam raz na sylwestra. Wystarczy kilka składników i 10 minut w kuchni, by powstał smaczny imprezowy deser. Robione na szybko, byleby zdążyć dziś z przepisem dla Was. To co, skusicie się? Potrzebne nam: - 200 g serka mascarpone - 100 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady z nadzieniem pomarańczowym - sok z połowy pomarańczy - 12 gotowych kruchych babeczek - różne posypki
W poszukiwaniu inspiracjiDziś zapraszam na nietypowy serniczek, a właściwie lekki deser z zaledwie 3 składników - jajek, białej czekolady i ricotty, którą możecie zastąpić dowolnym kremowym serkiem, np. Philadelphia, Bieluch lub mascarpone :) W smaku przypomina połączenie lekkiego omleta z sernikiem i biszkoptem. Niebo w gębie <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o średnicy 19 cm: 5 jajek, żółtka oddzielone
My Culinary Artzapraszam Was dziś na pyszny mus czekoladowy z dodatkiem świeżych truskawek. Mus jest delikatny, puszysty, po prostu wymarzony deser na letnie popołudnie:) Możecie oczywiście truskawki zastąpić innymi owocami, np. jagodami czy malinami. Składniki: szklanka śmietanki 30%, 125g serka mascarpone, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki kakao, 200g świeżych truskawek
Z miłości do słodkościwiększość orzechów świetnie odżywia nasz spracowany umysł. Ksylitol zaś obroni nasze zęby od strasznego cukru. Suma sumarum ten deser nie będzie aż tak wielkim grzechem :]. Do dzieła! Czas przygotowania: 20minut + 6h schładzania w lodówce Składniki na formę: 30cm/10cm : Mascarpone 250g Biszkopty podłużne 200g Masa marcepanowa 200g Truskawki mrożone lub świeże 200-250g Wino czerwone półsłodkie 100-150ml Ksylitol
Kuchnia PROzdrowotnajakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy robot planetarny Philipsa, z czego bardzo się
Mała Cukierenkajakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się
Mała Cukierenkaciekawostki kulturalne z zakresu sztuki stołu oraz porady dotyczące zdrowego odżywiania. A dzisiaj przedstawiam Wam deser autorstwa Joanny Drzazgi, pasjonatki kuchni francuskiej i autorki książki Pysznie dla rodziny i przyjaciół . Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 20 min Składniki: ● 400 g schłodzonego serka mascarpone ● 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego ● 1 limonka (sok i otarta skórka) ● 1 granat ● 1 mango(...)pomarańcza Przygotowanie : W dużej misce ubij serek mascarpone ze skondensowanym mlekiem, sokiem i skórką z limonki. Powinna wyjść gładka, puszysta masa. Obierz pomarańczę, odrzuć białe włókna i pokrój ją w małą kosteczkę. Podobnie pokrój obrane ze skórki mango. Obierz granat i wydziel ziarna. Napełnij kremem nieduże szklaneczki lub słoiczki do połowy wysokości. Ułóż warstwami owoce: mango, pomarańczę i ziarna
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDaktylowe babeczki brownie z kremem kokosowym i malinami T ych babeczek po prostu musicie spróbować. W brownie daktylowym zakochałam się od pierwszego wejrzenia, a pierwsza
olalacookingwierzchnia warstwa nie wymaga zbyt wiele zachodu. I po wyjęciu z lodówki mamy przyjemny, orzeźwiający deser :) Forma o średnicy 25 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek
My simple kitchendużo lub za mało. Ale zastanawia mnie zawsze sytuacja, kiedy korzystam z czyjegoś przepisu, przeliczam dokładnie składniki (korzystając z kalkulatora foremek), a kremu wychodzi nadmiar . Ale wracając do deseru. W lodówce zalegał mi już kilka dni krem malinowy, który szykowałam do malinowych pralin (przepis tutaj ), a później robiłam przepyszną tartę a’la tiramisu (przepis tutaj ). Krem do tarty również(...)zakochałam się w nich. Faktycznie te kremy są o niebo lepsze od połączenia np. bitej śmietany z mascarpone. Są lżejsze i bardziej puszyste. No dobrze, ale znowu odbiegłam od tematu Miałam dwa kremy, z czego jeden musiałam zużyć od ręki. Postawiłam na deser a’la tiramisu z dwoma kremami: krem jajeczny plus krem malinowy, przełożone biszkoptami nasączanymi w kawie
Relaxtimetiramisu nazywane przez nas ciastkiem managera to nasz ulubiony deser, więc co jakiś czas Paweł je przyrządza. Pochodzenie tiramisu nie zostało do końca wyjaśnione - według jednej z wersji deser powstał w Sienie na przełomie XVII i XVIII wieku, według innej - moim zdaniem bardziej prawdopodobnej, tiramisu stworzyli Roberto Linguanotto, właściciel restauracji "Le Beccherie" i jego praktykanta Francesca Valori, której panieńskie(...)jest ulubionym dodatkiem do kawy. Składniki - proporcje na prostokątną formę z odpinaną obręczą o wymiarach 28 x 19 cm i wysokości 7 cm 500 g serka mascarpone około 280 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych 100 ml likieru
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatiramisu nazywane przez nas ciastkiem managera to nasz ulubiony deser, więc co jakiś czas Paweł je przyrządza. Pochodzenie tiramisu nie zostało do końca wyjaśnione - według jednej z wersji deser powstał w Sienie na przełomie XVII i XVIII wieku, według innej - moim zdaniem bardziej prawdopodobnej, tiramisu stworzyli Roberto Linguanotto, właściciel restauracji "Le Beccherie" i jego praktykanta Francesca Valori, której panieńskie(...)jest ulubionym dodatkiem do kawy. Składniki - proporcje na prostokątną formę z odpinaną obręczą o wymiarach 28 x 19 cm i wysokości 7 cm 500 g serka mascarpone około 280 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych
Cztery Fajery