jakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się
Mała Cukierenkaciekawostki kulturalne z zakresu sztuki stołu oraz porady dotyczące zdrowego odżywiania. A dzisiaj przedstawiam Wam deser autorstwa Joanny Drzazgi, pasjonatki kuchni francuskiej i autorki książki Pysznie dla rodziny i przyjaciół . Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 20 min Składniki: ● 400 g schłodzonego serka mascarpone ● 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego ● 1 limonka (sok i otarta skórka) ● 1 granat ● 1 mango(...)pomarańcza Przygotowanie : W dużej misce ubij serek mascarpone ze skondensowanym mlekiem, sokiem i skórką z limonki. Powinna wyjść gładka, puszysta masa. Obierz pomarańczę, odrzuć białe włókna i pokrój ją w małą kosteczkę. Podobnie pokrój obrane ze skórki mango. Obierz granat i wydziel ziarna. Napełnij kremem nieduże szklaneczki lub słoiczki do połowy wysokości. Ułóż warstwami owoce: mango, pomarańczę i ziarna
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDaktylowe babeczki brownie z kremem kokosowym i malinami T ych babeczek po prostu musicie spróbować. W brownie daktylowym zakochałam się od pierwszego wejrzenia, a pierwsza
olalacookingwierzchnia warstwa nie wymaga zbyt wiele zachodu. I po wyjęciu z lodówki mamy przyjemny, orzeźwiający deser :) Forma o średnicy 25 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek
My simple kitchendużo lub za mało. Ale zastanawia mnie zawsze sytuacja, kiedy korzystam z czyjegoś przepisu, przeliczam dokładnie składniki (korzystając z kalkulatora foremek), a kremu wychodzi nadmiar . Ale wracając do deseru. W lodówce zalegał mi już kilka dni krem malinowy, który szykowałam do malinowych pralin (przepis tutaj ), a później robiłam przepyszną tartę a’la tiramisu (przepis tutaj ). Krem do tarty również(...)zakochałam się w nich. Faktycznie te kremy są o niebo lepsze od połączenia np. bitej śmietany z mascarpone. Są lżejsze i bardziej puszyste. No dobrze, ale znowu odbiegłam od tematu Miałam dwa kremy, z czego jeden musiałam zużyć od ręki. Postawiłam na deser a’la tiramisu z dwoma kremami: krem jajeczny plus krem malinowy, przełożone biszkoptami nasączanymi w kawie
Relaxtimetiramisu nazywane przez nas ciastkiem managera to nasz ulubiony deser, więc co jakiś czas Paweł je przyrządza. Pochodzenie tiramisu nie zostało do końca wyjaśnione - według jednej z wersji deser powstał w Sienie na przełomie XVII i XVIII wieku, według innej - moim zdaniem bardziej prawdopodobnej, tiramisu stworzyli Roberto Linguanotto, właściciel restauracji "Le Beccherie" i jego praktykanta Francesca Valori, której panieńskie(...)jest ulubionym dodatkiem do kawy. Składniki - proporcje na prostokątną formę z odpinaną obręczą o wymiarach 28 x 19 cm i wysokości 7 cm 500 g serka mascarpone około 280 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych 100 ml likieru
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatiramisu nazywane przez nas ciastkiem managera to nasz ulubiony deser, więc co jakiś czas Paweł je przyrządza. Pochodzenie tiramisu nie zostało do końca wyjaśnione - według jednej z wersji deser powstał w Sienie na przełomie XVII i XVIII wieku, według innej - moim zdaniem bardziej prawdopodobnej, tiramisu stworzyli Roberto Linguanotto, właściciel restauracji "Le Beccherie" i jego praktykanta Francesca Valori, której panieńskie(...)jest ulubionym dodatkiem do kawy. Składniki - proporcje na prostokątną formę z odpinaną obręczą o wymiarach 28 x 19 cm i wysokości 7 cm 500 g serka mascarpone około 280 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych
Cztery FajeryKrem ajerkoniakowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy dać ubitą śmietanę lub krem z mascarpone. Na wystudzone ciastka nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim ciastkiem. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Markizy z kremem ajerkoniakowym sprawdziły się jako deser. Ciasto ciągle to samo, ale w nowej odsłonie, smakuje również rewelacyjnie. Myślę, że to jeszcze nie koniec pomysłów
mojewypiekiinietylkokoniec wsyp cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone i dokładnie zmiksuj. Biszkopty zanurzaj na kilkanaście sekund w kawie i układaj blisko siebie w naczyniu lub blaszce. Na biszkoptach rozsmaruj 2/3 kremu i wysyp połowę jagód. Ponownie ułóż warstwę biszkoptów namoczonym w kawie i rozsmaruj resztę kremu. Wierzch posyp jagodami. Deser schłodź przez kilka godzin w lodówce i podawaj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowamokre i pyszne! Jakie orzechowe! Cudowne! Kremowe i delikatne! — Właśnie takie słowa usłyszałem, rozdając te babeczki znajomym. Wszyscy byli zachwyceni. Do końca nie wiem, czy to zasługa dodatku popularnego deseru do ciasta, dużej ilości kremu, czy czekolady, ale jedno wiem na pewno — te babeczki są rewelacyjne! Pomysł na ich upieczenie podsunęła mi pewnego lutowego dnia Kasia — właścicielka(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru * PRZYGOTOWANIE Babeczki Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i podziel na dwie porcje po 1,5 szklanki. Masło utrzyj na biały puch, następnie zacznij dodawać cukier, dalej ucierając. Wbij kolejno jajka, nie przerywając miksowania. Masę podziel na 2 równe porcje. Do jednej porcji utartego masła dodaj śmietankową (białą) część deseru Monte. Wsyp następnie połowę
Food Squaremoje słoiczki to pozostałość z jogurtów z Biedronki. Szybki deser gdy goście w drodze ( dla 6 osób – 6 małych słoiczków ) 1 opakowanie petit beurre ( 20 dkg ) 3 łyżki masła ( nie koniecznie ) 0,5 l jogurtu naturalnego ( u mnie 0% ) sok z 2 limonek 2 łyżki serka mascarpone ( akurat był w lodówce – nie masz ? nie szkodzi ) 2 łyżki cukru(...)mascarpone wymieszałam. ( bez dodatku mascarpone będzie bardziej dietetycznie ). Mango obrałam, pokroiłam drobno, rozgniatając nożem, dodałam posiekane liście mięty i wszystko razem wymieszałam. Teraz bierzemy słoiczek nakładamy po 2 -3 łyżeczki kruszonki, po dwie łyżki jogurtu i na górę mango i .. gotowe :) Można podawać od razu, lub schłodzić przed podaniem. Smacznego ! Szybki deser, przepis gdy goście w drodze
Kuchnia na wzgórzuCiasto Kinder Bueno bez pieczenia to pyszny, słodki deser inspirowany znanymi batonami Kinder Bueno. Ciasto składa się z 4 warstw herbatników oraz dużej ilości kremu czekoladowego i orzechowego. Ciasto jest dość drogie, ale warto je zrobić! Czas wykonania: 1 h 30 min (+ minimum 3 h chłodzenia) Ilość porcji: 15 kawałków (forma(...)Składniki: 45 herbatniki ciemne 45 herbatniki jasne 500 g mascarpone 750 ml śmietany kremówki 350 g kremu Nutella 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki mleka 100 g orzechów laskowych 2 batony Kinder bueno (opcjonalnie) 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Jeśli Wasza blaszka nie jest w najlepszym stanie jej spód(forma 20 cm x 30 cm) można
KuchniaWeDwoje.plmoże Wy też już macie już swoje mini ogródki lub też planujecie taki stworzyć? Koniecznie pochwalcie się w komentarzach. Jeżeli dotarliście do tego miejsca, zasłużyliście na pyszny deser z kremem, domową granolą oraz słodkimi poziomkami prosto z mojego balkonowego ogródka. Składniki (3-4 porcje): świeże poziomki Granola kokosowa: 1/2 szklanki (120 g) płatów owsianych zwykłych 1/2 szklanki (50 g) wiórków(...)Gotową granolę wystudzić. 5) Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać miód oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem. 6) Do szklanek nałożyć po równo granoli, następnie kremu i całość posypać świeżymi, aromatycznymi poziomkami. 7) Podawać od razu po przygotowaniu. Artykuł Własny ogródek na balkonie. Prosty deser z owocami. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meIdealna i bardzo prosta do zrobienia masa orzechowa z serka mascarpone, śmietanki i masła orzechowego. To super przepis na domowy krem orzechowy do tortów, ciast, tart. Możesz go też jeść jak deser w pucharku. - tylko 4 składniki - kilka minut szykowania - uniwersalny krem
AniaGotuje.plSkładniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 1 opakowanie galaretki malinowej – 500 g malin
I LOVE LIFE