dania z grilla - 1362 przepisów (strona:31/91)

Zapiekane warzywne kanapeczki 174

się prezentują ale też wspaniale smakują. Kanapeczki idealne na przekąskę lub też lekki posiłek a nawet dodatek do mięska z grilla.  składniki: 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia żółta 3-4 pomidory, u mnie malinowe 250 g mozzarelli (dałam taką z kawałka do zapiekanek) zioła włoskie (młynek Kotanyi) olej Bakłażana i cukinię pokroić w plasty o grubości(...)grillowej (lub na grillu).  Pomidory pokroić w grube plastry i odstawić. Dużą blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć połowę ugrillowanych plasterków, wybierać te większe. Na każdym plasterku ułożyć troszkę mozzarelli, ja rwałam małe kawałeczki w rękach ale można też ser zetrzeć na tarce. Następnie mozarrellę przykryć kolejnym plastrem i znowu dać troszkę mozarelli. Na wierzch

Monia miesza i gotuje
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 209

Serdeczny serwus w poniedziałek! (; Wraz z Wami witamy kolejny tydzień nowego roku. Czy lubimy poniedziałki? To zależy od nastroju i natłoku obowiązków, ale uważamy, że zawsze

Symfonia Smaków
Kotlety wołowe z kuskusem i miętą 177

Idealna propozycja na letni, orzeźwiający obiad. Kuskus, znajdujący się w środku, sprawia, że kotlety mogą stanowić samodzielne danie. Ja jednak polecam je z grzankami i sosem tzatzyki . Idealne nadaje się również na grill na świeżym powietrzu. Składniki: 400g chudej wołowiny 100g kaszy kuskus pęczek mięty pęczek pietruszki 1 łyżeczka mielonego kminku sól i pieprz 1. Kaszę solimy i zalewamy

Perfect home life
1440.Kiełbasa z grilla 162

Wino czerwone argentyńskie Celebro pasuje do potraw z grilla..tak więc jest i kiełbaska z grilla...do marynaty wykorzystałam miód rzepakowy..z Anielskich Przysmaków

Moje domowe kucharzenie
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 141

wykorzystanie tego naczynia. Pora grilla już dawno minęła, ale z drugiej strony wcale nie jest jeszcze aż tak bardzo zimno, do mrozów jeszcze sporo czasu. Zainteresowaliśmy się więc tematem kociołkowania, czyli przyrządzania dań w kociołku nad ogniskiem. Wystarczy założyć kurtki i w gronie znajomych można spędzić naprawdę przyjemny wieczór (albo i noc) przy rozgrzewającym daniu z kociołka(...)właśnie garnek żeliwny. Rozpalamy ognisko, na ognisku stawiamy garnek i gotowe. Czas i ogień zrobią resztę. Bo to naczynie naprawdę jest wszechstronne. Dlatego właśnie dzisiaj mamy dla Was dwa dania z użyciem tego naczynia. Madzia przygotowała gulasz w „kociołku”, a ja swój ulubiony chleb. Ten gulasz oczywiście można również zrobić na zwykłej kuchence, nie ma konieczności rozpalania ogniska

Marder&Marder Manufacture
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 191

Surf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa (najczęściej wołowiny) i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można(...)przypraw.   Steki ogrzewamy do temperatury otoczenia, nacieramy oliwą i przyprawami z każdej strony. Moje steki miały lekko ponad 3cm grubości – żeby szybko i równomiernie usmażyły się na elektrycznym grillu, na którym je tym razem robiłam, ponacinałam je w kratkę ostrym nożem, na głębokość 3mm z obu stron. Ziemniaków nie obieramy. Zostawiamy je w skórkach, myjemy, kroimy na kawałki większe

Karo in the Kitchen
bakłażany z grilla piekarnikowego... 149

zrumienić, dodać kucharka do smaku i wymieszać z marynatą bakłażany nadziać marynatą, położyć na ruszcie kratce umieszczonej w blaszce piekarnik nagrzać na 220 C, grill duża powierzchnia, grillować z 30 minut, na każdy bakłażan dać grubszy plaster żółtego, użyłam taki z ziołami, grillować jeszcze z 20 minut bakłażany tak nadziane są pyszne i aromatyczne.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa przyprawa do grilla. 167

się kryje w kupowanych przyprawach do grilla. Dlatego dziś przepis na domową mieszankę przypraw do grilla, także ta mieszanka może służyć nie tylko do grilla, ją także możemy użyć do różnych potraw mięsnych.W danym przepisie podaję ilość przyprawy na 2 kg mięsa. Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2 łyżeczki ostrej papryki w proszkułyżeczka mielonych ziaren kolendry1,5 łyżeczki

Kuchnia Łukasza
OSIĄGNIĘCIA 142

PÓŁFINAŁ KONKURSU GRILLUJ I GOTUJ Z CHARLIEM 14.06.2014 Warszawa Udział w pierwszym etapie konkursu „Grilluj i Gotuj z Charliem” w Osadzie Firleje. Należało przygotować na grillach gazowych Broil King przystawkę, danie główne i deser, pod czujnym okiem  Charliego Daigneault . Zakwalifikowałam się do Wielkiego Finału, który odbędzie się we wrześniu. http://grillujgotuj.pl/aktualnosci,90,polfinaly-konkursu-grilluj-i-gotuj-z-charliem.html I WIELKIE MISTRZOSTWA W GRILLOWANIU

Moniki Smakołyki
SAŁATKA GRECKA 610

jest równie smaczna, co niektórzy stwierdzili nawet, że jest jeszcze lepsza... Polecam bardzo gorąco, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Idealna zarówno jako dodatek do grilla jak i jako samodzielne danie, np. na kolację. Zawsze podaję ogórki ze skórą, w sumie to nie wiem dlaczego u nas niektórzy podają ogórki obrane ... Tak naprawdę to nigdzie w Europie się

Smaczne Zdrowe
Jak grillować gruszki – porady i przepisy 174

najlepiej na ciepło np. z lodami i kremem czekoladowym Polecamy wam 2 przepisy na pyszne gruszki z grilla Winne gruszki z grilla Gruszki można śmiało grillować na górnym ruszcie/półce do podgrzewania lub obok grillowanego dania głównego. Mają one lekko słodki smak i mogą być podawane z gałką lodów waniliowych. Składniki: 2 duże gruszki ½ szklanki białego wina(...)łyżka cukru 1 laska cynamonu (około 2 cm) ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Rozgrzewamy grilla, dokładnie oczyszczamy ruszt i go oliwimy. Gruszki przecinamy wzdłużnie na pół i usuwamy rdzeń/nasiona. W rondelku mieszamy wino, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Namaczamy gruszki w przygotowanej mieszaninie wykładamy na rozgrzany ruszt i grillujemy około 10-15 minut lub do momentu aż będą dosyć miękkie

naRuszcie
Bułgarska kebabczeta z grilla 150

Kontunuacja tygodnia bułgarskiego z lekkim poślizgiem. ;) Uwielbiam tego typu przysmaki z grilla. Żadna kiełbasa nie będzie tak smakować, a przygotowanie mięsa na to danie to dosłownie chwila. 300g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 100g mielonej łopatki wieprzowej 1 szklanka wody pół łyżeczki kminku mielonego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka soli(...)przyprawami i ziołami z listy oraz szklanką wody. Dobrze wyrabiamy prze kilka chwil i odstawiamy w misce do lodówki, najlepiej na całą noc. Gdy wybieramy się następnego dnia na grilla, jest to świetne rozwiązanie. Można przygotować potrawę wcześniej i zupełnie nie przejmować się nią z rana, gdy szykujemy się do wyjścia. Pakujemy mięso do pojemnika z pokrywką i ruszamy

Kuchenna Kontrrewolucya
GRILLOWANE BANANY Z BOCZKIEM 176

Czas na grilla! Nietypowe połączenie prosto zza oceanu. Banany z boczkiem, syropem klonowym, keczupem i curry. Danie proste jak drut, a smakuje wyśmienicie. Banan roztapia się w ustach, a zgrillowany boczek jest mega chrupiący, curry i ostry keczup zastawiają ostrość na języku :) Mega fajne, mega proste, nie trzeba niczego marynować, tylko wrzucić do marynaty na sekundę owinąć boczkiem(...)grilla i gotowe! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: -4 banany pokrojone na 3 równe części -12 plastrów wędzonego boczku -2 łyżki ostrego keczupu -2 łyżki syropu klonowego -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego -parę piwek bezglutenowych do grilla ZRÓB MARYNATĘ - w misce połącz syrop klonowy, keczup, posiekany marynowany zielony pieprz i curry, dokładnie wymieszaj, możesz ją odstawić na parę

Kuchnia bezglutenowa Loli
Premiera książek Food Tube Jamie’go Olivera – coś o grillu, wypiekach i kuchni rodzinnej 145

Dziś (22 kwietnia 2015 roku) premierę mają 3 książki z serii „Food Tube Jamiego Olivera”. Słynny kucharz Jamie Oliver prowadzi kanał na YouTube, który skupia miłośników

WojnaNaSmaki.pl