Nawet jeśli sceptycznie podchodzicie do tematu kaszanki, to gwarantuje Wam, ze tej wersji po prostu musicie spróbować:) Danie przygotowuje się błyskawicznie, jest ono świetnym rozwiązaniem na grilla bądź domowe przyjęcie. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI (porcja na 4 sztuki):500 g dobrej jakości kaszanki4 duże kruche słodkie(...)jabłka 20-25 minut, sprawdzając po tym czasie czy są gotowe poprzez lekkie nakłucie z boku. Możesz podawać je z pieczonymi ziemniaczkami lub jako osobne danie. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis na chrupiącą i aromatyczną karkóweczkę:) Wiadomo że z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka :) Danie stosunkowo proste wymagające tylko odpowiednio przygotowania mięsa przed smażeniem a potem tylko pilnować żeby się dobrze smażyło i jeśli potrzeba lekko podlewać wodą ewentualnie bulionem i następnie poddusić. Jako dodatek można dodać
Kuchnia Pełna Pasjistanowi ona bazę do przeróżnych sałatek - w zależności od tego co jeszcze do niej dodamy, możemy otrzymać pyszną sałatkę do podania jako samodzielne danie, albo jako dodatek do obiadu. Genialnie sprawdza się na grilla - lekka, orzeźwiająca, świetnie komponuje się z mięsem. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) Sałatka: 1/2 dużej główki sałaty lodowej 1/3 czerwonej cebulki 3-4 pomidory(...)niej w zależności od okazji i zawartości lodówki dodaję różne inne składniki. W wersji obiadowej są to np.: -rzodkiewka -czerwona papryka -ogórek W wersji "imprezowej", jako samodzielne danie są to np.: -kukurydza -oliwki -mozzarella/ser sałatkowy -pokrojony w kosteczkę i usmażony filet z kurczaka Sos sałatkowy (do obu wersji): (ilość na powyższą porcję, lepiej zawsze dolać go mniej
Kto ugości moich gości?Bardzo zdrowy i lekki obiad. Danie dzięki lubczykowi zyskuje bardzo wyrazistego smaku. 350 g dzikiego łososia Sól Pieprz 2 plastry cytryny 2 łyżeczki suszonego lubczyku
VioletoweKucharzeniezjemy już normalny obiad - od kurczaka, po wieprzowinę i pierogi radzieckie ze śmietaną ("pierogi inspirowane kuchnią naszych Wschodnich Przyjaciół"). W "karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana pod serowym kożuszkiem czy łosoś na szpinaku. Późny wieczór. Spróbowaliśmy, oczywiście nie solo, tatara - faktycznie(...)lokalizacja - zarówno na wieczorne przechadzki imprezowe jak i prosty obiad przy partii warcabów. Takie lokale będą miały przyszłość jak Polacy słabość do polskich tradycyjnych dań. Z krótkiej serii ciąg dalszy padnie na Masala Grill&Bar, restaurację indyjską. Krótką serię wrocławską zakończy Restauracja Spiż, do której wpadniemy na piwo
Right Behind The KitchenŚwietny jako dodatek do dań mięsnych lub warzywnych. doskonale sprawdza się również jako marynata do żeberek czy kurczaka. Spróbujcie sos jest naprawdę łatwy w przygotowaniu
Wielki apetytBałagan czyli leczo na grilla to alternatywa dla (może nudnej już trochę) kiełbaski. W takiej paczuszce grillowej może się znaleźć niemal wszystko, co
Jadło i czytadłozupełnie nie rozumiem dlaczego nie doceniany jej walorów.Większość z nas przygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, albo przygotowuję z niej zapiekankę...Składniki:około 400 g kaszanki1 cebulamajeranekWykonanie:Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę
Walijskie Pichcenieobierać, odkroić końcówki i pokroić dowolnie (można wzdłuż lub w plastry, tak aby było nam wygodnie ją ugrillować). Pokrojoną cukinię skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy i ugrillować. Na talerzach ułożyć sałatę (ja dałam masłową i rukolę). Na sałacie ułożyć pokrojoną na małe kawałki ugrillowaną cukinię. Na wierzch pokruszyć fetę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę
Monia miesza i gotujeW związku z taką piękną pogodą, przedstawiam przepis na pyszne, wyraziste w smaku kiełbaski z grilla marynowane w miodzie i papryczce chilli. Zainspirował mnie TEN przepis
My Culinary Artpołożyć zamiast tradycyjnej toruńskiej, śląskiej bądź innej popularnej... Postanowiłam Wam troszkę podpowiedzieć, ale pech chciał, że jak danie było gotowe do grillowania, to rozpadał się deszcz. Posłużyłam się więc piekarnikiem, z funkcą grilla... Was jednak zachęcam do wypróbowania, bo pomysł zachwyci nie tylko domowników, ale i znajomych wspólnie z Wami biesiadujących. Aaa i jeszcze jeden argument przemawiający
Kuchnia w czekoladzierillowany bakłażan z mozzarellą i pomidorem Bakłażan z mozzarellą i pomidorami Składniki Danie dla dwóch osób 1 bakłażan 2 pomidory 1 kulka mozzarelli 4-6 łyżek oliwy czosnkowej, przepis na którą znajduje się na tej stronie . sól, pieprz świeża bazylia Sposób przygotowania Umytego bakłażana kroimy wzdłuż, na plastry półcentymetrowej grubości, posypujemy solą i odstawiamy na dziesięć(...)roladkę, spinając go na koniec wykałaczkami, lub połówkami szpatułek do szaszłyków( zabezpieczy to całość przed rozwinięciem). Na koniec skrapiamy roladki oliwą i układamy na rozgrzanym ruszcie grilla, opiekając z obu stron
Miód i pieprzDzisiaj zdrowa i smaczna propozycja na grilla, szaszłyki z marynowanym mięsem z warzywami. Danie bardzo proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Zawsze się sprawdza na imprezach przy grillu. Mięso (ja użyłam łopatki wieprzowej) marynujemy około 4 godzin w marynacie z miodu, oleju i przyprawy do mięsa wieprzowego. Na 1,5 kg mięsa cała paczka przyprawy, 2 łyżki miodu
SMYKWKUCHNIPrzedstawiam dzisiaj klasyczne danie sezonu grillowego – szaszłyki. Tym razem proponuję go z soczystym, marynowanym w miodzie i sosie sojowym stekiem, plasterkami cukinii i kawałkami czerwonej papryki. To danie jest zwyczajnie skazane na sukces, nie wspominając już o jego niskiej kaloryczności:) Polecam! Scroll down for recipe in English Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią (8 porcji) Składniki(...)przygotowane patyczki do szaszłyków nadziej cukinię, paprykę a następnie pasek szaszłyka, najlepiej w kształcie litery S na przemian z warzywami. Powtarzaj nadziewani aż do wyczerpania się składników. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego, ułóż na niej szaszłyki i dopraw solą i pieprzem. Grilluj przez około 10 minut z każdej strony. Smacznego! English version
karmelowysię prezentują ale też wspaniale smakują. Kanapeczki idealne na przekąskę lub też lekki posiłek a nawet dodatek do mięska z grilla. składniki: 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia żółta 3-4 pomidory, u mnie malinowe 250 g mozzarelli (dałam taką z kawałka do zapiekanek) zioła włoskie (młynek Kotanyi) olej Bakłażana i cukinię pokroić w plasty o grubości(...)grillowej (lub na grillu). Pomidory pokroić w grube plastry i odstawić. Dużą blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć połowę ugrillowanych plasterków, wybierać te większe. Na każdym plasterku ułożyć troszkę mozzarelli, ja rwałam małe kawałeczki w rękach ale można też ser zetrzeć na tarce. Następnie mozarrellę przykryć kolejnym plastrem i znowu dać troszkę mozarelli. Na wierzch
Monia miesza i gotuje