Mimo, że teraz nie jem mięsa, kiedyś szaszłyki były tym daniem, które jadłam najchętniej. Świetnie sprawdzają się na domowym obiedzie, przygotowane w piekarniku, jak również na grillu. Ich plusem jest to, że spora ilość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Nie są trudne w przygotowaniu, a z dodatkiem domowego ketchupu, czy najlepszego sosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis
Be Fit Be Strongwpisem chcemy rozpocząć cykl, który mamy nadzieję ciągnąć jakiś dłuższy czas. Cykl poświęcony burgerom. Wiem, że domowe burgery zwykle z grillem się kojarzą, ale można też smażyć je po prostu na patelni. Więc jesienią też się da. Smażyć, jeść i wspominać lato. Które wkrótce przecież znowu nadejdzie :) Plan więc mamy taki, że najpierw podamy wam przepisy na najpotrzebniejsze rzeczy
Marder&Marder Manufactureogórki są w moim domu prawdziwym rarytasem. Są super przekąską, a także smacznym dodatkiem do dań obiadowych-polecam. Z tej porcji otrzymacie 14 słoików 0,5l. OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cebuli pęczek kopru 3 paczki gorczycy pęczek natki pietruszki papryczka chili 3szt.(w zasadzie wg. uznania) 4 szklanki octu 10 szklanek wody
Kuchnia BeatyNo cóż, ten przepis nie ma absolutnie nic wspólnego z daniami dietetycznymi, ale czasem można zaszaleć ;) Mam nadzieję, że będzie wam smakować! Danie w
My Culinary Arttemat. I tak, w pogoni za „oryginalnym schabowym”, sięgnąłem ostatnio po inspiracje pochodzące z kuchni włoskiej. Przepis poniżej inspirowany jest podobnym z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania , ze znacznymi jednak zmianami. Koper włoski (fenkuł) bardzo dobrze łączy się z mięsem wieprzowym (i nie tylko wieprzowym) oraz przyprawami o cytrusowych nutach. A od takiego założenia bardzo blisko(...)piekarniku posiadającym grzałkę grillową w jego górnej części. W braku funkcji grilla pozostaje nam „zwykłe” pieczenie na metalowej brytfannie/blasze z kilkakrotnym odwróceniem mięsa w trakcie. Możemy też użyć grilla elektrycznego, w takim wypadku również odwracając mięso. Przez Krystian Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania Kulinarna Pokusa/div
Kulinarna PokusaKolejna propozycja sałatki ziemniaczanej w moim wykonaniu, idealnej na grilla, zresztą nie tylko. Zaczyna znikać, gdy miska dotknie stołu i to pewnie jej jedyna wada
Smaki EwySKŁADNIKI: 4 plastry boczku surowego, ja kupiłam gotowe na grilla (te bez panierki) 2 pomidory malinowe 500 g bobu 2 łyżki domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek
ClauditteMissCookingProsta, tania, smaczna i sycąca sałatka z kapustą, surowym kalafiorem, kukurydzą oraz żółtym serem to znakomita propozycja do potraw z grilla lub jako samodzielna przekąska. Chrupiąca
Smakowite DaniaRobiłam te szaszłyki już kilka razy, na grillu i na patelni. Z mięsa kurczaka i indyka, ale może być też mięso wołowe.Przepis pochodzi z książki
Zdrowa Kuchnia SowyTemperatura za oknem i brak możliwości skorzystania z tradycyjnego grilla nie oznacza wcale konieczności rezygnacji z typowo grillowych przysmaków. :-) Szaszłyki z piekarnika są idealne na zdrowy
Szefowa kuchniTurkey with grilled cheese on vegetables. Inspiracją do wykonania tego dania był program Doradca Smaku i świetny jak zawsze Michele Moran.
Kulinarny karnet ChristopheraOto polędwiczki, które stały się hitem pewnego spotkania przy grillu z przyjaciółmi. Użyłam polędwiczek ze znakiem PQS i to był strzał w dziesiątkę. Polędwiczki
Sto kolorów kuchnibloga :) Dzisiaj tylko dodatek do dań, ale za to jaki! Sos tzatziki to jeden z moich ulubionych sosów. Uniwersalny, można go jeść ze wszystkim, łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego bardzo lekki. Według mnie najlepszy do potraw z grilla, szczególnie do pieczonych ziemniaków. W Grecji podawany prawie do każdego dania. Zapraszam do wypróbowania mojego
Zgrabne Gotowaniewszystkim - stabilność. Biesiadując na miękkim podłożu pamiętajmy by zarówno grilla jak meble ogrodowe umiejscowić na stabilnym i twardym podłożu, wyobraźmy sobie ciocię Jadzię, która siadając na krześle, trzymając w rękach tackę z kiełbachą zalicza spektakularną glebę – i kto wtedy staje się atrakcją spotkania? Ba! I choćbyśmy zaserwowali dania z ośmioma gwiazdami Michelin, których nie powstydziłby się(...)włosach i zieloną maską UFO na twarzy), ale do rzeczy – zawczasu zakupmy: - papierowe talerzyki - biodegradowalne sztućce, kubki, miseczki na dipy oraz sałatki - serwetki i chusteczki higieniczne - zestaw narzędzi do grilla, noże, widełki, - worki na odpady - rękawice kuchenne - woda w sprayu - aluminiowe tacki - papierowe ręczniki - zapałki/zapalniczka I nawet jeśli grillujemy na ogrodzie własnego domu to pamiętajmy, że najważniejsza jest atmosfera
upichconapowietrzu. Stąd też dzisiejsza propozycja - najbardziej oczywiste kulinarne rozwiązanie na piękny dzień - grill. A na grilla proponuję bardzo prosto, ale smacznie doprawione kotlety z cąbra jagnięcego i smaczną sałatkę z pomidorów koktajlowych, podane z frytkami, które można zastąpić pieczywem. Do przygotowania dania użyłem: 4 kotletów z cąbra jagnięcego (4 sztuki), 2 cytryn, 250 gram pomidorów koktajlowych, pęczka świeżej(...)łyżeczkami suszonego oregano i łyżką oliwy. W tak przygotowanej marynacie zanurzyłem mięso i pozostawiłem w niej na godzinę, aby nabrało aromatu. Po tym czasie umieściłem je na maksymalnie rozgrzanym grillu i smażyłem przez 10 minut z każdej strony. Następnie przygotowałem sos tzatziki na bazie ogórka i serka homogenizowanego. Zamiast serka można też użyć gęstego jogurtu naturalnego lub kefiru. Ogórka starłem
Wyprawy kulinarne