smaku. Klopsy wołowe 2015-04-20 13:03:26 Łatwa i szybka w przygotowaniu, ale oryginalna potrawa nawiązująca do południowych klimatów kuchni bułgarskiej. Ciekawe i w miarę lekkie danie na obiad o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej wołowiny 3-4 średnie kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży(...)dodajemy do niego szalotkę, czosnek, sól, pieprz, paprykę i żółtko. Urabiamy dokładnie całość na gładką masę, na początku widelcem lub łyżką, ale na dalszym etapie najlepiej rękoma. Z masy mięsnej formujemy ok. 10 kształtnych kulek. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i dokładnie obsmażamy klopsy ze wszystkich stron przez 3-4 minuty, do zarumienienia, aby możliwie
Kulinarna PokusaNa piknik hejże-ho! Kanapki z grillowanym schabem sprawdzają się w piknikowej scenerii wyśmienicie! Pogoda dopisuje, słoneczko przyświeca, temperatura iście letnia, ryzyko deszczu minimalne. Zachciało więc
Grunt to przepis!Składniki: mięso mielone z łopatki 50 dag, cebula zeszklona 1 sztuka, przyprawa do steków 1 łyżka bułka namoczona w wodzie 1 sztuka, jajka 1 sztuka, olej
W Mojej Kuchni LubięMoże kurki w sałatce czy zapiekane boczniaki staną się dla Was alternatywą dla mięsnych elementów dań? Byłoby dobrze. Istnieją przynajmniej 4 powody, dla których warto jeść grzyby! Są niskotłuszczowe, mają sporo witamin i soli mineralnych. Ale, by Was nie zanudzać wybrałem moim zdaniem te najważniejsze argumenty przemawiające za włączeniem grzybów w naszą dietę. Tym bardziej, że mogą one stanowić(...)porównaniu z innymi elementami naszych obiadów. Są bogate w fosfor 100 gramów surowych grzybów to aż 116 mg tego ważnego pierwiastka. Więcej fosforu od grzybów mają tylko produkty mięsne, niektóre pieczywo i nasiona oraz orzechy. Podobnie jak wapń, ten makroelement należy do składników budulcowych naszego organizmu. Około 85% fosforu w ludzkim ciele znajduje się w kościach i zębach. A średnie
Fleksitarianizm.plPieczona pierś z kurczaka to prosty i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Możesz go podać z rozmaitymi dodatkami jak np. puree z ziemniaków oraz warzywami
Zasmakuj KuchniPieczeń pod ciastem drożdżowym - kuchnia podkarpacka Ziemia Mielecka to obszar leżący na terenie dawnej Puszczy Sandomierskiej. Współcześnie kojarzy się on głównie z przemysłem lotniczym, jednak niegdyś
Trzeci talerzMięso mielone z indyka z papryką i pieczarkami w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym podane z ryżem, no pycha obiad jak nic! Powiem Wam szczerze, że mięso
Zasmakuj KuchniCzy w Waszych domach czuc juz Swietami?U mnie juz tak.Codziennie pojawiaja sie nowe dekoracje, rozbrzmiewa swiateczna muzyka, ktorej wtoruje moje dziecie. Widze jak bardzo Viki
Przysmaki KarolkiPlanujecie podać w święta udka kacze,a nie macie na nie pomysłu? Fajnie smakują te w pomarańczach z dodatkiem miodu. Ich dodatkowym atutem jest szybkość ich
Z Majeczką w kuchniPesto to bazyliowy sos pochodzący z Genui we Włoszech, który tradycyjnie wytwarzany jest z bazylii, oliwy, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i
A to pestkaZIEMNIAKI SMAŻONE Z GRZYBAMI I BOCZKIEM Mój Mąż i Dzieci zrobili mi ostatnio wielką niespodziankę i poszli do lasu zbierać grzyby, skąd przynieśli mi
Słodko-Słony Świat IlonyKrajobraz za oknem się zmienia. W blasku słońca opadają liście z drzew.To właśnie polska złota jesień zainspirowała mnie do dzisiejszego przepisu. Oto propozycja dla Was na
kulinarnyJaokolic. Pan Piotr gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji. "Kuchnia toskańska" to zbiór apetycznych przepisów na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery, które zostały uzupełnione wyborem smakowitych felietonów. Autor z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej(...)Dalsza część książki to smakowite przepisy , który zostały podzielone na poszczególne kategorie : Każdy przepis został tak opisany , że nawet początkujący kucharz bez problemu poradzi sobie w przygotowanej danej potrawy. Dodatkowo apetyczne zdjęcia zachęcają do poznania kuchni toskańskiej i sprawiają, że aż "chce się jeść oczami". Moje zdanie: Przyznam, że książka przypadła mi do gustu... Jej różnorodność sprawia
Di gotuje