Golonka w piwie to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tego mięsa. Dlatego chociaż nie zamierzamy poprzestać na tylko jednym przepisie, od niego właśnie zaczynamy wprowadzenie
Kulinarna PokusaPasztety uwielbiam, moja Rodzinka również. I choć ten mnie osobiście do gustu za bardzo nie przypadł, to pozostali domownicy się nim zajadali. Wręcz mlaskali
Smaczne ZdroweDziś mam dla Was propozycję na świąteczny dodatek do obiadu dla naszych milusińskich. Dorośli nimi też nie gardzą. Tak przygotowane polędwiczki zasmakują nawet największym
Kuchnia z widokiem na ogródPrzepis na taką wersję mięsa mielonego – klopsy w sosie miętowo-cytrynowym – znaleźliśmy na kartce wyciętej z gazety. Początkowo wahaliśmy się, czy to dobre połączenie
niecodziennikparyLato :) Sezon urlopowy i grillowy w pełni. Zapraszam na szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne szaszłyki. Trochę inne niż tradycyjne, bo z dodatkiem suszonych śliwek owiniętych
Kuchnia z widokiem na ogródDziś na moim stole zawitały polędwiczki wieprzowe. Przygotowałem je w pikantnym sosie pomidorowym co nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne
kulinarnyJaMięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną jedną połówkę cebuli. 2. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem, wsypujemy bułkę tartą i razem wyrabiamy masę mięsną. 3. Dłonią robimy z mięsa większe kulki, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Pieczemy 30 minut w 180°C. 5. W tym czasie(...)solą. 7. Na upieczone kotlety układamy po plasterku sera mozzarelli. 8. Następnie na ser, grzyby. 9. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut. 10. Danie gotowe. 11. Smacznego
Kulinarna ChwilaBURGER Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z KALAREPY I BOBU Sezon grillowy wciąż trwa. Warto zatem wykorzystać ten czas, spędzając go na świeżym powietrzu z najbliższymi. Nie
Kuchnia PaulettesHej! Od lat gromadzę różne receptury na przyrządzanie mięsa. Jedne są lepsze, inne mniej. Jednak ta należy do recepturek z górnej półki. Dlaczego? Pierwsze primo 😉 , mięso
Tylko pyszniePulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem…
UgotujmyTo.plPrzepis na szparagi z boczkiem z patelni jest tak prosty, że na jego napisanie wystarczyło 85 słów. Ta prosta do zrobienia przekąska lub przystawka, przyciągając zapachem
niecodziennikparyNaleśniki szpinakowe z szynką są przykładem na to, że naleśniki nie tylko można nadziewać, ale część wybranych dodatków można dodać bezpośrednio do ciasta. I nie muszą
niecodziennikparyJak ja uwielbiam dodawać różne składniki do mięs aby potem zajadać coś innego, coś pysznego. Tym razem do jednego garnka trafiła pieczeń z indyka i migdały
Moje Małe CzarowanieMeksyk często zakrada się do mojej kuchni i gości w przeróżnych potrawach. ;-) Stworzył zgrany duet nawet z karkówką, która jest dość wymagającym i kapryśnym mięsem - często
Szefowa kuchnimnie i pasternak znajdzie zastosowanie w kuchni! Jest bogaty w błonnik, kwas foliowy i witaminę C, postanowiłam więc dodać go do ziemniaka i przygotować nieco zdrowszą wersję puree. Danie rozpoczęłam przygotowywać na patelni z niewielką ilością tłuszczu (łyżka oliwy), a później zapiekłam w piekarniku. Wieżyczki byłyby kształtniejsze, gdybym użyła profesjonalnych obręczy kulinarnych, ale chciałam Wam pokazać, że dla chcącego(...)jeśli nie, przygotuj obręcze z pasków papieru do pieczenia – może nie będą tak kształtne jak te metalowe, ale wieżyczki będą miały swój rustykalny urok. Ułożyć krążki z masy mięsnej, a na nią wyłożyć puree z pasternaku, posypać parmezanem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się zrumienią. Podawać z dowolnymi dodatkami np. z rukolą
Dietolog