Gulasz bardzo smakowity dziś przedstawiam. Warzywa, czosnek i papryka z mięsem cielęcym sprawdzają się znakomicie. Cielęcina jest mięsem delikatnym i dość mdłym dlatego dodatek warzyw i
Moje Małe CzarowanieW ostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny
Tradycyjna kuchnia KasiU nas dość rzadko bywa schab, czy to na obiad czy w formie wędliny. Ale niekiedy jest... Dziś jedna z wersji przygotowania tego rodzaju
Smaczne Zdrowewrzucić cebulę, podsmażać do zeszklenia. Dodać pokrojone grzyby, wlać wodę z ich namaczania, smażyć dalej do zredukowania się wody. Cebulę i grzyby przełożyć na talerz. Na tę samą patelnię dać pozostały smalec, mocno go rozgrzać, wrzucić mięso dzika. Obsmażyć je z każdej strony na dużym ogniu. Wlać wino, zmniejszyć ogień, a gdy cały płyn odparuje, dołożyć na patelnię cebulę(...)przykryć, dusić 20 minut. Nie należy całkowicie zredukować sosu, nada on wilgoci farszowi. Odstawić do wystygnięcia, po czym usunąć przyprawy i dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsnej masy wsypać bułkę tartą, wbić jajko, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Na stolnicę wysypać szklankę mąki, dodać oliwę oraz sól, podlać ciepłą wodą. Zagnieść
niecodziennikparyCzy jedliście już ogony wieprzowe? jeśli tak to jak przyrządzone? W ogonach jest bardzo dużo kolagenu, tego dobrego dla naszych kości i dlatego warto je zajadać
Moje Małe CzarowanieMuszle conchiglioni faszerowane brokułem z boczkiem i zapieczone w sosie z sera pleśniowego , to jeden z tych pomysłów, które powstały podczas przeglądu zawartości szafek kuchennych. Tym
niecodziennikparyNiedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne ( może dzięki prostocie ). Pasty ( makarony ) są
Smaki EwyDobre curry to dla mnie to z dużą ilością warzyw, delikatnego i soczystego mięsa, przypraw, mleczka kokosowego lub śmietanki oraz przypraw. Lubię curry w wersji ostrej
Zasmakuj KuchniW moim domu rodzinnym, nie wiem czemu, ale nie robiło się łazanek, przynajmniej w takiej formie, z dodatkiem kapusty i grzybów dowolnego rodzaju. Łazanki o ile
Mieszam w GarnkuPonieważ bób umiłowałam już jako dziecię wyjadając babci z miski i jadałam go ze skórką nie może być inaczej i potrawy z bobu kocham bardzo. Dziś
Moje Małe CzarowanieCzulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Jest to wolno duszony gulasz z koszernego mięsa, fasoli i kaszy, z dodatkiem cebuli. Przygotowałam czulent z wołowiny, białej fasoli
Trzeci talerzDzisiaj kolejny przepis dla mięsożerców- schab pieczony. Ostatnio polecałam Wam dwa pyszne przepisy na schab pieczony w niskiej temperaturze i schab pieczony z tymiankiem , ale dzisiaj
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekanki można wymyślać na 1000 sposobów i dzięki temu dzisiaj prezentuję zapiekankę z makronem, kurczakiem i całą masą warzyw. Oczywiście nie zabrakło również sera. Wykorzystałam kurczaka
Smaki EwyChiński sojowo-śliwkowy sos hoisin, słodko-pikantny i bardzo aromatyczny, stanowi świetne tło dla smażonej wieprzowiny z fasolką szparagową i makaronem. Smaczna i prosta propozycja dla
Trzeci talerzBiała kiełbasa pieczona w piwie to świetna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także na zbliżającą się majówkę. Pieczona w piwie z dodatkiem cebuli i
Kuchnia z widokiem na ogród