cukinią Składniki (porcja na 4-6 osób): 400-500g makaronu rurki 300g wędzonego boczku 500g cukinii 300ml śmietany 36% 3 ząbki czosnku 1-2 filiżanki rozmrożonego groszku skórka z 1 cytryny parmezan do posypania sól, pieprz, zioła prowansalskie garść posiekanej pietruszki/koperku -opcjonalnie 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente. 2. W trakcie jak makaron się(...)się przyrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy opłukaną, osuszoną i pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię. Smażymy aż cukinia zmięknie (około 5-7 minut). 3. Dodajemy rozmrożony groszek, skórkę otartą z 1 cytryny, posiekane zioła i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dolewamy od razu
UgotujmyTo.plgłówki kalafiora lub 1 mały kalafior 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 pomidory obrany ze skórki 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 1 cebulka czerwona sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól ziołowa, Wykonanie: 1. Przygotujcie wszystkie warzywa. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulkę obieramy(...)szczypcie z każdych przypraw. Możemy lekko podlać warzywa wodą. 4. Dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy czosnek, pomidorka i zmiksowany kalafior, całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez około 5 min co jakiś czas mieszając. Ewentualnie doprawiamy jeszcze ziołami i solą. Smacznego
Mój pomysł naPokrojone warzywa wkładamy do dużej miski. Solimy, posypujemy pieprzem i polewamy je oliwą z oliwek. Posypujemy posiekaną papryczką chilli, posiekanym rozmarynem, suszonym oregano i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dokładnie mieszamy by oliwa i zioła dokładnie pokryły wszystkie warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową. Przy pomocy pędzelka smarujemy ją olejem rzepakowym. Smażymy warzywa aż będą miękkie. Na koniec dodajemy ryż i wszystko
OstryKęsziaren jałowiec 2 łyżki olej 1 łyżka zioła prowansalskie suszone PRZYGOTOWANIE: Rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco i posypać zmieloną mieszanką od wewnętrznej strony. Zwinąć mięso w ciasny rulon, włożyć w siatkę do szynki, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach. Włożyć do rękawa do pieczenia
Kuchnia Danusilekko serowym farszem. Składniki: - 2 niewielkie cukinie - 50 g kaszy kuskus - pojedyncza pierś z kurczaka - 100 g gorgonzoli - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku - średnia cebula - Olej z suszonych pomidorów - sól, pieprz, zioła prowansalskie Cukinię przekrajam wzdłuż na równe połowy, łyżeczką wydrążam środek zostawiając ok. pół centymetra z każdej strony. Układam na blasze do pieczenia. Na rozgrzanym oleju(...)suszonych pomidorów szklę drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaję pokrojony na mniejsze kawałki miąższ z cukinii, dodaję sól i smażę aż woda odparuje. W tym czasie umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę. Gdy woda z cukinii odparuje zwiększam ogień i dodaję kurczaka aż z wierzchu przestanie być surowy. Dodaję pokruszoną w kostkę gorgonzolę(można zostawić
Cook&Lovepuszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki 400 ml mleka kokosowego 1 szklanka bulionu warzywnego sól, pieprz wędzona papryka koperek grzanki (chleb, oliwa, zioła prowansalskie) Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Do garnka wlać wraz z zalewą kukurydzę, cieciorkę oraz pomidory. Dodać bulion, zagotować. Dodać cebulę z czosnkiem. Gotować przez kilka minut. Na koniec dodać mleczko
Moja Galeria Smakususzonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus. Wyszło pyyyysznie! :) SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g łopatki wieprzowej pół słoika suszonych pomidorów czarne oliwki sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 200g kaszy kuskus bulion warzywny lub wieprzowy parmezan do posypania WYKONANIE: Kasze kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem około(...)wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy chwilę razem i dodajemy pokrojony miąższ z cukinii. Redukujemy płyn. Mięso z cukinią łączymy z kasza kuskus, posiekanymi suszonymi
Pyry na Gazuznania sól, pieprz 10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser) garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni) 1 łyżka octu winnego świeże zioła do dekoracji oliwa do smażenia 3 ząbki czosnku Na oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy(...)Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy na talerz i doprawiamy octem winnym oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Dekorujemy ziołami i tartym parmezanem
Bon Appetit MałgorzatyKREM Z DYNI Składniki: - 1kg dyni - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 3 duże ziemniaki - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - 20g korzenia imbiru - 2 kostki rosołowe drobiowe - 3 liście laurowe - 6 kulek zioła angielskiego - pół łyżeczki kurkuma - pół łyżeczki curry - 200ml śmietany 18% - 1/4 pęczka koperku - sól - pieprz - cukier - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Na początek(...)osuszamy). Następnie dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dynię umieszczamy w dużym garnku. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zaczynamy gotowanie. Dorzucamy tam liście laurowe, zioło angielskie, kurkumę i curry. Gotujemy do miękkości warzyw i czekamy do wystudzenia. Wyciągamy zioło angielski i liście laurowe. Całość
Mentor Smakucebulowy sos: 3 duże cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia Burgery: Mięso umieszczamy w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy. I dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać
Bon Appetit Małgorzatychilli 1 mała cebula łyżka masła SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY Z BAKŁAŻANEM 1 średni bakłażan 4 świeże pomidory 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 papryczka chilli mieszanka ziół włoskich sól i pieprz do smaku oliwa lub olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE SOSU Bakłażan należy najpierw dokładnie umyć i wysuszyć a następnie pokroić go w kostkę. Papryczkę
ClauditteMissCookingczarnych oliwek (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Rozpoczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę, papryczkę chili, marchewkę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy przecier(...)zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone drobno oliwki i keczup. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i 1 ząbek czosnku kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy
Mania Gotowaniatubka wasabi 2 ząbki czosnku 4 żółtka 4 naleśniki (skład: mleko, jajko, mąka, szczypta soli) 4 łyżki śmietany sól, pieprz świeże zioła do dekoracji 4 jajka Robimy żurek od winiary wg wskazówek z opakowania. Dodajemy czosnek oraz całą tubkę wasabi. Gdy zupa jest gotowa wrzucamy szpinak i gotujemy aż szpinak się ugotuje.Robimy naleśniki. Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: makaron spaghetti Lubella puszka pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 papryki czerwone i 2 zielone duża cebula, czosnek 30 dag pieczarek 2 marchewki olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, bazylia suszona, zioła prowansalskie ser parmezan do posypania Przygotowanie: Makaron ugotować według(...)wskazówek na opakowaniu Papryki, cebulę i pieczarki pokroić według uznania Czosnek posiekać drobno, obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach Pieczarki, czosnek i cebulę obsmażyć na oleju, startą marchew obgotować chwilę w niewielkiej ilości wody Do rondelka w którym gotujemy marchew dokładamy paprykę, usmażone pieczarki z czosnkiem i cebulą - mieszamy i chwilę smażymy pod przykryciem ( dolewamy oleju
Proste Potrawy