mnóstwem świeżych ziół i pysznym serkiem Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie trybula,natka pietruszki i majeranek) 100 g liści szpinaku 100 g sera ricotta por - tylko biała część( z dużego pora połowę) 4 ząbki czosnku 4 łyżki masła (klarowne) oliwa z oliwek sól,pieprz Pierś z kurczaka umyć,osuszyć(...)stopić masło i przesmażyć na nim pora.Dodać szpinak,cały czas mieszając,jeszcze chwilę smażyć,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól i pieprz.Patelnię zestawić z ognia i przestudzić. Do miski przełożyć ser,dodać szpinak z porem i resztę posiekanych ziół.Dokładnie wymieszać i nadziać tym farszem kieszonki w mięsie. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,ułożyć w nim piersi z kurczaka.Podla
Niespełnione zdolności kulinarnedzięki którym wyczarujesz przepyszny obiad! SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ: - 500 g makaronu penne - 4 filety morszczuka argentyńskiego (wybierz rybę, którą lubisz) - 4 ząbki czosnku - 1 korzeń pietruszki - 3 marchewki - 300 ml przecieru pomidorowego z dodatkiem ziół włoskich - 1/3 kostki masła + do wysmarowania formy - 1 cebula dymka wraz z szczypiorkiem - 1/3 pęczka natki pietruszki - świeża bazylia (około 30 listków) - pieprz(...)rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, cebulkę od dymki i czosnek. Obierz marchew i pietruszkę, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do rondla i podlej 150 ml wody, całość duś, aż warzywa będą miękkie. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, połową posiekanej bazylii, dymki i ewentualnie dodatkiem ziół włoskich. Zagotuj całość. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Wyłóż
SMYKWKUCHNImnie 2 opakowania mrożonego) całe pomidory z puszki (u mnie 3 puszki) ser pleśniowy bre (u mnie 3 sztuki) 2 ząbki czosnku 1 duża cebula grzyby leśne (garść) kilka oliwę oliwa z oliwek sól, pieprz suszone zioła np. bazylia świeża natka pietruszki W pierwszej kolejności gotujemy grzybki. Na oliwie podsmażamy szpinak z cebulą i czosnkiem, dodajemy sól i pieprz
Bon Appetit Małgorzatyciecierzycy – garnka nie przykrywamy, ciecierzyca łatwo i szybko kipi. Po co soda? Suszoną, namoczoną fasolę czy groch, jak już pewnie widzieliście we wszystkich moich przepisach, gotujemy z dodatkiem ziół. Majeranek, cząber czy liść laurowy zapobiegają wzdęciom i różnym jelitowym sensacjom, z których znane są rośliny strączkowe. Soda sprawia, że woda nabiera właściwości alkalicznych (zasadowych). To z kolei skutkuje(...)dosalamy i dopełniamy – konfitowanym czosnkiem i fetą , masłem orzechowym (tak, tak, to ja!), suszonymi pomidorami , ziarnami prażonej ciecierzycy, orzeszkami ziemnymi, sezamem, za’atarem, ziołami… My zjedliśmy z chlebkami naan – resztę na drugi dzień lekko wzmocniłam czosnkiem i podałam jako uzupełnienie do pieczonych batatów i świeżych warzyw. PS.: Przepisy na hummus są wszędzie, jak blogosfera długa i szeroka. U Jadłonomii
Karo in the Kitchenżółtego 8 połówek brzoskwiń z puszki natka pietruszki 2 jajka 2 garści bułki tartej czosnek granulowany sól i pieprz olej do smażenia Schab rozbijamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem, i czosnkiem. Karczek kroimy w plastry i także doprawiamy tak jak schaby. Później mięsa moczymy w bułce tartej następnie w jajku i smażymy na oleju z obu stron. Następnie na każdym kawałku(...)połówki brzoskwini i przykrywamy po 1 plastrze sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200- 220 stopni C. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z ziołami (tymianek, rozmaryn, estragon, przyprawa do ziemniaków i czosnkiem) i np. mizerią. Schab i karczek z brzoskwinią i serem Na mięso układamy brzoskwinie Na mięso układamy brzoskwinie a potem żółty
Bon Appetit Małgorzatymielonego 5-6 pieczarek 2 pomidory 1 papryka czerwona 500 g sosu pomidorowego (pakowany w kartoniki zagęszczony sok pomidorowy) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, zioła prowansalskie. Pieczarki, paprykę, pomidory pokroić. Na patelni (2-3 łyżki oleju) podsmażyć mięso mielone, a gdy już będzie prawie usmażone dodać cebulę i czosnek
Malinowe Pocałunkiprzyrumieni wyciągamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Na patelnie dodajemy łyżkę masła,cebulę kroimy w grubszą kosteczkę smażymy do zrumienienia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy koniak intensywnie mieszając, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem, ziołami. jeszcze chwile gotujemy po czym wkładamy mięso do sosu i dodajemy pietruszkę. Smacznego
Dziś Ja gotujewrzątku 1 jajko 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 50 g kaszy gryczanej 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g kapusty kiszonej ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 1 jajko łyżka czarnuszki Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać mięso i przyprawy, usmażyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamożna różnych wariacji, jak na przykład ta albo ta . Składniki: - 400 g dowolnego makaronu - 1 duża cebula - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 większy ząbek czosnku - tłuszcz do smażenia - starty ser do posypania - bazylia, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól, pieprz, czerwona papryka Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i wrzucenia jej na rozgrzany tłuszcz - może być to margaryna(...)czosnek i smażymy, aż wszystko będzie ładnie zeszklone. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Teraz nadchodzi czas na pomidory - oczywiście w sezonie używamy świeżych pokrojonych w niewielkie cząstki. Mieszamy wszystko razem i trzymamy na ogniu aż do momentu, w którym pomidory zaczną się rozpadać. Nadszedł czas na najważniejszy punkt naszego obiadu - zioła
Kulinarne zapędy Kokosałyżeczka soli 4 łyżki oleju 5 dag drożdży 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka Sos: 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju/oliwy 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 15 dag żółtego sera – u mnie morski Przygotowanie: Wymieszać mleko z wodą. Drożdże wymieszać z cukrem i zalać połową ciepłego płynu. Odstawić(...)ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagnieść i rozwałkować dość cienko. Do miseczki dodać przecier pomidorowy, oliwę lub olej - wymieszać. Sos doprawić ziołami (bazylią i oregano oraz dodać posiekane ząbki czosnku. Składniki połączyć ze sobą oraz posmarować wierzch ciasta, a następnie posypać go startym serem żółtym (na dużych oczkach). Ciasto pokroić na ok. 12 kwadratów, a każdy
Fabryka pomysłówpóźniej na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam. SKŁADNIKI 1,5- 2 kg. schabu bez kości po łyżce ziół typu: majeranek , rozmaryn, tymianek ( suszone lub świeże) 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu kolorowego 1 listek laurowy ( zmielony razem z pieprzem) 1 łyżka słodkiej papryki 2 ziarenka ziela(...)zioła, pieprz, sól,zmielony liść i ziele angielskie. Wkładamy schab do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Można od czasu do czasu przewrócić schab i pomieszać. Następnego dnia wyjmujemy mięso z marynaty i chwilę obsmażamy na gorącym tłuszczu. Do miski, w której mieliśmy marynatę wsypujemy papryką i część wyciśniętego czosnku
W kuchennym oknie EwySkładniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso
Qchnia po prostudrodzy wspólnicy w kuchennych zbrodniach! Klopsiki w sosie pomidorowym 1,5kg łopatki wieprzowej 2-3 kajzerki namoczone w mleku 2 jajka 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy, majeranek odrobina mąki 600g passaty pomidorowej zioła: bazylia, kurkuma, papryka słodka i ostra ew. koncentrat 2 łyżki śmietany 18% pieprz, ziele angielskie i listek laurowy koperek ryż basmati Mięso zmielić razem z bułkami(...)odsączonych dobrze z mąki. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy i łyżkę majeranku. Dobrze wyrobić, po czym odrywać po kawałku i kulać kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą na koniec obtoczyć w odrobinie mąki. Wszystkie kulki wrzucić do garnka z passatą, doprawić według gustu, jeśli sos wydaje się zbyt delikatny, można dodać jeszcze koncentrat, wrzucić też kilka ziaren pieprzu
Przepysznik - BLW i nie tylkokotleciki z kaszy jaglanej z pieczarkami. Składniki: (na 5 kotlecików) 100g suchej kaszy jaglanej 1 jajko Pół cebuli 10 średnich pieczarek Ząbek czosnku 4 łyżki mąki jaglanej Olej kokosowy do smażenia Sól, pieprz Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu, studzimy. Ostudzoną kaszę jaglaną przenosimy do miski gdzie wbijamy jajko, czosnek przeciśnięty przez
madamekuchnia.wordpress.comłyżka oleju Sos: 400 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie śmietana) 3 łyżki serka śmietankowego o smaku czosnku (u mnie Twój smak) 1 łyżeczka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Formę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Rybę obsypać z obu stron przyprawą do ryby lub ulubionymi ziołami i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 20 minut. Następnie(...)piec ok 15-20 minut (w zależności od grubości) w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Ostatnie kilka minut przed wyjęciem odkryć, aby rybka się ładnie zarumieniła. Sos szpinakowy: czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Następnie dodać szpinak. Smażyć do rozmrożenia. Następnie doprawić go solą, pieprzem, dodać jogurt naturalny wraz z serkiem. Całość dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze chwilę do połączenie smaków
Fabryka pomysłów