czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:69/190)

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem 257

rurki 2 puszki tuńczyka (około 200 g każda) 1 puszka ciecierzycy (około 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g) 150 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka papryki słodkiej sól, pieprz, ser do posypania (u mnie mozzarela) olej rzepakowy do smażenia 1. Makaron ugotować -skracając czas gotowania- żeby był

UgotujmyTo.pl
Pierś z kurczaka nadziewana pieczarko-pomidorem z parowaru 430

piersi kurczaka 5 pieczarek 6 suszonych pomidorów 2 ziemniaki 5 pasków cukinii 2 łyżki oliwy z oliwek z oregano Przyprawy : przyprawa do ziemniaków  zioła prowansalskie kmin rzymski chili con carne curry płatki czosnku bazylia    Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę. W otwór kładziemy na spód po 3 suszone pomidory(...)rzymski, chili con carne, bazylia, curry i na wierzch płatki czosnku. Pierś na chwilę odstawiamy na bok, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w grubsze plasterki czy jak kto lubi :) Trzeba pamiętać, że im większe kawałki ziemniaka, tym dłużej będzie się nam parował. Następnie posypujemy przyprawą do ziemniaka i ziołami prowansalskimi.      Wstawiamy do parowaru na 25 minut

Parowar Faceta
Makaron z brokułem i kurczakiem w sosie śmietanowym i paprykowej nucie 125

papryki nadały całości apetycznego charakteru. Polecam! (3 porcje) 300g piersi z kurczaka 200g brokuła 1 cebula (mała) 1 ząbek czosnku 200 ml śmietanki (12-18%) 1-2 łyżki kolorowych płatków papryki (do nabycia tu - klik ) papryka słodka papryka ostra zioła prowansalskie sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron (około 150-200g; wg gustu; u mnie świderki ) Umytą i osuszoną pierś(...)osolonej wodzie) brokuła, a następnie w tej samej wodzie makaron. Brokuła przełożyć na patelnię, wymieszać  i zalać śmietanką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki papryki. Całość odrobinę poddusić i doprawić do smaku - ostrą papryką , ziołami prowansalskimi oraz solą z pieprzem. Na końcu wmieszać makaron. (Makaron można wymieszać z kurczakiem na patelni lub nałożyć na talerze i polać

Di gotuje
Spaghetti bolognese 216

makaronu spaghetti - dwie duże cebule -   1 duży koncentrat pomidorowy - 1 puszka pomidorów krojonych -  około 220ml   przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - tarty parmezan do smaku - listki świeżej bazylii - zioła prowansalskie  - papryka ostra - papryka słodka - sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą. W momencie(...)będzie już zeszklona dodajemy zmiażdżony czosnek. Smażymy około 2 minut, mieszając tak aby czosnek nam się nie przypalił. Następnie dodajemy wcześniej zmielone mięso (najlepiej kupić mięso w kawałku i samemu je zmielić, wtedy mamy pewność co mamy na talerzu :) ). Mięso doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do momenty gdy całość się zetnie. W międzyczasie możemy ugotować makaron, pilnując aby się

Qchnia po prostu
Spaghetti à la bolognese. 167

świeżych dojrzałych pomidorów 300 g świeżo zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 2 małe cebule ½ marchewki 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe szczypta chili 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu łyżka oliwy z oliwek 200 g makaronu spaghetti 1 łyżeczka soli parmezan - świeżo tarty(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek oraz marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso i nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz

Symfonia smakowa
Pizza twist 148

łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 350 ml lekko ciepłej wody Farsz: ser mozzarella lub inny salami, szynka, kiełbaska (u mnie salami) sos pomidorowy, ketchup zioła ( u mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i oregano) Z drożdży, 100 ml ciepłej wody i cukru przygotowujemy zaczyn, do którego po wymieszaniu dodajemy 2 - 3 łyżki mąki. Mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy(...)podwoić swoją objętość. Stolnicę oprószamy obficie mąką, wykładamy ciasto, które musimy rozwałkować na prostokąt o grubości  1 - 1,5 cm. Na jednej części wykładamy sos pomidorowy/ketchup wymieszany z ziołami, pocięte na drobno salami i startą mozzarellę.  Nakładamy drugą część ciasta i lekko dociskamy. Nożem wycinamy paski o szerokości ok 1,5-2 cm. Zwijamy jak świderki. Blaszkę

kruche babeczki
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i fasolką 178

obiad lub kolację. Składniki: 120 gram makaronu, u mnie razowy 7-8 pieczarek 150 gram piersi kurczaka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli oliwa z oliwek sól, pieprz oregano, bazylia świeże zioła do podania Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażmy na niej posiekaną(...)cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy aż znacznie stracą na objętości. Dodajemy fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dokładnie mieszamy. Dusimy kilka minut. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z zawartością patelni, podajemy ze świeżymi ziołami i odrobiną oliwy z oliwek

Mango Papaja
Pasztet z cukinii 205

language:EN-US;} Składniki: 3 szklanki startej cukinii (po odciśnięciu) 1 marchewka 1 i ¾ szklanki bułki tartej 3 jajka 200 g żółtego sera 2 ząbki czosnku 3 średnie cebule ½ szklanki oleju 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka suszonego tymianku sól, pieprz Cukinię myjemy, obieramy ze skóry   i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do sitka, zasypujemy

kulinarnyswiatdomi
Tortilla z kurczakiem i guacamole 358

Skrapiamy sokiem z ½ limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę rozcieramy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią (około 10 ml). Dodajemy do papryki. Mieszamy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. Na placku tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy(...)tortille kroimy na trójkąty. Guacamole: Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy łyżką i wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy 20 ml oleju z ziołami, posiekaną papryczkę chili, sól, pieprz, drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy posiekaną świeżą kolendrę i wciskamy sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Na koniec polewamy niewielką ilością oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Smakowity Blog Kulinarny
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 201

oliwą, posypaną grzankami . W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami kopru włoskiego. W Grecji, Turcji i krajach Arabskich znane są dania z rodzaju fasolakia yahni , czyli gulasze, w których fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej(...)sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomidorowy sos do pizzy 129

porcji: 2 pizze średniej wielkości Składniki: 500 g pomidorów (3-4 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny zioła prowansalskie (opcjonalnie) oregano (opcjonalnie) Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę(...)zmiażdżony czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i  dodać do cebuli i czosnku. Wszystko dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 10-15 minut). Następnie dodać resztę składników i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty. Doprawić ulubionymi ziołami. Sos pomidory można

KuchniaWeDwoje.pl
MINI GRZANKI Z SALSĄ POMIDOROWO OLIWKOWĄ 169

oliwek Masło 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Bazylia i ziołaprowansalskie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Pomidory, oliwki, cebulę bardzo drobno siekam. Doprawiam bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Następnie w miseczce przygotowuję masło z przeciśniętym czosnkiem. Masło mieszam dokładnie i doprawiam solą i pieprzem. Bagietki kroję w plastry ok2 cm. Wszystkie plastry smaruję z obu stron masłem czosnkowym. Następnie

Gotowanie Patki
Spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej oraz sosem z bakłażana i pomidorów 202

kostkę 5-6 pomidorów, bez skórki, pokrojonych w kostkę 1 mała cebula, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne świeżo mielony czarny pieprz sól oliwa z oliwek Dodatkowo: ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania 500 g razowego makaronu spaghetti Przygotowanie: Kaszę przesypać do garnka(...)dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory zmiękną i powstanie sos. W razie potrzeby dolać wody. Dodać bazylię, oregano, czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Sos połączyć z pulpetami i posypać świeżymi ziołami. W osobnym garnku ugotować makaron spaghetti. Podawać razem z sosem i pulpetami. Smacznego

Food Square
Spaghetti w kubeczkach z papryki, na Halloween. 199

czerwonych jako kubeczki (zwrócić uwagę na spód, by był w miarę prosty jak butelka od napojów) 3 papryki do sosu 100 ml soku pomidorowego ząbek czosnku sól, pieprz, bazylia jako przyprawy ulubione świeże zioła do oprószenia wierzchu Wykonanie: Makaron ugotować z dodatkiem soli. W paprykach powycinać kształty oczu, ust. Odciąć czubek, tworząc kapelusik. Wydrążyć środek. Jeżeli spód papryk jest(...)się zaparzyła. Po tym powinna bardzo ładnie odejść. Więc obieramy paprykę, wyjmujemy gniazda nasienne i blendujemy na jednolitą masę. W niedużym garnku umieszczamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oraz zmiksowaną paprykę i płaską łyżeczkę bazylii. Wstawiamy na gaz i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.  Makaron łączymy z sosem i nadziewamy nim kubeczki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pomidorowe volanti z dorszem 208

krojonych pomidorów sól, pieprz z młynka 1/2 łyżeczki cukru 400 g filetu z dorsza 250 g pomidorków koktajlowych 350 g volanti (włoski makaron) garść ziół: oregano lub bazylia Wykonanie: obrać i drobno pokroić cebulę i czosnek. Posmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać puszkę pokrojonych pomidorów. Puszkę popłukć małą ilością wody i dolać do sosu. Dodać cukier, sól i świeżo zmielony pieprz(...)ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu. Zostawić kilka łyżek wody z gotowania makaronu ugotowany, odcedzony makaron dodać do sosu, dodać wodę z gotowania makaronu i wymieszać podawać z posiekanymi ziołami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!