Składniki na 8 sztuk: 8 tortilli (u mnie z dodatkiem chilli) 500 g mięsa mielonego 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka 1 papryczka chilli (lub odrobina tabasco/chilli w proszku) puszka czerwonej fasolki 5 łyżek przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) świeże zioła: u mnie po łyżce posiekanego oregano i cząbru sól, świeżo mielony pieprz do smaku olej do podsmażenia(...)cebulki Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Gdy się zarumieni dodaj posiekany lub starty czosnek i mięso. Duś pod przykryciem. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Przecier wymieszaj z 200 ml wody i wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj z farszem. Gdy papryka zmięknie, odsącz fasolkę i wsyp do mięsa. Chilli, świeże oregano
Ze smakiem i z pasjąchili pęczek natki pietruszki posiekany duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd sól i pieprz do smaku Wykonanie: Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra -dół. Cebulę, czosnek i chili podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie. Dodaj czarny pieprz i zioła, smaż jeszcze chwilę. Formę do pieczenia dokładnie
Apetyt na Zielonepyszny smak. Polecam je koniecznie;-) Składniki: 5-7 szt.suszonych pomidorów w oliwie garść czarnych oliwek łyżka kaparów 4 ząbki czosnku starta skórka z cytryny sok z cytryny parmezan dwie garście rukoli makaron do spaghetti oliwa z oliwek sól,pieprz,zioła Pokroiłam suszone pomidory , oliwki i kapary(...)Wyparzyłam cytrynę i starłam z niej skórkę. Starłam również ząbki czosnku. Na oliwie podsmażyłam suszone pomidory i kapary. Dodałam oliwki startą skórkę z cytryny i czosnek Wlałam sok z cytryny Ugotowałam al dente makaron. Przełożyłam go na patelnię i wszystko wymieszałam. Posoliłam, dodałam kolorowy pieprz i zioła. Dodałam rukolę. I wymieszałam ją z makaronem. Posypałam startym parmezanem
potrawyregionalnetorebki ryżu 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów sól, pieprz słodka papryka mielona ostra papryka mielona przyprawa do mielonego zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Mięso mielone wrzucamy(...)miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy wszystko łyżką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno układamy warstwę poszatkowanej kapusty, na kapustę wykładamy
Kuchnia MagdaLenyzrobiłam sobie wolne. Składniki na nadziewane ziemniaczki w mundurkach (4 porcje): 1 - 1,5 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku szczypiorek masło ser żółty (1 - 1,5 plasterka na ziemniak) szynka (1 - 1,5 plasterka na ziemniak) ostra papryka zioła prowansalskie sól bazylia oregano tymianek oliwa(...)oliwek Ziemniaki umyć i wyszorować. Pociąć na połówki i wydrążyć, nadając im łódkowaty kształt. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posolić. Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do osobnej miseczki, dodać przyprawy (ilość dostosować wedle uznania): paprykę, zioła, bazylię, oregano, tymianek. Całość zalać oliwą z oliwek (około 3 łyżek). Dokładnie nasmarować ziemniaki. W razie potrzeby dosolić. Na wierzch dać kawałki
Karola gotujepuszki kukurydzy 2 duże papryki czerwone, przepołowione, pozbawione gniazd nasiennych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła, średnia 2 ząbki czosnku sok z połówki pomarańczy 4-5 goździków 1 łyżka koncentratu pomidorowego świeże oregano (lub inne preferowane zioło) świeżo zmielona sól i pieprz pół natki pietruszki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp 215*C. Do przecedzonego, klarownego wywaru dodajemy(...)wyciśnięty z pomarańczy, łyżkę koncentratu pomidorowego, podduszone mięso wraz z szalotkami i czosnkiem oraz resztę kukurydzy. Zupę gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Natkę pietruszki siekamy drobno, wrzucamy do zupy. Krem zestawiamy z ognia, wyjmujemy goździki. Zupę doprawiamy wedle uznania, ozdabiamy natką pietruszki, ulubionymi ziołami lub kukurydzą. Do zupy pasuje świeża, chrupiąca bagietka, ale i bez dodatku pieczywa jest
Symfonia Smakówteż nie aż tak bardzo żeby nam się rozpływało. Oregano i bazylię lepiej jest sparzyć, więc przelewamy ja wrzątkiem na sitku. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie zioła łączymy z miękkim masłem. Przyprawiamy odrobiną soli. Czosnek przeciskamy i dodajemy do masła, dokładnie wszystko mieszamy. Jak już dobrze połączą nam się składniki przekładamy je na folie spożywczą, w taki sposób
Piekielna Kuchnia Patipomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów bez skórki, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 4-5 ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar(...)projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ ze środka. "Twardą" część dyni kroimy w kostkę. 4. Obieramy cebulę i czosnek, kroimy je w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Po kiku minutach dodajemy dynię. 5. Na patelnię dodajemy pomidory oraz paprykę pokrojoną drobno. Podsmażamy
Kuchnia Pełna Pasjigłówne gotowe :) Składniki (1 porcja): 30 g makaronu pełnoziarnistego 150 g piersi z kurczaka duża garść świeżego szpinaku 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, chilli Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodać obraną i cieniutko pokrojoną marchewkę. Podlać odrobiną
Zdrowie na języku :PPieprz ziołowy Pieprz cayenne SKŁADNIKI NA FARSZ Ok. 0,5 kg mrożonego szpinaku ser feta (ja użyłam o sera o obniżonej zawartości tłuszczu) Ząbek czosnku Imbir w korzeniu ok 2 cm. Sól Pieprz Curry Zioła prowansalskie Przygotowanie ciasta Do przygotowania ciasta naleśnikowego użyłam robota kuchennego, ale równie dobrze sprawdzi się trzepaczka(...)wsypuję przyprawy. Po przygotowaniu ciasta smażę naleśniki z obu stron, na złoty kolor. Przygotowanie farszu Szpinak wrzucam na patelnię, podlewam wodą i rozmrażam. Imbir i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę i dodaję do rozmrożonego szpinaku. Duszę wszystko, aż nadmiar wody wyparuje. Ser feta kroję w drobną kostkę, wrzucam do szpinaku i przyprawiam do smaku. Wszystko
Zdrowo i kolorowoczasie gdy ciasto nam rośnie to przygotowujemy pozostałe składniki. Serek risotta przekładamy do miseczki, dodajemy 3 łyżki oliwy i doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami np. oregano, bazylia. Można dodać nieco czosnku dla wyrazistości smaku. Mieszamy całość i odstawiamy. Czas zając się szparagami. Usuwamy zdrewniałe końce: chwytamy za końcówkę szparaga i ułamujemy ręką. Idealnie odłamie się zdrewniała część. Końcówki(...)tarce. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Ciasto wałkujemy i układamy na blaszce. Na to układamy ser risotta, szynkę, szparagi, ser żółte. Na sam wierzch mozzarella. Następnie sypiemy wybrane zioła. Ciasto wstawiamy na 10 minut na grzanie góra i dół. A następnie włączamy termoobieg. Czekamy aż ser nam się zarumieni. Zajadamy na ciepło
Kolizje Smakówkształcie muszli 150 g sera feta 40 g sera żółtego 40 g sera mozzarella kulka 250 g szpinaku mrożonego 5 ząbków czosnku ½ cebuli 1 łyżeczka masła 2 łyżki oleju lub oliwy z bazylią zioła prowansalskie pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Ma patelni roztopić masło i wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i szpinak (szpinak można(...)wysmarowanego 1 łyżką oleju. Pokroić mozzarellę na 18 części i ułożyć na każdą muszlę. Na koniec posypać wszystko startym na małych oczkach serem i ziołami prowansalskimi oraz skropić odrobiną oleju. Piec, aż ser się lekko przyrumieni (około 15 minut w 200 stopniach). Smacznego. Krok po kroku: 1. Makaron ugotować 2. Podsmażyć
KuchniaWeDwoje.plskładniki: -4 bakłażany -250 g mozzarelli (pokrojonej w 1 cm paski) -250 g ricotty -30 g startego parmezanu -liście bazylii -sól, pieprz, oliwa, zioła prowansalskie Sos: -3 puszki pomidorów (3x400g) -3-4 ząbki czosnku -oliwa, sól, pieprz, oregano -bazylia świeża lub suszona 1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać solą i zostawić na 15-20 minut(...)trakcie zwijania. 2. Na wystudzone plastry bakłażana rozsmarować 1 łyżeczkę ricotty, posypać mieszanką soli, pieprzu i ziół prowansalskich, położyć listek bazylii i pasek mozzarelli. Zwinąć w rulon. W taki sam sposób przygotować wszystkie plastry bakłażana. 3. Na odrobinie oliwy wycisnąć czosnek i całość mieszać kilka minut – na małym ogniu – nie dopuszczając do zbrązowienia czosnku. Dodać pomidory z puszki
UgotujmyTo.pljakimkolwiek innym trunku sylwestrowym, który preferujecie). Składniki: 2 szklanki mąki 50 g drożdży 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki ciepłej wody sól oregano zioła prowansalskie salami oliwki mozzarella pomidory z puszki 1 mała cebula Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy(...)wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia
Ciastkozercytabasco (jeśli papryczka jest bardzo ostra możemy z niego zrezygnować) · 1 ząbek czosnku · pieprz · oliwa Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie paseczki i przyprawić ziołami, pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić do lodówki. Paprykę i ogórka kiszonego pokroić w paski. Pieczarki obrać(...)dodać kostkę paprykową i dusić pod pokrywką ok 25 minut. Mięso ma być miękkie, w razie konieczności wydłużyć czas duszenia. Gdy mięso będzie miękkie dodać paprykę, papryczkę chili, posiekany czosnek i pieczarki. Dusić jeszcze około 5 minut. Dodać kiszonego ogórka, przecier, doprawić sosem worcestershire i ewentualnie sosem tabasco lub pieprzem Cayenne. Dusić na malutkim ogniu jeszcze przez 10 minut
Mania Gotowania