czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:62/190)

Pizzerinki ze szpinakiem 272

potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem  i ziołami. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Szpinak: Czosnek posiekać. Zeszklić na oleju. Wrzucić szpinak. Świeży pokroić w drobne paski, a mrożony wrzucić na patelnię i poczekać aż się rozmrozi. Chwilę dusić. Na spody

Fabryka pomysłów
Myślał indyk o niedzieli... 179

Pieczony indyk  w całości solanka indyk (ok. 6,5kg) 300g mięsa mielonego garść rodzynek 1 jajko bułka tarta 1/2 cebuli 1/4 startej brukwi 1 główka czosnku 1 pomarańcza 2 marchewki przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka) oliwa Solanka (tudzież marynata) Można się bez niej obyć i po prostu w dniu pieczenia obficie nasolić indyka, jednak moim(...)przygotować co najmniej 24h przed pieczeniem.   I tak: na każdy litr wody rozpuściłam 1 łyżkę soli. Dodatkowo do wody dodałam liść laurowy, ziele angielskie i pokrojony ząbek czosnku. Rozmrożonego indyka (czyli to kolejne 6-10h wchodzące w czas przygotowania) umieściłam w dość głębokim naczyniu i zalałam przegotowaną, wystudzoną marynatą, tak aby cały w niej się zanurzył (mi wyszło

bastalena
Szynka mielonka z szynkowara 160

nią hihi bo taka smaczna.Nie przejadać się za bardzo .   Składniki : szynka 700 g pierś z kurczaka 400 g boczek wędzony 100 g  Pomidor z ziołami(sószony pomidor,bazylia,sl himalajska,czosnek grys,oregano) 4 łyżki żelatyna 1 łyżka  Tradismak peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki  Tradismak woda zimna 1.1/2  szklanki   Krok(...)umyłam, pokroiłam w kostkę, zmieliłam również na średnich oczkach.Boczek wędzony pokroiłam w słupki i zmieliłam ,dodałam do szynki i piersi. Krok 2 Wsypałam przyprawy ( peklosmaczek, żelatynę oraz pomidor z ziołami), wlałam wodę zimną i wymieszałam porządnie. Krok 3 Włożyłam do woreczka, zamknęłam w szyn-kowarze i wstawiłam na 24 godziny do lodówki.Po 24 godzinach wyjęłam

Różowa kuchnia
Karkówka dojrzewająca 305

Demerara (brązowy, nierafinowany) - 1/3 szklanki soli morskiej - 1 łyżka soli peklowej - 1 łyżeczka uprażonych i zmielonych nasion kolendry - 1 łyżeczka świeżo, grubo zmielonego czarnego pieprzu - szczypta cząbru - 2 łyżeczki czosnku staropolskiego - 2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka oregano - 1/3 łyżeczki zmielonych jagód jałowca - ½ łyżeczki kurkumy Dodatkowo: - 1 pończocha lub podkolanówka (nie używana) Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso dokładnie pokrywamy cukrem(...)mieszanką soli i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie mięso bardzo dokładnie płuczemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w mieszance przygotowanej z ziół i przypraw (kolendra, pieprz, cząber, czosnek, majeranek, oregano, jałowiec, kurkuma). Ponownie wkładamy do pojemnika lub woreczka (jak w cukrze i soli), zamykamy szczelnie i umieszczamy w lodówce na kolejne 36 godzin. Po wyjęciu

mojewypiekiinietylko
Cannelloni z groszkiem i kukurydzą 160

mięsa mielonego - 2 ząbki czosnku - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku konserwowego - 1 gotowy sos boloński - 20 dag żółtego sera - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Wykonanie Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy i dodać do mięsa razem z sosem bolońskim. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i ziołami

Świat Smaku
Sałatka z kurczakiem i kalafiorem 620

gotowania kalafiora 1 łyżeczka soli do gotowania kalafiora ½ łyżeczki cukru do gotowania kalafiora 1 duży pomidor 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu Winiary, 1 ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki jasnego sosu sojowego PRZYGOTOWANIE: Luzujemy mięso z ćwiartek kurczaka, usuwając kości i skórę, każdy dzielimy(...)kawałki. Następnie doprawiamy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wlewamy 2 łyżki oleju, mieszamy i zostawiamy mięso na 30 minut w lodówce. W garnku z kurkumą, solą i cukrem gotujemy kalafiora podzielonego na różyczki, kalafior ma być chrupiący i zwarty, a następnie go odcedzamy i studzimy. Gdy mięso z kurczaka się zamarynuje smażymy je na patelni grillowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią 142

gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne  1 cukinia olej rzepakowy do smażenia 1 mała papryczka chilli czosnek kieliszek białego wina  bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 opakowanie przecieru pomidorowego naturalnego łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej, mieszanka typu warzywko Mięso mielone podsmażamy dodajemy pokrojone chilli oraz czosnek, wlewamy

NaKońcuJęzyka
Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 186

Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki 20 dag świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz 2-3 łyżki bułki tartej majeranek bazylia  Sprawdzone suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone grzyby, obsmażyć. Drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do grzybów

Apetyczna babeczka
Śledzie w oleju po włosku 155

szaleństwa ze śledzikami.   400-500g filetów śledziowych 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (około 300g) 100 ml oleju bazyliowego 2-3 ząbki czosnku ocet winny/jabłkowy przyprawa typu włoskiego Dodatkowo (opcjonalnie): świeże zioła do posypania (u mnie natka pietruszki, ale polecam bazylię czy tymianek) Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku) i pokroić w mniejsze kawałki. Pomidory wyjąć(...)przyprawą i delikatnie skropić octem), pomidory. W taki sam sposób postępować do wyczerpania składników. Na końcu całość posypać posiekanym czosnkiem i zalać resztą oleju. (Wszystko powinno być całości pokryte olejem. W razie potrzeby należy go dolać.) Opcjonalnie można dodać świeżych ziół. Śledzie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (a najlepiej

Di gotuje
Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym 278

papryka 320 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 puszki pomidorów 1 duża śmietana 18% (330 g) około 400 g makaronu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia, chilli, zioła prowansalskie oliwa do smażenia opcjonalnie: 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Do dużego garnka lub brytfanny wlać nieco oliwy. Cebulę obrać i pokroić w małą(...)paprykę i pieczarki dodać do pozostałych składników, wymieszać i smażyć krótko.  Do osobnego garnka wlać śmietanę, pomidory z puszki, przecisnąć przez praskę czosnek i dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią, chilli i ziołami prowansalskimi (najwięcej dać soli, pieprzu i oregano). Zagotować i zostawić na wolnym ogniu na jakiś czas. W dużym garnku zagotować wodę, dodać

Passions hobbies life
KOTLETY A'LA GOŁĄBKI 133

otrębów 1 szklanka mąki 1 szklanka zarodków pszennych sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka papryka mielona ostra papryka mielona zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Poszatkowaną kapustę(...)odciskamy z soku. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka  oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem   i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Z gotowej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w macę, a następnie

Kuchnia MagdaLeny
Ratatouille z makaronem na obiad 138

proponuję pyszne ratatouille z makaronem potężną dozą czosnku. Jeśli już przyrządzam stuprocentowe danie wegańskie to zawsze używam dużo czosnku. Zresztą nie wyobrażam sobie rataouille bez czosnku. Uwielbiam makaron z warzywami posypany świeżymi ziołami. Jest smaczny i pożywny. W sam raz na letnie upały. Ratatouille spaghetti Składniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 300 g pomidorów koktajlowych 1 duża marchewka(...)ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 50 g rukoli garść liści bazylii 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej 2 łyżki szczypiorku, pokrojonego sól i czarny pieprz do smaku 250 g gemelli , waga sucha Pokrój bakłażana i cukinię na grube plasterki, posól i odstaw na 30 minut. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, czosnek na plasterki, marchewkę

codojedzenia
Łopatka w kruchym cieście 172

Obiad nie musi być nudny, łopatka wieprzowa z dużą ilością ziół,  zapiekana w kruchym cieście smakuje wyśmienicie, a przepis jest na tyle prosty, że każdy początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Mięso tak przygotowane jest fantastyczne na ciepło i na zimno, można je również układać na półmisku i podawać na rodzinnych spotkaniach. Moja pieczeń jest uzupełniona jajami(...)kolor drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chleb lub bułki zalewamy mlekiem, po nasiąknięciu odciskamy i rozdrabniamy w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z skorupek. 3. W dużej misce łączymy ze sobą mielone mięso, cebulę i czosnek, chleb, 1 jajo oraz wszystkie zioła i przyprawy.  4. Tortownicę

Apetyczna babeczka
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 118

troszkę inny, choć podobny do poprzednich to jednak zaprogramowany pod klienta i jego potrzeby. 10 dużych udek kurczaka ( około 4 kg) 2 marchwie 2 pietruszki 2 cebule 6 ząbków czosnku 0,5 selera liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego 10 kulek czarnego pieprzu łyżeczka soli 3 suszone grzyby 0,5 szklanki manny 3 jajka Nadzienie: 2 łyżki masła cebula(...)smażymy razem do miękkości.  Doprawiamy i gdy ostygną dodajemy jajka i mannę, mieszamy i gotowe.  W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy i zioła podane w pierwszej części ( bez czosnku), oraz czyste mięso. Ja kroję na połówki, szybciej się ugotuje to raz, a dwa więcej się zmieści w garnku bo łatwiej ułożyć. Przykrywamy i gotujemy do miękkości

Dieta moja pasja
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 253

pysznościami! Składniki: 1,5-2 kg karkówki 0,5 l mleka 3,2% 0,5 kg podgrzybków świeżych 250 ml śmietanki 30% 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Najpierw zabieramy się za przygotowanie mięsa. Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka cebulę. W mleku z cebulą moczymy karkówkę(...)Jeżeli mięso nie jest w całości zanurzone warto co jakiś czas je obrócić i otoczyć cebulką. Następnie mięso wyjmujemy i po ocieknięciu cały kawałek obtaczamy w ulubionych przyprawach i ziołach. Powinno się odstawić przykryte mięso do lodówki na co najmniej 1h, aby smak przeniknął do wewnątrz. Im dłużej pozostanie w lodówce tym lepiej. Można nawet zostawić

PastelFood