czerwonych pomidorów oraz włoskich ziół co daje charakterystyczny smak sera. Jego czerwony kolor wygląda świetnie na kanapkach, w sałatkach lub półmisku serów. Jego składniki obejmują pasteryzowane mleko krowie, pesto i czerwone pomidory. Dojrzewa w sposób naturalny Ser wytwarzany z różnymi dodatkami aromatycznymi, nadający mu różnorodny smak np: czosnek, musztarda, zielony pieprz, suszone pomidory, orzechy, zioła, pokrzywa
w mojej kuchnipasują pieczone ziemniaczki, makaron, kasza, ryż i ulubiona surówka. Składniki: 2 piersi z kurczaka (mniejsze) 6-8 suszonych pomidorów w oleju 1 serek topiony z ziołami 25g 5 listków bazylii 1 ząbek czosnku 4 plastry szynki prosciutto sól morska w młynku Kamis pieprz czarny w młynku Kamis olej rzepakowy Rapso pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Piersi oczyścić, odciąć polędwiczki. Umyć
Ala piecze i gotujeSkładniki: 2 cukinie 0,5 kg mielonej wieprzowiny 100 g ryżu pół czerwonej i pół żółtej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki) ser feta do położenia na wierzchu ser żółty do starcia olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek(...)powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz. Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie
upichcickostkę 2 ząbki czosnku 60-80 ml koniaku lub brandy 125 ml śmietany kremówki 30% (pół szklanki) 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon lub angielskiej) 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka mąki do oprószenia 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego) do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Polędwiczki kroimy(...)talerz i przykrywamy folią aluminiową. Na patelnię dodajemy jeszcze łyżkę masła i podsmażamy szalotki. Gdy będą szkliste, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Oprószamy cebulki mąką, mieszamy i wlewamy strużką koniak, jednocześnie intensywnie mieszając łopatką. Dolewamy śmietanę, mieszamy. Przyprawiamy musztardą, ziołami prowansalskimi, solą i grubo mielonym pieprzem. Gdy sos się zagotuje, wkładamy polędwiczki i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania
Poezja smakuziaren gorczycy oraz goździków po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej) 2 łyżki cukru sól do smaku ulubione zioła (bazylia, rozmaryn lub tymianek) - ewentualnie zmiażdżony czosnek - ewentualnie PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi. Krok 2. Pomidory myjemy(...)momencie możemy dodać kilka ząbków rozgniecionego czosnku), rozgotowujemy pod przykryciem - przecieramy przez perlonowe sito. Krok 2. Cebulę obieramy, drobno siekamy, dodajemy do przetartych pomidorów, wsypujemy gorczycę, gotujemy do momentu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3. Krok 3. Do przecieru wsypujemy cukier, sól, paprykę, zmielony pieprz oraz ziele angielskie, dodajemy ewentualnie nasze ulubione zioła i jeszcze zagęszczamy przez kilka minut
Moja Książka Kucharskalistków młodych buraczków * 2 pieczarki * papryka czerwona * 3 ogórki małosolne * pół pęczka koperku * pół pęczka szczypiorku * łyżka suszonej żurawiny * pierś z kurczaka pieczona w ulubionych ziołach Dressing : * saszetka oleju kujawskiego z dodatkiem czosnku * łyżeczka miodu * łyżeczka soku z limonki * łyżka sezamu Przygotowanie : Paprykę pokroić w cienkie paseczki, ogórka i pieczarki w plasterki a koperek i szczypiorek posiekać drobno
Magiczne Życie Martygarść prażonego ziarno słonecznika - olej rydzowy 150ml - sok z połowy cytryny - łyżka miodu rzepakowego - sól, pieprz do smaku - ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Upieczone warzywa obieramy ze skórki , po czym papryki kroimy(...)Pamiętamy, że musi być sypka. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec łączymy kuskus z warzywami, sokiem z cytryny, posiekaną miętą, czosnkiem. Posypujemy prażonym ziarnem słonecznika i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Przed podaniem polewamy Olejem Rydzowym. Dodatkowo możemy polać sobie dodatkowo na talerzu. Smacznego! Poniżej moja propozycja podania - idealna kompozycja
Sajkofanka smakuulubione warzywo strączkowe z aromatyczną hiszpańską kiełbasą chorizo SKŁADNIKI: 100 g ciecierzycy 1 cukinia 1 cebula kolorowe papryki 4-6 pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, pasta paprykowa, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, oliwa kuskus Ciecierzyce moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin i następnie gotować przez 45 minut w lekko osolonej wodzie, aż ciecierzyca będzie(...)dente. Pokrojone w plasterki chorizo krotko podsmażyć w rondlu na łyżce oliwy. Kolejno dokładamy pokrojona w kostkę cebule. Do cebuli dodajemy czosnek i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i dusimy przez 10 minut. Do potrawki dodać pomidory. Następnie przyprawiamy do smaku m i dusimy pod przykryciem do momentu rozpadu pomidorów. Na sam koniec dodajemy ugotowana cieciorkę
MarciochaKucharzyprawdę jest smaczna. Składniki: 500 g łopatki 300 g z szynki 2 szt jajka 1 szt bułka czerstwa 1 szt cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz mielony gałka muszkatołowa papryka słodka zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka musztardy 1 szt cukinia 300 g bób 1 łyżeczka posiekanego kopru Przygotowanie: Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić i zrumienić
Ala piecze i gotujepostukaj otwartą muszlą o deskę, jeśli się nie zamknie wyrzuć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok. W szerokim garnku (im szerszy tym lepszy) stopić masło ziołowe. Na małym ogniu zeszklić szalotkę i czosnek. Dodać sok z cytryny, cydr, pikantną konfiturę z papryki, posiekane łodyżki pietruszki, sól i pieprz(...)Podawać z dowolnym pieczywem (bagietki, grzanki, chleb), do maczania w aromatycznym sosie. * Masło ziołowe: Kostkę miękkiego masła zmiksować w melakserze z solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przyprawami(bazylia, pietruszka, tymianek, oregano, czosnek, papryka... dowolne kombinacje). Masę przełożyć na folię, zwinąć w rulon, przechowywać w zamrażarce. W miarę potrzeb odcinać potrzebny kawałek. W moim przepisie użyłam masła pietruszkowo
SzczyptaSmaQSkładniki: 500 g wołowiny (antrykot) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych grzybów 6 śliwek suszonych olej do smażenia zioła: listek laurowy, świeży tymianek i rozmaryn - związane nitką sól, pieprz Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 30 minut. Cebule pokroić w pióra(...)czosnek posiekać. Antrykot podzielić na kotlety, rozbić. Mięso doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka.Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek, przełożyć do mięsa. Patelnię zalać 1/4 szklanki wody i pogotować chwilę, żeby zebrać z patelni wszystkie smaki. Przelać do garnka. Następnie włożyć do niego namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodać zioła
Moja Galeria Smakupuszki zastąpić świeżymi. Zapraszam! Składniki: 2 filety z łososia (ok. 300-400 g) 1/2 opakowania makaronu pappardelle 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów kilka świeżych listków bazylii sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka oleju Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego drobno posiekaną cebulę(...)chwilę podsmażyć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić, a następnie dodać pokrojonego w dużą kostkę łososia. Smażyć przez 2-3 minuty i zalać pomidorami z puszki. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodać makaron i posiekane listki bazylii, dobrze wymieszać
Pasja Smakupęczaku możecie użyć każdej kaszy, którą lubicie. Polecam! składniki 1/2 paczki jarmużu 150 g chorizo 300 g ugotowanej kaszy ( u mnie pęczak) kilka ząbków czosnku, ile kto lubi ser do posypania zioła do przybrania oliwa z oliwek przygotowanie Ugotować kaszę. Przygotować jarmuż. Wrzucić opłukane liście jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku (można pominąć parzenie). Odsączyć(...)usunąć grube, łykowate nerwy. Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany. Dodać kaszę, wymieszać. Przełożyć
Stare Garymieszanka sałat (2 garści) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 0,5 łyżki soku z cytryny - 0,5 łyżki sosu słodko-ostrego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - sól, pieprz Na patelnię wylać 1 łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć 3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę kromkę pieczywa i podsmażyć na grzanki. Z pozostałej oliwy, soku z cytryny, sosu słodko-ostrego i ziół
CookYourselfsmaku! ) dokładnie takie jak sobie wymarzyłam! Doprawione całym sercem – więc musiało się udać! ___________________________________________________________________________________________ Mam dla Was przepis na niesamowicie pyszną pierś z gęsi … marynowaną wcześniej w ziołach … z obłędnym ( naprawdę obłędnym! ) sosem z czarnej porzeczki na bazie karmelu i białego wina …. ze smażonymi kluseczkami ziemniaczanymi z palonym masłem i chrupiącą ziemią orzechowo – piernikową(...)łyżka * małe żółtko – 1 szt DODATKOWO: * pierniki – 5 szt * orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Pierś z gęsi myjemy , oczyszczamy , osuszamy. MARYNATA: Czosnek siekamy, ucieramy z łyżeczką soli oraz ziołami. Dodajemy sok cytrynowy , pół szklanki piwa Książęcego chlebowo-miodowego oraz olej, dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso, wbijamy goździki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
Ostra na Słodko