Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w jej składzie mogą znaleźć się np czosnek, suszone pomidory, anchois i różne zioła i przyprawy. Choć wydaje się jedną z tych rzeczy, które lepiej smakują niż wyglądają, uwielbiam ją ze świeżą bagietką lub nachosami. Tym razem jako nadzienie wytrawnej drożdżówki
Smakowity Blog KulinarnyPostanowiłam przygotować je troszkę inaczej , z dodatkiem miodu i chilli . Składniki ; Około 1 kg żeberek 1 szklanka dobrej oliwy Bazylia Piątnica Zioła prowansalskie Piątnica Papryka czerwona Piątnica Czosnek granulowany 3 łyżki miodu Cytryna Szczypta rozmarynu , tymianku 1 łyżeczka musztardy Szczypta chili Vegeta Wykonanie; Żeberka umyć i osuszyć ręczniczkiem . Z około 3 łyżek miodu, 1 szklanki
Sama słodycz i szczypta chilipłaska łyżka ketchupu curry sól, piperz vegeta zioła (np. prowansalskie) Wykonanie: Kurczaka kroimy na plastry. Jogurt grecki łączymy z około pół płaskiej łyżeczki curry, ziołami, solą, pieprzem, vegetą i ewentualnie czosnkiem i innymi przyprawami. Kurczaka łączymy z przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut. Po tym czasie kładziemy kurczaka na rozgrzanego grila elektrycznego
Anielska Kuchnia Anizachęcająco? Częstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa
Pasja Smakugrillujemy. Kurczaka przekładamy na tacki aluminiowe i grillujemy pod przykryciem. Gdy mięso będzie już upieczone przekładamy je bezpośrednio na rożno. Ćwiartki z kurczaka podajemy z czosnkiem grillowanym, warzywami i ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego
Moniki Smakołykipleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia, oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, peperoncino, pieprz kolorowy świeżo zmielony, sól himalajska świeżo zmielona, listki świeżej bazylii, koperek. Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wytnij krążki (od szklanki) o grubości
Moniki Smakołykinaszemu" i już możemy grillować! Podaję je z sałatka warzywna z kawałkami chrupiącego kurczaka;) Składniki: 6 dużych ziemniaków, 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki kminku, szczypta czosnku granulowanego, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz. Przygotowanie Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, tak były na pół surowe na pół ugotowane. Odlać, obrać i pokroić na grube plastry. Oliwę
Z miłości do słodkościpodaję je na przystawkę... Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, 3 jajka, 300 g żółtego sera w kostce, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki bazylii, ząbek czosnku, 7 łyżek mąki pszennej, cebula, olej rzepakowy do smażenia, 1/2 pęczka natki pietruszki. Przygotowanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce
Z miłości do słodkościkolację, na zimno i ciepło. Musicie się poczęstować! Koniecznie! Składniki : * filet z kurczaka - około 400g * średnia czerwona papryka * jajko * mała cebula * ząbek czosnku * 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej * sól, pieprz i ulubione zioła do smaku Przygotowanie : Kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać żółtko jajka oraz przyprawy i mąkę
Magiczne Życie MartyGolonki gotujemy 2-3 godziny, aż będą miękkie. Gdy się już ugotują, układamy w brytfance wyłożonej pokrojoną marchewką, cebulą, czosnkiem i posypanymi pierzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Robimy glazurę. Wlewamy do rondelka chochle wywaru dodajemy 3 łyżki musztardy oraz miód. wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy nimi golonki. Na koniec wkładamy
Zainspiruj się kuchniątrochę poratować się lekką, orzeźwiającą sałatką;) Tym razem proponuję sałatkę z duża ilością szpinaku, rukoli, roszponki i pomidorów z dodatkiem brzoskwini i koziego sera. Całość dopełniają zioła i olej z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki, 3 brzoskwinie, 2 dymki, 2 gałązki lawendy, 4 gałązki tymianku, kilka listków
Z miłości do słodkościziół prowansalskich. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy drugim kółeczkiem (tym bez farszu) i widelcem zlepiamy brzegi. Pierożki smarujemy żółtkiem i posypujemy ziołami
Aga w kuchniświeżych drożdży 2 łyżki oleju 3/4 szkl. ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Sos pomidorowy 1/2 puszki pomidorów bez skóry 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Dodatki ok. 10 pomidorków koktajlowych ok. 10 kulek małej mozzarelli kilka listków świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z ciepłym mlekiem(...)ciasta wywinąć do środka. Sos pomidorowy Pomidory przełożyć do garnka i dokładnie zblednować. Gotować na małym ogniu ok. 5-7 min. Dodać sól, cukier, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze ok. 3 min. Rozgrzać piekarnik do 180º. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pomidory i mozzarellę (ewentualnie inne dodatki). Piec ok. 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić
zabawa smakiemczerwonych pomidorów oraz włoskich ziół co daje charakterystyczny smak sera. Jego czerwony kolor wygląda świetnie na kanapkach, w sałatkach lub półmisku serów. Jego składniki obejmują pasteryzowane mleko krowie, pesto i czerwone pomidory. Dojrzewa w sposób naturalny Ser wytwarzany z różnymi dodatkami aromatycznymi, nadający mu różnorodny smak np: czosnek, musztarda, zielony pieprz, suszone pomidory, orzechy, zioła, pokrzywa
w mojej kuchni