czekolada - 27946 przepisów (strona:586/1864)

Pudding z chałki z migdałami, truskawkami i czekodżemem Łowicz 185

chałki. Niewiele dodatków sprawi, że zamieni sie ona w chrupiący z wierzchu i delikatny w środku pudding. Zapieczony z nowością od Łowicza, czyli czekodżemem, który jest połączeniem mlecznej belgijskiej czekolady i owoców. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Uwielbiam spędzać wolne chwile delektując się tym właśnie wypiekiem, a może on stanowić także słodką propozycję na nieśpieszne weekendowe śniadanie. Jestem pewna(...)smak Was zachwyci :) Składniki (4 porcje): 200 g czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą 1 czerstwa chałka 2 jajka 120 ml mleka 2 łyżki jogurtu 2-3 truskawki 2 łyżki płatków migdałów Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem. Każdą kromkę obtocz w jajecznej mieszance, po czym

Mienta blog
Waniliowa babka z polewą czekoladową 232

Mamy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowała :)  Babka dzięki śmietanie jest bardzo wilgotna, delikatny smak wanilii i masła przypomina mi dzieciństwo...wszystko przełamane gorzką polewą z czekolady.    Przepis łatwy i szybki a przede wszystkim tani :) Składniki na blaszkę 26cm (nie mam typowej formy do babek) wszystko powinno mieć temperaturę pokojową - 100g miękkiego masła - 175g śmietany(...)ziemniaczanej - budyń waniliowy (40g) - 4 duże jajka - laska wanilii (może być olejek waniliowy) - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: - 100ml śmietanki 30% -   50g gorzkiej czekolady Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy masłem i posypujemy mąką. Masło ucieramy z cukrem na białą masę, dodajemy po jednym jajku

Wypieki Rene
TORT MILKY WAY + FILMIK 501

DEKORACJA : 100 g czekolady deserowej + 3 łyżki mleka 5 batoników milky way czekoladki gwiazdki - milky way 2 batoniki crispy rolls PRZYGOTOWANIE :   BISZKOPT - Całe jajka ubijamy mikserem na puch, dodajemy cukier, dalej ubijamy, następnie wlewamy olej i wsypujemy pomieszane mąki z kakao. Biszkopt delikatnie mieszamy, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 ( może być również mniejsza ), wyłożoną folią(...)miseczki, będzie do dekoracji. Na boki ciasta ( zanim masa zastygnie ) przyklejamy  gwiazdki czekoladowe. Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy całkowicie masy zastygną, dekorujemy ciasto. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 3 łyżki mleka i ogrzewamy w mikrofalówce około 30 sekund, mieszamy aż powstanie gładka polewa. Na zimne ciasto wylewamy polewę i szybko

Kulinarne Fantazje Marioli
Bezglutenowe babeczki buraczane 189

pełnej wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 - 25 minut - piekłam z termoobiegiem.  Gotowe babeczki wystudzić i polać przygotowaną polewą. Polewę zrobiłam z czekolady pozostałej z jednego wielkanocnego króliczka, jednego jajka czekoladowego i 8 kostek zwykłej czekolady. Czekoladę wrzuciłam do garnka, wlałam 2 łyżki mleka i całość podgrzałam na małym ogniu do połączenia składników

Ze smakiem bez glutenu
WEGAŃSKA CZEKOLADA BEZ CUKRU I JEGO SUBSTYTUTÓW 185

brak kofeiny (w przeciwieństwie do kakao), duża zawartość wapnia, żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Karob wspomaga odporność organizmu i znajduje zastosowanie w kuracjach przeciwkaszlowych i antygrypowych. Przygotowując czekoladę na bazie karobu nie używam cukru ani jego substytutów. Naturalna słodycz tej alternatywy kakao w pełni mnie satysfakcjonuje. Do tej wersji czekolady dodałam amarantus ekspandowany, który fajnie ją napowietrza, wdzięcznie(...)dodajemy karob i 3 łyżki amarantusa. Mieszamy i wylewamy do silikonowej formy. Posypujemy wierzch pozostałym amarantusem i orzechami oraz prószymy solą. Umieszczamy w lodówce na minimum 15 minut.  Czekolada dość szybko się rozpuszcza. Jemy zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Miętowy sernik z pianką 252

barwnik zielony 1 doniczka mięty 1 cytryna pianka miętowa: 140 g galaretki miętowej w pudrze/ albo cukierki miętowe landryny/ 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny wierzch: czekolada gorzka do posypania 4 pastylki miętowe w czekoladzie Sernik: Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Z mięty odrywam listki, kroję je nożem, przekładam do moździerza, dodaj dwie łyżki pudru(...)galaretka się rozpuści, dodaję żelatynę . Zostawiam do przestygnięcia i ubijam  mikserem. Piankę wylewam na zimny sernik, układam połówki pastylek miętowych i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i mięta

wesoła kuchnia
Piernik staropolski 157

szklanki, mleko 125 ml, soda 3 łyżeczki, sól 0,5 łyżeczki, przyprawa do piernika 2 opakowania po 40 g, dodatkowo: marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe 1 kg, czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Masło, miód i cukier podgrzewamy na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy(...)st.C Upieczone blaty studzimy, a następnie przekładamy marmoladą lub powidłami. Ciasto równomiernie obciążyć i odstawić na 3-4 dni do skruszenia.  Do rondelka wlewamy mleko i łamiemy czekoladę, stawiamy na palnik o niskiej mocy i rozpuszczamy czekoladę. Polewę należy cały czas mieszać. Następnie polewamy wierzch piernika i posypujemy posiekanymi orzechami.  Smacznego 😊 Przepis zaczerpnięty ze strony:  www.mojewypieki.com

kulinarne odsłony pati
Ciasto Princessa zebra -bez pieczenia 250

Pyszne ciacho,kolejne z serii "bez pieczenia",którą uwielbiam,robi się ją szybko i fajnie a smakuje wyśmienicie.Budyniowa masa,wiórki kokosowe i biała czekolada,dżem malinowy....mniam,gorąco polecam Przepis ze strony "Zjem to!"-bardzo dziękuję Składniki: 375 g miękkiego masła 250 g wiórków kokosowych 750 ml mleka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego(...)płaskie łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 100 g białej czekolady dodatkowo: duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 300 g)  dżem malinowy  wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia

Swojskie jedzonko
Kostka milky way z kajmakiem i wiśniami 375

Prawdziwa słodycz bez pieczenia, na herbatnikach z kremem z batoników milky way z warstwą kajmaku, kremu budyniowego i wiśni całość posypana tartą gorzka czekoladą, czy można sobie wyobrazić coś lepszego do słodkiego poczęstunku ? Poezja! Dla słodkich łasuchów. Moja kombinacja i autorski przepis. Forma 25/30 cm Składniki: 45 dag maślanych herbatników 1 mała puszka kajmaku 1,5 szklanki wiśni osączonych(...)mleka 1 jajko 3 żółtka 22 dag mąki pszennej 15 dag cukru 32 g cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią ) 20 dag masła Odrobina migdałowego aromatu Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Krem budyniowy: W rondelku zagotowujemy 800 ml mleka z cukrami. 200 ml mleka miksujemy mikserem  z żołtkami, całym jajkiem i mąką pszenną , tak aby masa była gładka

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowe, bez jajek, ale za to z coca-colą... 198

jajecznego doświadczenia zagl ą da w chwili potrzeby? Na bloga Trochę Inna Cukiernia oczywiście! Zrobiłam takie, które najbardziej wpadło mi w oko - coca-cola, czy inna pepsi , oraz czekolada może w dziecinnych oczkach tylko dodać wypiekowi atrakcyjności. Powiem szczerze, że nawet nie wiem, jak smakowało - zniknęło do ostatniego okruszka, razem z dwiema towarzyszacymi wielkimi tacami ciast: waniliowym z kremem mascarpone(...)kropelka aromatu do ciasta o smaku, a jakże, coli).  Żeby nie dodawać sobie niepotrzebnego bałaganu to przyjęciowe posypałam tylko cukrem pudrem. Domowemu dostała się luksusowa polewa z czekolady.  Wyszło puszyste, mięciutkie, wilgotne ciasto. Z posmakiem coli i owszem, ale nie obezwładniajacym. Zjedliśmy i owszem, po szkole i ze smakiem.    P.S. Koniec końców dowiedziałam się, że jeden

Lejdi of the house
Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis 160

śmietany 18%, masa: 2 jajka, 3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku), 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak  (60 g), 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 100 g białej czekolady, 500 g serka mascarpone, pon adto: ok 50 g physalis, cukier puder trzcinowy. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie(...)lekkiego przestygnięcia. Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Masa : Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel. Stopniowo, cały czas miksując,   dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę

Moniki Smakołyki
Ciasto z kremem budyniowym, z brzoskwiniami i cytrynową pianką. 633

cukru pudru 5 połówek brzoskwiń w syropie Pianka: 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody 250 ml śmietanki kremówki 30 % ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec(...)piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki na kilka godzin. 4. Dekoracja i podanie: Ciasto kroimy na kawałki. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nimi każdy kawałek ciasta i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru

Izabelawkuchni
Mazurek cygański 174

drobno pokrojonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lukier 1 białko 120 g cukru pudru sok z cytryny Białko utrzeć z cukrem i cytryną na gładko. Polewa 50 g czekolady deserowej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Następnie ułożyć suche wafle przycinając je do wielkości blaszki. Żółtka(...)ciastem do połączenia się składników. Ciasto wylać na wafle wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. Po upieczeniu polać ciasto lukrem i czekoladą. mazurek cygański

O kuchni z uczuciem
Pascha kajmakowa z bakaliami 272

masy kajmakowej 200 g masła 50 g suszonej żurawiny całej 100 g płatków migdałowych 100 g orzechów włoskich 1 łyżka kopiasta żelatyny 2 łyżki wody 25 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki 30% Orzechy włoskie posiekać nożem i uprażyć na suchej patelni. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Żółtka i 300 g masy kajmakowej przełożyć do miski(...)wsypać bakalie i wymieszać. Ok 2 łyżek orzechów odłożyć do dekoracji. Masę przelać do formy w kształcie wieńca o maksymalnej średnicy 22 cm i odstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z kremówką. Wyjąć paschę z foremki, polać po wierzchu podgrzanym, ale nie gorącym kajmakiem, rozpuszczoną czekoladą i prażonymi orzechami. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Ciastka jajka sadzone 191

masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego Szczypta soli Biała masa: 200 g sera twarogowego  50g białej czekolady 10g masła 1 łyżka ajerkoniaku 1 łyżka cukru Ziarenka z ¼ laski wanilii Dodatkowo:  1 mała puszka moreli w syropie [ u mnie brzoskwinie] orzechy pistacjowe lub zielona drobna posypka Mąkę przesiać, dodać(...)papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 C (grzanie góra-dół). Piec ok. 10-12 minut do  lekkiego zarumienienia.Upieczone ciastka wyjąć i całkowicie wystudzić. Masa: do miseczki połamać czekoladę, dodać masło i ajerkoniak. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody, a woda nie może mocno buzować!) i co jakiś czas mieszać, aż czekolada

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania