czekolada - 27946 przepisów (strona:578/1864)

Pierniczki z czekoladą 180

następnym poście bowiem podam przepis na deser, który na kolana powali nawet największego miłośnika schabowych... Ale do pierniczków teraz wróćmy. Te są troszkę inne, specjalne - bo z czekoladą. I lekką nutą pomarańczy; a jak wszyscy wiemy, te dwa smaki komponują się ze sobą doskonale. Pierniczki po upieczeniu są twarde, trzeba je zamknąć w puszcze, najlepiej na kilka tygodni. Choć bratankowi(...)mąki orkiszowej 65 g kakao 75 g cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy do piernika 180 g masła 280 g melasy 55 g ciemnej czekolady (70%) skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko Mąkę, kakao i cukier puder przesiać do dużej miski. Dodać sodę i przyprawę do piernika, wymieszać. Masło i melasę umieścić w garnuszku, podgrzewać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kopiec adwokatowy 156

śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 6 łyżeczek żelatyny krem czekoladowy * 250 g masła lub margaryny * 100 g mlecznej czekolady * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki kakao Sposób wykonania Biszkopt prostokątny Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei(...)ubijać. Masę przelać do miski wyłożonej biszkoptem i wyrównać. Przykryć biszkoptem okrągłym odpowiednio dociętym, lekko docisnąć i odstawić na ok. 3 godziny w chłodne miejsce. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć na puszysto z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce przestudzoną czekoladę i nadal ucierać. Do reszty kremu dodać kakao i dokładnie

Mix smaku
Makowo-bakaliowe na białkach 152

mielonego maku * 7 białek * 200 g cukru * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g margaryny * ok. 200 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina) polewa * 100 g mlecznej czekolady * 1 łyżka oleju Sposób wykonania Margarynę rozpuścić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się cukru. Do piany z białek dodać(...)temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia, wlać 2 łyżki przegotowanej chłodnej wody, naczynie umieścić w garnku z gorącą wodą, aż czekolada się rozpuści. Powstałą polewą polać ciasto

Mix smaku
Hot Chocolate Fondants - ciastka czekoladowe na ciepło 163

Czekoladowy fondant, czasami nazywany czekoladowym wulkanem, jest niesamowitym zakończeniem każdego obiadu. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Na 6 porcji: 150g masła, plus odrobina do posmarowania kokilek kakao 150g gorzkiej czekolady 3 jajka 3 żółtka 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dobrze posmarować foremki i dokładnie wysypać kakao. Masło rozpuścić z czekoladą w misce umieszczonej(...)garnkiem lekko gotującej się wody. Gdy się rozpuszczą, zdjąć z ognia i trzymać w cieple. Mikserem ubić jajka i żółtka z cukrem na puszystą piankę. Ubitą masę wlać do czekolady i przesiać mąkę. Delikatnie wymieszać wszystko i przełożyć do foremek. Piec 9-10 minut, nie dłużej, gdyż wtedy nie będzie płynnego środka. Minuta dłużej i zamiast płynnego deseru wyjdzie suflet/babeczka

Kulinarna rozmowa
Szalona czarnuszka czyli ciasto czekoladowe inaczej 235

przetransportować.  Nasze ciasto jak wyżej już czeka na na naszych gości! Składniki ciasta: 3 jajka całe 1 i pół szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka czekolady w proszku lub nesquik kakao pół szklanki oleju 1 łyżka proszka do pieczenia szczypta soli szklanka ciepłej wody kilka kropel wódki lub likieru  Polewa ciasta: 4 łyżki mleka pół(...)szklanki  czekolady w proszku lub nesquik kakao 1 łyżka masła szklanka cukru Przygotowanie:  Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka, a później woda, sól i proszek do pieczenia ubić w mikserze.  Piec w piekarniku na 180C przez 50 minut.  Forma na babkę z kominem.  Składniki polewy zagotować w rondelku i utrzymać na ogniu przez

Smaki Brazylii
Salami na słodko 138

miękkiego masła - 1 duże jajo - 70g cukru pudru - ok. 200g bakalii (migdały, orzechy, śliwki suszone itp., co kto lubi) - kilka pianek marshmallow - 3 czubate łyżki kakao (ok. 50g) - 100g czekolady (min. 70%) - dodatkowo cukier puder do posypania     Czekoladę rozpuścić (najwygodniej w mikrofali). Migdały, orzechy rozdrobnić na tyle, aby były widoczne większe kawałki. Połowę herbatników zmiksować w blenderze. Drugą(...)się nie przejmować, że białko się trochę zetnie), następnie schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i jajkiem. Do suchych składników dodać przestygniętą roztopioną czekoladę, utarte masło, kakao. Wymieszać, połączyć składniki w jednolitą masę i nadać jej kształt walca (jak salami). Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i wstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki

mojewypiekiinietylko
Kruchy blok ryżowo-czekoladowy 220

właśnie tropem na blogu Przy kuchennym stole znalazłam przepis na kruchy blok-ryżowo czekoladowy.   Składniki na masę jasną: - 83g masła - 1,5 łyżki płynnego miodu - 225g białej czekolady - 75g ryżu preparowanego Składniki na masę czekoladową: - 83g masła - 3 łyżki płynnego miodu - 188g czekolady deserowej - 113g ryżu preparowanego   Powyższe proporcje są na blaszkę o wymiarach 24×24. Masę(...)jasną i czekoladową przygotowujemy tak samo, łącząc trochę inne składniki. Masło, miód i czekoladę rozpuszczamy w misce – na parze. Miskę z rozpuszczoną masą odstawiamy, dodajemy ryż preparowany i bardzo dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z masą czekoladową. Gotową wykładamy na masę jasną, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskając. Formę wstawiamy do lodówki do zastygnięcia

mojewypiekiinietylko
Tort ajerkoniakowo ananasowy 222

Składniki na krem: - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera - 600ml zimnego mleka - 200g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki - sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy) Polewa: - 100g dobrej czekolady - 2 łyżki masła - 1 łyżka wody - 1-2 łyżki cukru O r a z: - kwiaty zrobione ze świeżego ananasa - listki zrobione z czekolady Mąkę przesiewamy. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier(...)równą powierzchnię (czyli „skórką” do środka”). Ponownie nasączamy sokiem i kładziemy kolejną warstwę kremu, tym razem też na boki. Tort wstawiamy do lodówki, a w tym czasie szykujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło, wodę i cukier. Wstawiamy do mikrofali na 30 sekund. Wyjmujemy, wstawiamy do miseczki z wrzącą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Przestudzoną polewamy nasz tort

mojewypiekiinietylko
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 128

Składniki na masę: - 230ml śmietany kremówki - 1 łyżka cukru pudru - 250g serka mascarpone - 1 płaska łyżka mleka w proszku Dodatkowo: - owoc granatu - 3 łyżki wiórków kokosowych - polewa z dobrej czekolady (81%) Białka z solą ubijamy na sztywno. Stopniowo, po łyżce dodajemy cukier (każdorazowo dokładnie go wrabiamy do całkowitego rozpuszczenia). Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy sok z cytryny. Blaszkę(...)delikatnie mieszamy łyżką. Wiórki prażymy na suchej patelni. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i dekorujemy bezy. Posypujemy prażonym kokosem, wypełniamy owocem granatu i ozdabiamy czekoladą. Uszko koszyczka zrobiłam z pasków uprażonego świeżego orzecha kokosowego. Krucha beza, leciutko ciągnąca wewnątrz, strzelające, rozpryskujące się w ustach soczyste granaty. To wszystko przełamane delikatnym prażonym kokosem i muśnięciem dobrej

mojewypiekiinietylko
Ciasto marchewkowe 418

cukru wanilinowego 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 5 średniej wielkości marchwi 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki śmietanki słodkiej 18% (lub więcej) Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą kremową jasną masę.  Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia(...)pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 180st. C. Przed wyciągnięciem z piekarnika upewniamy się patyczkiem czy masa stężała wewnątrz placka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Polewamy czekoladą ciasto. Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Czekoladowe trufle 335

każdy je zrobi. Podobne czekoladowe trufle robiliśmy na warsztatach Winiary „Świąteczne przetwory” ja te ciut zmodyfikowałam. Zrobiłam te czekoladowe trufle specjalnie na Święta z gorzkiej kuwertury. Kuwertura to rodzaj czekolady o podwyższonej zawartości masła kakaowego (pow. 31%), używa się jej do oblewania trufli, jako materiał na praliny lub na polewy czekoladowe. Trufle zostały obtoczone w kakao, w wiórkach kokosowych(...)siekanych migdałach. Możecie sami pokusić się o przygotowanie własnych posypek: np. oblać je czekoladą, obsypać je siekanymi orzechami, cukrem pudrem czy kolorowymi posypkami Wierzcie mi, musicie je zrobić! Składniki: 150 ml śmietanki 30%-36% 2 x 200 g Kuvertüre Zartbitter (gorzkiej kuwertury) 4 łyżki brandy 50 g masła gorzkie kakao, wiórki kokosowe i siekane migdały do obtaczania Przygotowanie: W rondelku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowa panienka 351

trochę nietypowy, bo mocno cytrynowy. Dla mnie mógłby być troszkę słodszy, ale innym bardzo smakowało właśnie takie połączenie: kwaskowaty krem i dość słodkie ciasto. Do tego polewa z białej czekolady i chrupiące płatki migdałowe - coś pysznego! W dodatku wygląda uroczo. Może spróbujecie takiego ciasta zamiast tradycyjnego, zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...? Makowa panienka Składniki: (na formę 32x40 cm) ciasto(...)waniliowego (po 40 g) 375 ml mleka 200 ml soku z cytryny 80 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 200 g miękkiego masła dodatkowo: 150 g białej czekolady 30 g płatków migdałowych Mak wymieszać z wiórkami kokosowymi i migdałami. Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami wsypując cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowe z suszonymi sliwkami i skorka pomaranczowa 202

Lubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;) Składniki; 250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych, 100 g skórki kandyzowanej 1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej, 125 g miękkiego masła, 145 g cukru, 2 duże jaja, 185 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ciemnej czekolady, Wykonanie; Do garnka wsypujemy śliwki, zalewamy 250 ml wody i gotujemy, po czym dodajemy skórkę pomarańczy i zostawiamy 3 minuty na gazie. Po tym czasie odstawiamy z gazu i dodajemy łyżeczkę sody. Studzimy.W tym czasie ucieramy w mikserze masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka.Cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, 3/4 łyżeczki sody, proszek do pieczenia i ostudzone śliwki

Anioły w kuchni
Świąteczne markizy 194

mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1/2  łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej Masa czekoladowa: 100 g czekolady 125 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki   domowej esencji waniliowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli(...)blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy  przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy. Gdy masa

Kulinarne przygody Gatity
CZEKOLADOWE WARSZTATY W KRAKOWSKA MANUFAKTURA CZEKOLADY – RELACJA 243

grudnia, kiedy to wszyscy wyciągali spod poduszek wymarzone prezenty mikołajowe, ja dostałam inny prezent! A mianowicie : zaproszenie na czekoladowe warsztaty do Krakowskiej Manufaktury Czekolady. Moim Mikołajem była firma Paclan , która to nagrodziła mój Tort czekoladowy ganache z frużeliną z czarnej porzeczki , w organizowanym przez siebie konkursie. Przez południem popędziłam na ul. Szewską jak na skrzydłach! Zapach z Manufaktury unosi się(...)dziewczynami jeszcze nie miałam okazji się spotkać. Po krótkich ploteczkach przystąpiłyśmy do działania na naszych czekoladowych stanowiskach. Każda z nas mogła przygotować dla siebie praliny … czekoladki … dekorowane czekolady i inne smakołyki, które pewnie zaraz po warsztattach wylądowały w brzuuchach. Przez chwilę każda z nas mogła poczuć się jak dziecko! I choć były to bardzo krótkie warsztaty to jednak

Ostra na Słodko