ciasto - 163812 przepisów (strona:578/10921)

Ciasto ala tarta z jabłkiem i kruszonką 187

Już czwartek! Zapraszam na przepis na tartę, ciasto na niedzielę, a ja dzisiaj upiekłam je na urodziny mojego męża. Jest to ciasto ala tarta z jabłkiem , z jabłkami i kruszonką. Ciasto jest pyszne i można je podać z jogurtem, lodami lub bitą śmietaną. Ciasto ala tarta do złudzenia przypomina tartę i tak właściwie to naprawdę fajny przepis na tartę. Ciasto(...)zrobione jest z rozpuszczonego masła, więc nie ma zbytniego problemu z zagniataniem. To ciasto można upiec z dowolnie wybranymi owocami. Robiłam je z gruszkami ale najbardziej smakowało mi z jabłkami. Najlepsze są kwaśne jabłka, bo ciasto jest dosyć słodkie zwłaszcza kiedy jeszcze je się poda z lodami. Bardzo polecam przepis na ciasto ala tarta, bo jest prosty, a ciasto bardzo

codojedzenia
Drożdżowa babka z orzechowym nadzieniem 233

więcej fajnych produktów odsyłam Was na stronę główną sklepu Tarka i Miarka ( KLIK ), gdzie aktualnie możecie kupić wspomnianą przeze mnie tortownicę, jak i wiele innych produktów w promocyjnych cenach. Ciasto: 50 g świeżych drożdży 1 szkl. ciepłego (nie gorącego!) mleka 1/2 szkl. drobnego cukru 500 g mąki pszennej tortowej 1 op. cukru wanilinowego 2 żółtka 100 g masła skórka otarta(...)czasie, gdy drożdże zaczną zwiększać swą objętość, do miski dodajemy resztę mleka oraz cukru, żółtka, skórkę otartą z cytryny oraz cukier wanilinowy i masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu aż do zwiększenia objętości (na około 1,5 godziny). Mielone orzechy wsypujemy do miski. W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem obu cukrów. Gorącym

Smaki Na Talerzu
Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii 298

Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii.  U mnie w domu uwielbia się pizze. Ale nie taką na telefon czy w restauracji (choć i takie się nam zdarzają ). Najbardziej lubimy prostą pizze domową. Taką, którą możemy wzbogacić w ulubione składniki lub to co akurat mamy w lodówce Farsz do pizzy może być dowolny. Przede wszystkim liczy się ciasto(...)Dziś polecam Wam wersję z dodatkiem suszonej bazylii (pomysł mojego męża). Nadała ona ciasto wyraźnego, niepowtarzalnego smaku. U nas w domu kocha się smak bazylii, więc byliśmy zachwyceni. Polecam i Wam. Spróbujcie. Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii Składniki: (na pizze 30 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży niepełna szklanka ciepłej

Słodkie okruszki
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 248

trakcie mojego wyjazdu do Spoleto . Jest bardzo prosta, a jednocześnie przepyszna. Gdy mój Mąż jadł ją wczoraj, to stwierdził, że jest to najlepsza focaccia jaką dotąd przygotowałam!  Powierzchnię ciasta smarujemy oliwą zmiksowaną z ziołami i czosnkiem, a następnie ścieramy na nią ziemniaka i posypujemy solą morską. Ziemniak na powierzchni focacci to wcale nie jest taki dziwny pomysł, a jestem(...)włoskim stylu. Focaccię pokrojoną na prostokąty możecie także zabrać ze sobą na wycieczkę, piknik czy zapakować dzieciom do szkoły. Najlepsza focaccia z ziołami i ziemniakami Składniki / na 8 porcji: ciasto: 250-280 g mąki do wypieku pizzy typ 00 (możesz zastąpić mąką poznańską typ 500 lub bułeczkową typ 650) 2 g suszonych drożdży instant 200 g letniej wody (z kranu

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik królewski z brzoskwiniami 217

prawdziwa blacha a równocześnie jest jednorazowa. Aluminiowa forma jest dokładnie wyłożona papierem do pieczenia, co wyróżnia ją na tle wielu innych form aluminiowych. Wypiek nie przywiera, gdy chcemy wyjąć ciasto czy pasztet i boimy się o popękanie wierzchniej warstwy, wystarczy odgiąć aluminiowe boki i lekko je rozciągnąć. W mojej kuchni znajdziecie takie foremki zarówno do np. ciast ( prostokątne ), do tart(...)wszystko przechowywać). Spokojnie mogę upiec trzy małe babki keksówki równocześnie, a po chwili wstawić do gorącego pieca trzy różne pasztety czy pieczenie mięsne - nie martwiąc się, kiedy wystygnie ciasto i "zwolni foremkę". Więcej produktów przydatnych do pieczenia możecie znaleźć na stronie Stella Pack . A teraz wróćmy do sernika upieczonego na wynos, który wyrusza z nami na Święta Wielkiej Nocy. Składniki

Gotowanie i blogowanie
Domowy kopiec kreta. 161

Weekend już niebawem więc pora pomyśleć o jakimś pysznym cieścieCiasto które proponuje zna chyba każdy , robimy sami od podstaw, nie na skróty z wersji pudełkowej.  Składniki na ciasto; 350 g mąki pszennej 200 g cukru  marcepanowego Skworcu 250 ml mleka 200 ml oleju 2 jajka  4 łyżki ciemnego kakao   Skworcu 2 łyżki śmietany(...)masa będzie puszysta. Na przemian dodajemy mleko, olej i suche składniki. Mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 50-55 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.   Z ciasta

Radość kipiąca uśmiechem.
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 239

Drożdżowa baba na Wielkanoc - to jest to! Bez niej nie wyobrażam sobie tych świąt. W ogóle u nas  w domu bardzo lubimy ciasto drożdżowe. Piekę je w różnych formach, kształtach i wersjach smakowych; zarówno na wytrawnie, jaki na słodko. Przerobiłam już mnóstwo różnych przepisów, ale ten najbardziej mi przypadł do gustu. Ciasto jest przygotowane na sporej ilości żółtek(...)doskonałe smakuje, nawet bez bakalii. Jest bardzo lekkie i puszyste, uważajcie, żeby nie uciekło Wam z foremki, bo rośnie jak szalone 😀. Na blog znajdziecie także inne wielkanocne propozycje na ciasta i desery: Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z mandarynkami 158

zobaczyłam ten przepis to wiedziałam, że muszę go zrobić! Jego wygląd mnie zachwycił - wydało mi się takie pozytywne i słoneczne - idealne ciasto na przewołanie wiosny. Pojawił się tylko pewien problem - przepis był w języku niemieckim. Tłumaczenie go w translatorze nie wydawało mi się dobrym pomysłem. Udało mi się poprosić koleżankę, by przetłumaczyła ten przepis dla mnie. W nagrodę zaraz(...)upieczeniu dostała kawałek i była pierwszym degustatorem ciasta :). Jest to zdecydowanie ciasto, które robi wrażenie na gościach, bo wydaje się bardzo "bogate". Cytrusowy smak mandarynek i budyniu fajnie równoważy smak słodkiej śmietany i czekoladowych herbatników. Polecam na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy na imieniny! Dla kogo: dla szukających ciasta, które zachwyci gości dla mających puszki mandarynek dla fanów cytrusowych smaków Składniki

Mania Wypiekania
PIEROGI RUSKIE - Z SEREM I ZIEMNIAKAMI 223

Moja Książka Kucharska PIEROGI RUSKIE Z SEREM I ZIEMNIAKAMI - MICHA PIEROGÓW ! Jak zrobić idealne, delikatne ciasto na pierogi - sprawdzony przepis krok po kroku. Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką(...)Ważne jest jeszcze aby woda dodana do mąki była bardzo ciepła - jednak nie gorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie już tak smaczne i elastyczne. Owszem, będzie bardzo miękkie, natomiast może być trudno rozwałkować go na bardzo cienki placek (a to jest jednak ważne), lepienie pierożków jest uciążliwe, a po ugotowaniu ciasto często rwie się

Moja Książka Kucharska
Fantazja i prostota w jednym, czyli focaccia 186

szklanki ciepłej wody oraz łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, podrośnięte drożdże, pozostałą wodę oraz olej, wyrabiamy ciasto rękoma przez około 10 minut (jeśli będzie zbyt twarde, dolewamy odrobinę więcej wody, natomiast w przypadku, gdy będzie zbyt lepkie, dodajemy odrobinkę więcej mąki, ale nie za dużo, żeby(...)wyszło zbyt twarde). Wyrobione ciasto, przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy rękoma i rozwałkowujemy, na stolnicy oprószonej mąką, na prostokąt o grubości mniejszej niż 1 cm (mniej więcej 34cm x 28cm, a jeśli preferujemy grubszą focaccię rozwałkujmy ciasto na mniejszy, grubszy prostokąt

KulinarneImpresje.pl
TARTA ZE SZPINAKIEM I FETĄ 170

Tarta w wydaniu wytrawnym to zawsze wdzięczne i lubiane danie na obiad, lunch czy kolację. Jeśli chcesz podać ją gościom, dzień wcześniej spokojnie przygotuj ciasto i podpiecz oraz przygotuj farsz, a na drugi dzień całą tartę upiecz w piekarniku. Ciasto tej tarty jest tak dobre, że wykorzystuję ten przepis stosując też inne, wytrawne farsze. Jednak to tę tartę polecam szczególnie(...)Jedna z moich ulubionych! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: ·     250 g mąki pszennej ·        150 g masła, zimnego ·        2 żółtka, duże ·        1 łyżka zimnej wody ·        płaska łyżeczka soli SKŁADNIKI NA FARSZ

Calzonella.com
Leśny mech 247

Witam Was bardzo serdecznie :) Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na dość oryginalne ciasto. Świetnie wygląda i dokładnie tak samo smakuje. Przepis godny polecenia i w sam raz na zimową pogodę. Wszystkie składniki są dostępne o tej porze roku, więc do dzieła. Smacznego :) Zapraszam i polecam. SKŁADNIKI: CIASTO: 450g mrożonego szpinaku 4 duże jajka 1 i 1/3 szklanki cukru(...)cytrynowa + granat, ale może to być również inny owoc np. borówka amerykańska, poziomka itp WYKONANIE: W pierwszej kolejności należy rozmrozić szpinak i zblendować go na gładką, jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: ubić 4 białka, dodajemy cukier, a następnie 4 żółtka. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pozostałe składniki, czyli przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia oraz ekstrakt w wanilii. Gdy składniki zostaną połączone

Serce zamknięte w formie pyszności