Fenomenalne ciasto z malinami! Biszkopt w smaku przypomina wilgotnego murzynka. Przełożony masą z prażonym słonecznikiem, kajmakiem i mleczną czekoladą jest obłędny. Masa śmietankowa z malinami jest puszysta i delikatna jak chmurka. Ciasto, które jest warte uwagi, ponieważ w smaku jest obłędne! Biszkopt: 0,5 szklanki wody ¾ szklanki oleju 1 ¾ szklanki cukru 3 łyżki kakao 5 jajek 1 ½ szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka esencji waniliowej Masa słonecznikowa: 100 g słonecznika (łuskanego) 400 g masy kajmakowej 100 g mlecznej czekolady Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 36% 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 szklanka świeżych malin Biszkopt: Do garnka wlewamy olej, wodę, kakao i ¾ szklanki cukru. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Białka oddzielamy
VioletoweKucharzeniepieczenia Składniki na masę: 500 ml śmietanki 30% 400 g. sera do serników (użyłam Mój Ulubiony z Wielunia) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń kilka kostek gorzkiej czekolady kilka kostek białej czekolady Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodając partiami cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, dalej ubijać. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia(...)jednej połówce poukładać pokrojone w półplasterki brzoskwinie (brzoskwiń nie odsączałam). Na brzoskwinie wyłożyć masę śmietanowo serową (zostawić trochę masy). Przykryć drugim blatem i wierzch wysmarować pozostałą masą. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Udekorować wierzch ciasta i wstawić je do lodówki na kilka godzin
Agusiowe smakołykiłyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem lawendowy 1 czubata łyżeczka świeżych kwiatków lawendy 200 g. śmietanki 36% 250 g. serka mascarpone 50 g. białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego zmielonego na puder 1 łyżka soku z cytryny odrobina fioletowego barwnika spożywczego (najlepiej tego ) Dużą blachę, np. czarną prostokątną z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem(...)cieście złożony na pół mały ręcznik frotte i szybko ale delikatnie zwiń ciasto w roladę tak, jakby ręcznik był kremem do ciasta. Odstaw tak zwinięty biszkopt, aż całkiem wystygnie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Kwiatki lawendy (bez zielonych części) ugnieć w moździerzu wraz z cukrem waniliowym w pudrze (zmiel go w młynku do kawy). Śmietanka przed
Delicious Placeszklanki mąki owsianej 3 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki borówek świeżych lub mrożonych 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady Wykonanie: Mąkę, cynamon,proszek, i sól wsypać do dużej miski i wymieszać. Banana, ksylitol, jajko i mleko przełożyć do blendera i zmiksować przez chwilę do gładkiej konsystencji. Przelać do miski z suchymi składnikami(...)Wymieszać do połączenia się składników. Wsypać czekoladę i borówki, zostawiając trochę na wierzch. Wymieszać a następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałą czekoladą i owocami. Piec około 30 minut
Healthy food explorermleka. Składniki (ok. 10 sztuk): 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki mąki owsianej 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g daktyli + gorąca woda 80 g gorzkiej czekolady 80 g orzechów włoskich 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie) Wykonanie: Czekoladę i orzechy drobno pokroić. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej(...)blendera i miksować stopniowo dolewając wody pozostałej z ich namoczenia - konsystencja ma wyjść gładka. Następnie przełożyć do miski z suchymi składnikami, dodać roztopiony olej kokosowy oraz posiekane orzechy i czekoladę, a następnie wymieszać lub wyrobić za pomocą dłoni - masa ma być zwarta i lepka (w razie potrzeby dolać kilka łyżek wody). Z masy formować kulki, które wykładać na blachę wyłożoną
Healthy food explorerTakie mufinki szybko się robi, po upieczeniu można dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 czubate łyżki kakao 3/4 szkl. cukru pudru 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 szkl. mleka 0,5 szkl. oleju 1 jajko W jednej misce dokładnie wymieszać składniki suche(...)drugiej misce mokre. Do miski z suchymi składnikami przelać składniki mokre, wymieszać łyżką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przekładać do foremek. Piec w temperaturze 185 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzeniechwilę a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje. składniki 4-5 prostokątnych całych wafli 2 pokruszone wafle 1/2 l śmietanki 30% 200 g wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady ( po 100 g) 2 opakowania bitej śmietany w proszku przepis Do garnka wlewamy kremówkę, do śmietany dodajemy połamaną białą czekoladę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści
Smakowite Daniasię efektowne warstwy z mleka, pianki i espresso. Macciatto serwuje się w takich samych szklankach jak Latte, o objętości do 250 ml. Mocha lub mokka to kawa z dodatkiem czekolady. Czekoladę roztapia się w mleku, a do całości dodaje espresso. Na górę można dać bita śmietaną czy posypkę z kakao i cynamonu. W tej kawie mlecznej składniki się miesza przed(...)podaniem. Czekoladę można wybrać dowolnie – mleczną, białą lub gorzką. Szklanki do Mokki także powinny być wysokie o pojemności 200 ml. Irish Coffee to propozycja dla fanów mocniejszych wrażeń, gdyż jest to kawa z alkoholem. Oryginalnie dodaje się do niej irlandzką whisky. Najpierw podgrzewa się szklankę wlewając do niej wrzątek. Potem zaczyna się dodawanie składników: alkohol, łyżka cukru trzcinowego, espresso
codojedzeniakuchni Kameralnej, ugościł nas daniami z gęsiny. Pate z gęsi, tatar z gęsi – szkoda, że mięso zostało pozbawione tłuszczu, gęsi żoładek – dlaczego tylko jeden żoładek? :( pastrami z gęsi, czekolada/ rabarbar/ truskawka. Na kolację zostaliśmy zaproszeni do restauracji Wodna Wieża . Warto się do niej wybrać nie tylko, aby dobrze zjeść, ale również by podziwiać jej wystrój. Wnętrza są urządzone(...)się tak często. Szparagi/ jamon gran reserva/ sos holenderski gravlax z troci/ cytrusy/ zielony ogórek dashi/ soba/ przegrzebek jesiotr/ czarna soczewica/ warzywa/ sos beurre blanc kacza pierś/ mango/ biała czekolada truskawka/ mango/ biała czekolada Wodna Wieża, to również pracownia, w której tworzone są naczynia, według autorskich projektów. Wszystkie dania w pięknej oprawie i smakowo na wysokim poziomie. Zdecydowanie polecam. Ostatnim
królestwo garówustach się rozpływa a w towarzystwie sosu malinowego poezja... Składniki: 350 g herbatników 210 g masła ( tyle miałam, tyle dałam) 2 żółtka 200 g białej czekolady 2 łyżki spirytusu sok z połowy cytryny 200 g mascarpone 250 g twarogu 4 jajka Sos malinowy: 150 g malin 1 łyżka cukru(...)Sposób przyrządzenia: Herbatniki pokruszyć a następnie zmielić blenderem. Masło rozpuścić, połączyć z rozgniecionymi ciastkami, dodać 2 żółtka.Powstałą masą wyłożyć dno i boki tortownicy (26 cm) Czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać alkohol, sok oraz skórkę z cytryny. Oba sery chwilę miksować aż się połączą ze sobą. Dodać żółtka i uprzednio ubite białka oraz lekko wystudzoną
pieprzny smaczekplanowałam przygotowanie tego serniczka, w wyobraźni widziałam go w towarzystwie truskawek w czekoladzie. Chciałam roztopić czekoladę, otoczyć w niej truskawki, następnie stężałe poukładać na biszkoptach i zalać masą serową. Plany pokrzyżował mi brak ładnych owoców… niestety. Te, które były wówczas dostępne zupełnie się już do tego nie nadawały, co najwyżej do koktajlu, dlatego też serniczek taki jak w oryginale(...)rozkładamy biszkopty. Następnie wykładamy masę serową, wyrównujemy, dociskając masę łyżką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy serniczek posypać czekoladową posypką lub startą czekoladą. Źródło
Smaki Na Talerzuwiem w co je jeszcze zamienić. Powidła już były, to innym razem, ale największym odkryciem jest czekośliwka :) przepyszne smarowidło na kanapki lub do naleśników. Alternatywa zdrowa, ponieważ czuć słodycz czekolady i śliwki. Tylko czas przygotowania ... Tylko 5 h 😜 Składniki : 2 kg śliwek 400 g cukru 1 mleczna czekolada 5 łyżek kakao Przygotowanie : śliwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki(...)wkładamy do garnka/patelni o grubym dnie i smażymy na małym ogniu przez 4 h od czasu do czasu mieszając po tym czasie dodajemy połamaną czekoladę, kakao i cukier i smażymy jeszcze 1 h po tym czasie gorące powidła przekładamy do czystych słoików i zakręcamy układamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia Smacznego
Gotowanie z pasjąwiem w co je jeszcze zamienić. Powidła już były, to innym razem, ale największym odkryciem jest czekośliwka :) przepyszne smarowidło na kanapki lub do naleśników. Alternatywa zdrowa, ponieważ czuć słodycz czekolady i śliwki. Tylko czas przygotowania ... Tylko 5 h 😜 Składniki : 2 kg śliwek 400 g cukru 1 mleczna czekolada 5 łyżek kakao Przygotowanie : śliwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki(...)wkładamy do garnka/patelni o grubym dnie i smażymy na małym ogniu przez 4 h od czasu do czasu mieszając po tym czasie dodajemy połamaną czekoladę, kakao i cukier i smażymy jeszcze 1 h po tym czasie gorące powidła przekładamy do czystych słoików i zakręcamy układamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia Smacznego
Gotowanie z pasjąchwilę a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje. składniki 4-5 prostokątnych całych wafli 2 pokruszone wafle 1/2 l śmietanki 30% 200 g wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady ( po 100 g) 2 opakowania bitej śmietany w proszku przepis Do garnka wlewamy kremówkę, do śmietany dodajemy połamaną białą czekoladę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści
Smakowite DaniaZobaczyłam je w Moich Wypiekach i nie mogłam mu się oprzeć. Przecież połączenie wiśni, migdałów i czekolady to połączenie idealne, czyż nie? Ciasto jest wilgotne, pełne smaku, jedyne zastrzeżenie to to, że się ciut kruszy. Warto wypróbować ten przepis szczególnie, ze sezon wiśniowy w pełni. Ciasto czekoladowe z wiśniami 90 g masła 3/4 szkl. drobnego brązowego cukru 1 duże jajko(...)czekolady gorzkiej 70%, roztopionej i lekko przestudzonej 150 g mąki pszennej pół szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 220 ml kefiru 300 g wiśni Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie wiśnie mogą być zamrożone. Do misy miksera wkładamy masło i cukier i ucieramy do powstania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewióry