czekolada - 27946 przepisów (strona:576/1864)

6 białek + 3 blaty = 1 tort. Duży. Bezowy. Czekoladowy. 199

mnie to idealne proporcje.  TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM* SKŁADNIKI 6 białek 375 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2,5 łyżki kakao 200 g stopionej gorzkiej czekolady 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 625 ml śmietany ubitej szczypta soli  BLATY I PAŁECZKI BEZOWE Białka przełożyć do czystej i suchej misy, dodać szczyptę soli i ubijać na półsztywną pianę(...)ciasto będzie blade i chrupkie - należy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.  MUS CZEKOLADOWY Stopioną w kąpieli wodnej czekoladę wystudzić, połączyć z kawą rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie najpierw z małą porcją przestudzonej czekolady, później połączyć całość i delikatnie, ale dokładnie wymieszać

KUCHARNIA
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 155

półce z przyprawami króluje zapach tonki, na innej wonna lawenda. Urocze słoiki z przetworami, których wciąż nie otwieram, bo chcę zachować je na dłużej. Egzotyczne składniki,  uzależniające czekolady i aromatyczne kawy, które popijam podziwiając Wasze hafty. To wszystko prezenty. Nadesłane najczęściej bez okazji. Po prostu. Z serca. Szczęście i oszałamiające chwile radości, gdy otwieram koperty, w których odkrywam coś(...)wyjątkowych Gości - dla Was! CIASTO CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej o zawartości kakao min. 70% 200 g masła 4 średnie jajka 150 g cukru 60 mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oliwa z oliwek najlepszej jakości sól morska

KUCHARNIA
Constans. Dolce e salata. Brownie z solonym karmelem i pistacjami. 171

dziś, bazując na własnym "dorastaniu", stwierdzam, że jest wręcz odwrotnie i moje "dziecięce ja" bawi się i cieszy życiem niemal bez ograniczeń.  Podobnie jest z miłością do czekolady. To wartość niezmienna, choć w rzeczy samej wzrasta nieustannie. I tak jak slalom między tyczkami kończy się na mecie, tak chęć na coś czekoladowego u mnie najczęściej oznacza, że będzie brownie(...)brownie i pistacje to jest to co zawsze będę uwielbiać, nawet w środku rabarbarowo-truskawkowej wiosny!". A Wy? BROWNIE Z SOLONYM KARMELEM I PISTACJAMI Na ciasto: 225 g gorzkiej czekolady, dobrego gatunku o zawartości kakao min. 70% 3 duże jajka 225 g masła 150 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g grubo siekanych pistacji (dodatkowo garść pistacji

KUCHARNIA
Tylko nie kisiel. Gelo di canella i laski w kuchni. 130

jeden raz. GELO DI CANNELLA - GALARETKA CYNAMONOWA /proporcje na 4 osoby/ 500 ml wody 15 gr cynamonu w laskach 160 gr cukru 60 gr mąki kukurydzianej 50 gr gorzkiej czekolady pistacje do ozdoby *opcjonalnie adwokat Deser jest dla mnie skrzyżowaniem galaretki z budyniem. Ma kremową konsystencję, dodatek czekolady idealnie współgra z cudownym, cynamonowym aromatem. Bazowałam na przepisie przesłanym przez Małgosię(...)Ostrożnie przecedzić, płyn wlać z powrotem do garnka. Dodac cukier i rozpuszczoną w części wody cynamonowej mąkę kukurydzianą. Zagotować i gotować powoli aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Przelać do jednego dużego lub kilku małych naczyń i odstawić do schłodzenia. Po schłodzeniu i stężeniu wyjąć z naczynia, obrócić do góry nogami

KUCHARNIA
Prezenty i czekoladowy konkurs z Lindt 131

CZEKOLADA. To słowo, które nie tylko na mnie działa jak najlepsze lekarstwo.  Jeśli dodam drugie magiczne słowo LINDT - szukajcie mnie w czekoladowym niebie.  Sami też możecie tam trafić. Jak? Wystarczy wziąć udział w konkursie, który organizuję wraz z firmą Lindt .  Do wygrania jest udział w świątecznych warsztatach kulinarnych „Jadalne prezenty”.   Szczęśliwiec, który otrzyma nagrodę, będzie mógł(...)będą mogli zabrać ze sobą i ofiarować swoim bliskim. Będziemy szykować coś na słodko i wytrawnie. Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma prezent-niespodziankę Co trzeba zrobić? Przygotujcie swoją ulubioną czekoladę na gorąco, zróbcie jej zdjęcie i wraz z przepisem prześlijcie na adres lindt@vmgpr.pl Zainspirujcie się bogactwem czekolad Lindt! Wybrane przepisy zostaną publikowane na fanpage'u Lindt.   Na zgłoszenia

KUCHARNIA
Eklerki z bitą śmietaną 316

jaja 50 g masła 1/2 szklanki wody 75 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 żółtko do posmarowania eklerki 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 tabliczka czekolady deserowej szczypta soli Mąkę wymieszać z solą i cukrem. W garnku o grubym dnie roztopić masło z wodą. Podgrzewać do momentu aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dodać mąkę(...)odpowiednich odstępów.  Eklerki posmarować żółtkiem, i zrobić delikatne wyżłobienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 C i piec około 20 minut. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Czekoladę rozpuścić. Ostudzone eklerki przecinać wzdłuż nożem, wypełniać bitą śmietaną (ewentualnie dodać owoce)  i polać rozpuszczoną czekoladą

Humanistka w kuchni
Pyszne ciasto czekoladowe i kilka słów o oleju kokosowym 172

Dzięki uprzejmości firmy Ol’Vita miałam okazję przetestować olej kokosowy tłoczony na zimno. Recenzja pod przepisem. Nie mogłam się oprzeć, żeby kokosu nie połączyć z czekoladą, przez co moja dieta zeszła na dalszy plan i powstał przepis na biszkopt z obłędnym musem czekoladowo-kokosowym i, żeby zachować marne pozory diety, waflami ryżowymi Składniki: Biszkopt: 4 jaja 100 g mąki(...)pszennej 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Mus czekoladowy: 3 jajka 100 g cukru 200g gorzkiej czekolady, co najmniej 70% kakao 50 g oleju kokosowego 200 ml śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru   Ponadto

e-PrzepisyKulinarne
Eklerki z Delikatnym Kremem Budyniowym i Polewą Czekoladową 225

łyżka cukru łyżka wódki Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 150 ml śmietanki kremówki 30% Polewa Czekoladowa: 90 g czekolady gorzkiej 60 g masła Eklerki z Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając(...)Gotowy krem umieszczamy w lodówce do lekkiego stężenia. Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 2 łyżki kremu (można użyć szprycy). Przykrywamy górną częścią ciastka. Polewa Czekoladowa: Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Strużkami czekolady polewamy przygotowane eklerki.        Moje posty

Słodka Strona
Polska odpowiedź z japońskim akcentem na amerykańskie brownie. Greenie 149

kichnęłam pokrywając pół kuchni zielonym pyłkiem, ale się udało. Powstało bezglutenowe, zielone ciasto. Proszę Państwa! Przed Państwem Greenie. Moja zielona odpowiedź na brownie Potrzebujemy: kostkę masła 200g białą czekoladę dobrej jakości 200g 3 jajka 7 łyżek mąki kasztanowej (jak nie macie to pszennej) 1/3 szklanki cukru pudru garść pokrojonych pistacji 3 łyżeczki pudrowej herbaty matcha ziarenka z jednej laski wanilii(...)jogurtu naturalnego skórka starta z jednej cytryny agar lub żelatyna prażone pestki dyni zmielone razem z garścią pistacji, kilka całych pestek do ozdoby W rondelku rozpuszczamy kostkę masła i czekoladę, do powstałej masy dodajemy dwie łyżeczki herbaty i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej miseczce ubijamy jajka, cukier, łyżeczkę herbaty i ziarenka wanilii. Na puszystą masę. Łączymy

ladykitchen
Sos czekoladowy 242

innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny. Sos czekoladowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 100 g czekolady  7 łyżek mleka  1 czubata łyżeczka masła szczypta kardamonu 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka z wodą(...)wstawiamy mniejsze naczynie, do którego wrzucamy pokrojoną w  kawałki czekoladę). Dodajemy mleko, masło, esencję i kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.  Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia.  Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał

Kulinarne przygody Gatity
Kostka truskawkowa bez pieczenia 616

bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników  1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka  posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami. Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę(...)zmiksowane na gładką masę) i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek. POLEWA: Do rondelka wlać 3-4 łyżki mleka i dodać połamaną w kostki czekoladę. Na małym ogniu podgrzewać ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewę rozsmarować na herbatnikach. Wierzch posypać posypką lub udekorować świeżymi owocami. Schłodzić przed podaniem przez minimum 3 godziny, przechowywać

Ze smakiem i z pasją
Lody! Lody! Lody z czekoladą! 139

podkreślić, iż nie wymaga on posiadania maszynki do lodów)*. Przygotowana w ten sposób baza jest idealnie kremowa i bardzo delikatna. Doskonale współgra z różnymi dodatkami- dzisiaj w wersji z czekoladą...   Lody filadelfijskie z czekoladą (baza) 250 + 60 ml mleka 3 łyżki miodu** 4 łyżki mąki kukuydzianej 500 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego np. Baileys 300g serka(...)ubitą śmietanką.Wstawiłam do zamrażalnika, co godzinę energicznie mieszałam w celu napowietrzenia masy. Po około 4 godzinach (po czterokrotnym napowietrzaniu) wymieszałam z roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką gorzkiej czekolady. Ponownie umieściłam lody w zamrażalniku. Czynność napowietrzania powtarzałam jeszcze sześciokrotnie co pół godziny. Pozostawić na noc do całkowitego zamrożenia. Chwilę przed podaniem wyjąć lody z lodówki. *niestety nie posiadam też gałkownicy

Zapiski Młodej Żony
Czekoladowa kostka z konfiturą jagodową 183

jaja -3/4 szklanki mąki tortowej -2 łyżki ciemnego kakao - 2/3 szklanki cukru -1/3 szklanki wody  krem czekoladowy - opakowanie budyniu czekoladowego - 1,5 szklanki mleka - tabliczka mlecznej czekolady - 2 łyżki cukru - łyżka masła bita śmietana - 200 g śmietanki 30% - 2 łyżki cukru + 1/2 słoiczka konfitury jagodowej  Przygtowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić razem z cukrem(...)Wylać do blaszki 30x20 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrem, połamaną na kostki czekoladą i masłem. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy. Gdy się zagotuje, powoli wlewać budyń, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Chwilkę pogotować i odstawić do wystudzenia.  Śmietanę ubić

Kuchnia Ellie
Herbatniki, kajmak, herbatniki, krem budyniowy, herbatniki, bita śmietana, czekolada! 1481

prawdziwego masła w temperaturze pokojowej Do warstwy śmietankowej: 500 g śmietanki kremówki (używam 36%) 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki dobrej jakości kakao ok. 650-700 g herbatników petit beurre Najpierw przygotowujemy budyń. 3/4 mleka z cukrem i ziarenkami wanilii podgrzewamy w garnuszku o grubym dnie. W reszcie mleka dokładnie(...)parze mikserem lub rózgą, aż stanie się gładka, tj. przez ok. 2 min. Gotowy krem budyniowy wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Całość chowamy do lodówki. Czekoladę ścieramy na tarce na niewielkich oczkach. Żelatynę zalewamy wrzątkiem (jak najmniejszą ilością!) i odstawiamy na ok. 1 min., a następnie dokładnie mieszamy. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem

Ratunku obiad
Kawowo - czekoladowe muffinki 214

Lubimy muffinki, jednak nie piekę ich zbyt często. Właściwie sama nie wiem dlaczego;)) Dlatego wykorzystałam okazję i dołączyłam do akcji prowadzonej przez Bożenkę . Zrobiłam wilgotne, czekoladowo- kawowe muffinki z czekoladą polewą. Wyborne!   Składniki:   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  2 jajka,  3/4 szklanki maślanki,  1/2 szklanki kakao,  3/4 szklanki gorącej kawy,  szklanka cukru(...)właśnie ma być;) Masę rozlać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec około 18 minut w temp. 180st. Ostudzić. Ganache czekoladowe:   200g śmietanki 30%,  200g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Przestudzić i udekorować muffinki. Źródło:  Bee sweet W akcji ze mną brały udział

Z miłości do słodkości