czekolada - 27946 przepisów (strona:571/1864)

Sernik bananowy z limonką 213

bananowy o delikatnym, jednocześnie odurzającym smaku bananów podkręcony limonką zachwyci wszystkich wielbicieli bananów. Gładki, kremowy, jedwabiście doskonały i równy jak stół. Smak wiórków kokosowych w spodzie sernika i białej czekolady z polewy idealnie harmonizuje z banananową masą serową. Tak jak sernik, pracy przy nim niewiele, a efekt zachwycający. Banany jednak, nawet potraktowane sokiem z cytryny lub limonki nadają sernikowi lekko(...)serka kremowego 20% tłuszczu 3 jajka 180-200 g ksylitolu lub cukru 3 dojrzałe bananay sok z 1-2 limonki 1 budyń waniliowy Dodatkowo : 80 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki   Wykonanie: sucharki z masłem i wiórkami kokosowymi umieścić w kielichowym blenderze i zmielić do konsystencji "mokrego piasku" . Wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowe Ciasto Cukiniowe 134

Ciasta z warzywami lubimy nie od dziś a jak dochodzi do tego czekolada to lekko tracimy głowę. Zawsze a to zawsze sięgając po następny kawałek usprawiedliwiam się, że to przecież niczym sałatka Ciasto jest ala murzynkowe, wilgotne, puszyste i sycące. Jest bardzo smaczne a dodatkowo powstaje bardzo szybko. Składniki: 350 g maki pszennej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku(...)natłuszczamy. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache: 200 g gorzkiej czekolady 110 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę zagotowujemy. Odstawiamy z palnika i wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto. The post Czekoladowe Ciasto Cukiniowe appeared

Made By Mom And Son
Mazurek kajmakowo – kawowy 244

cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 200 g zimnego masła lub margaryny 2 żółtka. Składniki na masę kajmakowo kawową: 1 puszka masy kajmakowej 450 g 1 czekolada gorzka 100 g miękkiego masła 3 łyżki kawy 200 g solonych pistacji Kilka bez do przystrojenia mazurka Sposób wykonania ciasta: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier(...)boków ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C Sposób wykonania masy kajmakowej: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 3 – 4 łyżkach wrzącej wody. Masę kajmakową utrzeć z miękkim masłem, dodać wystudzoną czekoladę i kawę, wszystko dokładnie zmiksować. Masę kajmakową przełożyć na wystudzone

Na słodko lub wytrawnie
3 bit 209

mleka  25 dkg masła  2 łyżki cukru pudru 1  puszka masy kajmakowej  500 ml śmietany 30%  2 śmietan-fixy  1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Budyń ugotować w pół litra mleka. Ostudzić. Masło utrzeć z 1 łyżką cukru pudru, dodać ostudzony budy i razem utrzeć na gładką masę.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki(...)wyrównać. Ponownie ułożyć herbatniki a na nich rozsmarować masę kajmakową. Na kajmak ułożyć herbatniki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami i wyłożyć na herbatniki. Na górę zetrzeć czekoladę.Odstawić do lodówki do zastygnięcia. herbatniki masa budyniowa herbatniki/krakersy masa kajmakowa herbatniki bita śmietana starta czekolada

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowo - orzechowe batoniki ryżowe 191

dzieciaki lubią najbardziej - i nie tylko. Czekolada i orzechy, to jedno z moich ulubionych połączeń. Dzisiaj bardzo prosty sposób na szybki deser, który możemy zabrać z sobą, do szkoły czy pracy. Nie ma co się rozpisywać trzeba działać. przygotowanie jest bardzo proste i szybkie ok 15 minut. Jednak baton gotowy jest dopiero po 2 godzinach, tyle chyba poczekacie(...)Składniki:  140 g ryżu preparowanego 300 g czekolady gorzkiej 200 g masła orzechowego z drobinkami orzechów ( może być gładkie) 100 g miodu Wszystkie składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie:   W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy ją w gładką masę z miodem i masłem orzechowym. Dodajemy ryż i wszystko ze sobą mieszamy. Całą mieszankę wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem

Niezły Młynek
Jogurtowa panna cotta a'la rafaello 168

Słynny włoski deser w nieco lżejszej, jogurtowej wersji. Z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi, niczym pralinki rafaello. Wzbogacona płatkami jaglanymi o wysokiej wartości odżywczej.  Idealnie kremowa, rozpływająca się w ustach - po prostu panna cotta. Składniki (na ok. 4 filiżanki) : - szklanka mleka 2% - kubeczek jogurtu naturalnego (200g) - 1/2 tabliczki białej czekolady - 50 g płatków jaglanych  - 2 łyżki wiórek kokosowych(...)podania  Przygotowanie : Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki  wody i rozpuścić w mikrofalówce podgrzewając ją przez ok, 10 sekund (nie doprowadzając do wrzenia). W rondelku zagotować mleko z czekoladą połamaną na kostki. Stopniowo dodawać płatki jaglane, mleko w proszku i wiórki kokosowe, cały czas dokładnie mieszając. Gotować ok. 2-3 minut na średnim ogniu, odstawić do przestudzenia. Jogurt wymieszać

Kuchnia Ellie
Wegańskie czekoladowe muffiny 141

dość. Babeczek też nigdy dość, a ten deser łączy w sobie i jedno, i drugie. Ciasto jest wyjątkowo czekoladowe, a to zasługa dwóch składników: kakao i kawałków dobrej gorzkiej czekolady. Dodatek roślinnego jogurtu lub maślanki sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Jeżeli masz aspiracje artystyczne, samodzielne wykonanie papilotek do muffinek być może będzie dla Ciebie(...)powierzchni, dzięki czemu łatwiej będzie odkleić go od ciasta. Składniki: 2 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki ½ szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  ½ szklanki syropu klonowego 1 ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 %) 1 ¼ szklanki roślinnego mleka 170 g roślinnego jogurtu (np. sojowego) ½ laski wanilii ¼ szklanki oleju arachidowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj formę na muffinki, której wgłębienia powykładaj papilotkami

Roślinna - blog wegański
Babka z różą 184

różana Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2 l) 200 g miękkiego masła 65 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g białej czekolady 65 g konfitury z płatków róży 35 g creme fraiche 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: 150 g cukru pudru(...)łyżka creme fraiche 2 łyżki wody dodatkowo: różowe cukrowe perełki Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Dodać czekoladę, konfiturę i śmietanę, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do ciasta, miskując tylko do połączenia składników. Masę przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babki "Rafaello" 226

koszyczka. 5 jajek 200 ml oleju 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 2 szkl. mąki 1,5 szkl. wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka białej czekolady [ u mnie gorzka] 1 łyżka mleka dowolne dodatki do dekoracji  Jajka ubić z cukrem i olejem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Nadal(...)tartą formy na babkę [ u mnie silikonowe foremki- bez smarowania i bułki tartej]. Piec około 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy.  Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną czekoladą polać babkę. Wierzch ciasta udekorować

Moje domowe kucharzenie
Mazurek z musem czekoladowym 155

mąki ziemniaczanej 150 g masła 50 g cukru pudru wanilia - cukier lub pasta 2 surowe żółtka szczypta soli Składniki na mus: 300 ml śmietany kremówki 150 g gorzkiej czekolady   Dodatkowo: 150 g śliwek suszonych 100 ml rumu Śliwki przekroić na pół lub mniejsze cząstki, zalać rumem i pozostawić na noc. Wykonanie: do miski przesiać obie mąki i cukier oraz(...)wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec w 200`C 20 minut, do zrumienienia ciasta czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką ostudzoną czekoladę mus czekoladowy rozprowadzić na ostudzonym mazurku. Śliwki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 219

jest w środku, no i satysfakcja jest, a co! Tradycyjnie mazurek, mam nadzieję, że znajdzie się w świątecznych koszyczkach moich znajomych.   Mazurek kokosowy z malinami i białą czekoladą składniki na spód: 275 g wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny masa: konfitura malinowa (ekologiczna) 200 g białej czekolady  4 łyżki śmietany(...)brzeg o grubości około 1cm.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i na lekko wystudzone ciasto wykładamy konfiturę malinową. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę wraz ze śmietana podgrzewamy w kąpieli wodnej i bardzo szybko rozprowadzamy na konfiturę. Masa dość szybko zastyga więc trzeba się śpieszyć. Dekoracje układamy zaraz po nałożeniu masy czekoladowej. Ja użyłam

Przysmaki Karolki
Czekoladowa Babka z Nutellą i Orzechami Laskowymi 199

orzechów laskowych 5 jajek 1 1/4 szklanki mąki 200 g cukru 120 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka łyżka kakao Polewa Czekoladowa:   80 g czekolady gorzkiej 40 g masła ok. 40 g orzechów laskowych (do posypania wierzchu)  Czekoladowa Babka z Nutellą i Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy(...)suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy z formy. Całkowicie studzimy. Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni do momentu odchodzenia skórki. Obieramy, a następnie drobno siekamy. Polewa czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Czekoladą polewamy całe ciasto.  Od razu posypujemy podprażonymi orzechami laskowymi.           źródło inspiracji : mojewypieki.com Moje posty

Słodka Strona
Maślano – Czekoladowe Ciasteczka 128

około 5 mm, wycinamy foremkami rożne kształty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach, do zarumienienia się. Studzimy. Krem: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty na bok. Po tym czasie mieszamy łyżką do całkowitego rozpuszczenia się(...)czekolady. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 h. Następnie końcówką do ubijania białek ubijamy krótką chwilę. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka. Rozsmarowujemy krem na jednym ciastku i przykrywamy drugim. Dekorujemy wedle uznania. Gotowe od razu do spożycia, lepsze jak przejdą sobą po paru godzinach * źródło : magazyn kulinarny Lecker The post Maślano – Czekoladowe Ciasteczka appeared first on Made

Made By Mom And Son
Owsiane placuszki tropikalne z jogurtem i czekoladą 187

zapraszam na pancakes na bogato :) Dziś na talerzu śniadaniowe dylematy, czyli trzy owoce tropikalne, w jednym daniu. Słoneczny ananas, soczysta pomarańcza i dojrzałe kiwi, w towarzystwie jogurtu i gorzkiej czekolady... pycha!  Składniki : 3 łyżki mąki owsianej (lub płatków zmielonych na mąkę) 1 łyżeczka otrębów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego   2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodatkowo : świeży ananas, kiwi, pomarańcza, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Mus czekoladowy z orzechowym karmelem 89

już się chłodzi. Czekoladowy. Rozpływający się w ustach. Pyszny. Na świętowanie, na pokolorowanie szarej codzienności lub po prostu na deser - polecam. Składniki na 3-4 porcje: 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na cukier puder 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g śmietanki 30% (schłodzonej) 1 białko szczypta soli Orzechy(...)Dodać posiekane orzechy, wymieszać. Orzechowy karmel wylać na blachę z natłuszczonym papierem, przykryć drugim arkuszem i lekko rozwałkować. Odstawić, aż ostygnie i stwardnieje. Połamać/pokruszyć na mniejsze kawałki. Czekoladę połamać na małe kawałki. Stopić razem z mlekiem w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodać razem z kakao do ostudzonej czekolady

Pełny talerz