czekolada - 27946 przepisów (strona:563/1864)

Ciasto przekładane kremem nutellą 177

jajka 80 g. cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki 3-4 łyżki kakao Masa: 1 mały słoik nutelli Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka, cukier, mleko, kakao(...)następnie przykryć drugą częścią ciasta. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy wodę w garnku. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Ustawiamy ją na garnku, tak aby dno miski nie dotykało lustra wody. Zmniejszamy gaz, woda ma się jedynie delikatnie grzać, a nie gotować. Czekoladę mleczną

Smaczne Potrawy
Muffiny z borówkami i czekoladą 199

Długo mnie tutaj nie było. Pochłonęła mnie przeprowadzka w końcu do swojego własnego M. Dziś podzielę się z Wami przepisem na przepyszne muffiny z borówkami i gorzką czekoladą. Można użyć też innych owoców np. malin, jagód czy co tam tylko macie pod ręką. Składniki na 20-24 szt. 125 g masła 3/4 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 jajka(...)szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g borówek (lub innych owoców) tabliczka czekolady pokrojona w kostkę Masło rozpuszczamy w małym garnuszku, po rozpuszczeniu dodajemy cukier i cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do masy dodajemy jajka i mleko i dokładnie mieszamy. W miseczce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie mokre składniki przelewamy

Ptasia Kuchnia
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 194

makaroników) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek kilka kropli zielonego barwnika spożywczego w paście nadzienie: 125 g białej czekolady 10 listków świeżej mięty czekoladowej skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 2 łyżki miodu 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Migdały z cukrem pudrem zmielić w młynku(...)pieczenia koła tej samej wielkości.  Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka.  Piec w 130 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Czekoladę i miętę drobno posiekać. Umieścić w garnuszku razem z pozostałymi składnikami kremu; podgrzewać, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści (nie gotować!). Ostudzić, przełożyć do woreczka cukierniczego. Ostudzone makaroniki przekładać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegański tort czekoladowo-malinowy 372

Czekolada i maliny – oto słodka klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Proporcja ciasta jest przeznaczona na większą tortownicę o średnicy 24 cm; wtykając świeczki między maliny można z łatwością przekształcić je w okazały tort urodzinowy, którym bez problemu możesz wykarmić większą liczbę gości. Tort prezentuje się bardzo efektownie, przez co może sprawiać wrażenie pracochłonnego, w rzeczywistości jest bardzo prosty(...)mleka sojowego  ½ szklanki neutralnego w smaku oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron)  7 łyżek malinowej konfitury  Polewa:  ¼ szklanki mleka sojowego  1 tabliczka ciemnej czekolady (min. 70%)  ½ szklanki cukru pudru  1 łyżka oleju kokosowego  świeże maliny do dekoracji  Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Tortownicę natłuść olejem i wyłóż papierem do pieczenia

Roślinna - blog wegański
Otrębowa tarta z czekoladowym budyniem jaglanym i owocami leśnymi 282

sposób formujemy miejsce na budyń. Pozostałości z wydrążania ciasta zazwyczaj jadam na śniadanie polane jogurtem. Składniki na budyń: - 100g kaszy jaglanej (woreczek) - 500ml mleka (lub więcej) - 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) - 1 łyżka ksylitolu Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w mleku do miękkości na małym ogniu (nawet pół godziny lub dłużej), pod koniec gotowania dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę(...)dosładzamy. Mieszamy gotującą się kaszę za pomocą trzepaczki do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy do misy blendera lub za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładki budyń (w trakcie możemy dolać mleka, żeby go rozrzedzić, aczkolwiek do ciasta powinien być bardzo gęsty). Tak przygotowany budyń wylewamy na otrębowy spód. Dekorujemy wedle własnej wyobraźni. U mnie były to maliny, jeżyny

Be Fit Be Strong
Mus czekoladowy, czyli klasyka deserowa w kuchni francuskiej 144

francuskim jest mus czekoladowy. Intensywny w smaku, o wspaniałej konsystencji, do delektowania się każdą łyżeczką. I na to danie przedstawię Wam dzisiaj mój przepis. MUS CZEKOLADOWY Składniki: - 200 gram czekolady (gorzkiej bądź mlecznej, jak wolimy - ja dałam gorzką) - 6 jajek - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżka masła - 1 łyżka rumu (to w wersji klasycznej, ja dałam likier porzeczkowy; można też(...)zastąpić sokiem z mandarynki) Przygotowanie: Zaczynamy od rozdzielenia żółtek i białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a białka ubijamy na sztywną pianę.  Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (najlepiej je wcześniej posiekać, wtedy szybciej się rozpuszczą). Możemy je także podgrzewać z garnku o grubym dnie, niemniej zalecam pierwszą opcję, bo jest bezpieczniejsza. Mieszamy, dodajemy rum, znowu mieszamy

Życie zamknięte w smaku
Suflet czekoladowy 111

mogę. Dzisiaj pierwszy z efektów tej "pracy". Na żywo wszystko wygląda bardziej apetycznie, więc spróbujcie tych cudeniek w domu. To naprawdę nie takie trudne! ;) SUFLET CZEKOLADOWY Składniki: - 90 gram czekolady (mlecznej lub gorzkiej - polecam raczej gorzką) - 4 jajka - 1 białko - 80 gram cukru - 30 gram mąki - 2 łyżki mleka - 1 łyżka masła Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy(...)mlekiem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową (40 gram) cukru i łączymy z mąką. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Utarte żółtka mieszamy z czekoladą, a potem do tej masy dodajemy białka. Całość łączymy bardzo delikatnie i powoli, szybkie mieszanie bądź ubijanie odbierze sufletowi puszystość. Formy do sufletu smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można cukrem pudrem

Życie zamknięte w smaku
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 167

papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Rozcinamy na dwie części po ostudzeniu. Składniki na krem czekoladowy: - 250 mililitrów śmietanki kremówki - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie kremu czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę (można dodać też 1 łyżeczkę żelatyny

Życie zamknięte w smaku
Szybkie kruche ciastka z czekoladą 137

Można by uznać, że się powtarza, bowiem na blogu jest już przepis na kruche ciastka z czekoladą, orzechami i rodzynkami , prawda jest jednak taka, że kruche ciastka to nieograniczone wersje i możliwości. Starałam się znaleźć (wynaleźć) przepis, który maksymalnie uprościłby ich przygotowanie i je przyspieszył, a poza tym uczynił jeszcze bardziej kruchymi i może nieco bardziej wilgotnymi (wiem, wiem, zdaje(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ Składniki: - 180 gram masła - 2 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 100 mililitrów mleka - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - dowolna ilość czekolady (u mnie w sumie tabliczka) Przygotowanie: Żółtka lekko ubijamy

Życie zamknięte w smaku
Fondant czekoladowy 143

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); FONDANT CZEKOLADOWY Składniki: - 200 gram dobrej ciemnej czekolady - 4 jajka - 4 żółtka - 100 gram cukru pudru - 150 gram mąki - 100 gram masła (+ trochę do wysmarowania foremek) - 100 gram kakao (+ trochę do oprószenia foremek) Przygotowanie: Ramekiny (foremki) smarujemy masłem(...)oprószamy kakao. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przy użyciu miksera łączymy jajka, żółtka i cukier do uzyskania lekkiej, jasnej masy. Przekładamy czekoladę z masłem do dużej miski, dodajemy jajka z cukrem i mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę i znowu mieszamy.  Fondanty należy jeść na ciepło, więc jeżeli planujemy podać je później, możemy włożyć

Życie zamknięte w smaku
Śnadaniowy naleśnik bananowy z czekoladą 112

Pyszne, bardzo sycące śniadanko. Ostatnio moim ulubionym połączeniem jest smak banana i czekolady - niby nic nowego, a można wyczarować cuda :) Mój naleśnik miał kształt serduszka, dzięki uroczym foremkom, które Mama kupiła mi w Biedronce ;) Z poniższego przepisu wychodzą dwa grube naleśniki i trzy małe krążki. Przepis podpatrzony w internecie :) Składniki : 2 banany 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kropelka aromatu waniliowego 1 niepełna szklanka mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej  Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Jeśli używamy foremek silikonowych ich brzegi należy posmarować olejem lub masłem, aby ciasto nie przykleiło się. Foremki kładziemy na patelni (jeśli nie jest teflonowa to należy smażyć na dowolnym tłuszczu) wylewamy ciasto, aż do ich brzegów

Chocolate Muffin Blog
Lody czekoladowo-bananowe (bez maszyny, bez jajek) 588

lody mało skomplikowane, bo bez użycia maszynki, w dodatku pyszne i kremowe, to raczej przekonam nieprzekonanych do ich samodzielnego przygotowania, prawda? :) Polecam! Składniki: 2 tabliczki (200 g) czekolady deserowej 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 3 duże dojrzałe banany 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 60 ml nalewki wiśniowej Przygotowanie: Czekoladę połamać, zalać zagęszczonym mlekiem i rozpuścić w kąpieli(...)wodnej. Banany zblendować na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany (ciągle mieszając) dodawać stopniowo: przecier z bananów, rozpuszczoną czekoladę i nalewkę wiśniową. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do pojemnika próżniowego i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Na 15 min. przed podaniem przełożyć lody z zamrażalnika do lodówki, by nieco zmiękły

Domowa Cookierenka Agi
Tort Czekoladowy z Malinami (Tort Czekoladowo Malinowy) 475

sody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) fix do ubijania śmietany ok. 4 łyżki cukru pudru ok. 500 g malin Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady  80 ml śmietanki kremówki 30% Tort Czekoladowo Malinowy - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy(...)Następnie wykładamy pozostałą bitą śmietanę układamy maliny lekko wbijając je do masy. Całość przykrywamy górną częścią tortu. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Powstałą czekoladą polewamy wierzch ciasta. Tort dekorujemy pozostałymi malinami. Ciasto powinno spędzić minimum 4 h w lodówce. Moje posty

Słodka Strona
Owsianka chocolate chip & peanut butter 132

Owsianka a'la chocolate chip cookie z masłem orzechowym :) Kolejna inspiracja przywieziona z wakacji - czekolada i masło orzechowe. W UK takie składniki łączy się często w słodkich wypiekach, bardzo popularne są ciasteczka XXL i batoniki z takim nadzieniem. Polecam takie połączenie jako lekki cheat śniadaniowy :) Składniki: 1 łyżka masła orzechowego 1 banan 1 kostka gorzkiej czekolady, roztopiona 4 łyżki płatków(...)owsianych 200 ml mleka  Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut.Dodać masło orzechowe i polać czekoladą. Dodać kawałki banana. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo - Kokosowe z Masą Budyniową) 583

Ciasto Orzechowe: 50 g orzechów włoskich 50 g zmielonych orzechów włoskich 3 białka łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% ok. 80 g orzechów włoskich do posypania  Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo- Kokosowe z Masą Budyniową) - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche: Masło siekamy na małe(...)spód, wykładamy warstwę kokosową, połowę pozostałego kremu, ciasto orzechowe, pozostałą masę budyniową a całość przykrywamy kruchym ciastem. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Powstałą czekoladą polewamy wierzch ciasta i od razu posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Ciasto powinno spędzić noc w lodówce

Słodka Strona