deser trafiłam na takie pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie, z pewnością przez wielu z Was znaną, a w szczególności przez dzieci. Delikatny, ciemny biszkopt, słodki śmietankowy krem przełożony warstwą czekolady. Całość pokryta pyszną czekoladową polewą... Nie za słodkie, palce lizać! foremka 24 x 24cm Biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia(...)mascarpone i ubijać krótko, do połączenia się składników. Żelatynę zahartować kilkoma łyżkami kremu, po czym dodać ją do reszty kremu. Krótko zmiksować. Polewa: 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady, 50g masła, 3 łyżki mleka, łyżeczka oleju. Czekolady połamać na kawałki, dodać resztę składników i stopić na małym ogniu, często mieszając. Ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć
Z miłości do słodkościhiszpańskie pączki, ale w odróżnieniu od naszych robi się je z ciasta parzonego – czyli takiego jak na ptysie . Pieczone na głębokim oleju, podawane z cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Potwornie kaloryczne, ale pyszne, więc chyba warto zrobić sobie małą dyspensę ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 130 g masła 3 jajka szczypta soli + olej do smażenia, czekolada(...)garnka. Pieczemy na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Gotowe churrosy przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar oleju. Podajemy jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem lub z rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zwykłego cukru 3-4 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) około 200 g herbatników polewa 1 mleczna czekolada (100 g) 90 g śmietany 30% dekoracja wiórki kokosowe Do rondelka wlać 3 szklanki mleka. Wsypać gorzkie kakao, cukier i dodać posiekane na mniejsze kawałki masło. Całość gotować na małym ogniu. Do pozostałego(...)polać polewą czekoladową* i udekorować wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić dopiero wtedy, gdy polewa zastygnie. *przygotowanie polewy czekoladowej - do rondelka wlać zimną śmietanę. Zagotować. Dodać posiekaną czekoladę. Całość po chwili wymieszać. Czekolada musi połączyć się ze śmietaną
Ugotowaćwłożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 25 minut bądź do tzw. suchego patyczka- uważać aby ich nie przesuszyć. Krem czekoladowy: 2 opakowania czekolady gorzkiej po 100 g 100 g kremówki 36 % Wykonanie: Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać ją prawie do wrzenia. W między czasie czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Gdy kremówka(...)będzie już odpowiednio ciepła, zalać nią czekoladę- wymieszać, do czasu, aż masa będzie gładka i lśniąca. Krem odstawić do wystudzenia a następnie najlepiej na całą noc schować do lodówki. Następnego dnia krem wyciągnąć i za pomocą miksera ubić. Gotowy przełożyć do worka cukierniczego i ozdabiać nim babeczki. Smacznego
Krakowskie smaki Anigodzin. Taką owsiankę możecie przygotować na walentynkowe śniadanie :) Składniki na 2 porcje: 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru, np. brązowego 3 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka nasion chia 1 garść orzechów włoskich szczypta soli ewentualnie 1 łyżeczka gorzkiego kakao Do rondelka wsypać płatki owsiane, cukier, szczyptę soli, wlać mleko, dodać nasiona chia, połamaną czekoladę(...)Ewentualnie wsypać łyżeczkę gorzkiego kakao (wtedy owsianka będzie jeszcze bardziej czekoladowa). Gdy płatki zmiękną i wchłoną mleko to owsiankę przełożyć do dwóch miseczek. Przed podaniem ewentualnie ozdobić startą kostką czekolady i posiekanymi orzechami. Czekoladowa owsianka najlepiej smakuje na ciepło
Ugotowaćnajdzie Was ochota na coś słodkiego to małym nakładem sił i kosztów możecie wyczarować sobie dość pokaźną porcję tego oto ciasta. Wprawdzie przepis podstawowy nie zawierał malin i czekolady , ale wzbogacenie go o te składniki świetnie tu zagrało. Składniki : Na blaszkę 24x30cm 2 jajka 1 szklanka cukru (220g) pół kostki (120 g ) rozpuszczonego masła 2 łyżki kakao(...)łyżki marmolady lub gęstego dżemu ( u mnie malinowa ) 2 szklanki mąki (340g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 80 g czekolady gorzkiej 3-4 garści malin (u mnie mrożone) - można zastąpić innymi owocami. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą , gęstą masę i nadal ucierając dodawać kolejne składniki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę , wymieszać. Ciasto przelać
Malinowa Kawiarenkałyżeczka kawy rozpuszczalnej masa: 1kg sera twarogowego o temperaturze pokojowej 350ml śmietany kremówki 150ml + 50ml likieru Baileys ½-3/4 szklanki cukru (w zależności jak kwaśny jest ser) 100g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Wszystkie składniki spodu dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy (28cm średnicy), dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy(...)wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150ml likieru, a następnie wystudzoną żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników. ¾ masy serowej wylewamy na spód. Resztę mieszamy trzepaczką ze stopiona czekoladą i 50ml likieru
Pyry na Gazbardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm Ciasto: 130g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej, jajko + 2 żółtka, 170g masła(...)Ostudzić. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 250g jogurtu naturalnego, 2/3 szklanki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, następnie dodać serek i jogurt. Zmiksować krótko na gładką masę. Do żelatyny dodać
Z miłości do słodkościdogodzić ;) Więc polecam!! Na pewno Wam zasmakuje. Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Spód z sucharów: 350 g sucharów 150 ml mleka 150 g mlecznej czekolady 2 kopiaste łyżki kakao 5 łyżek płynnego miodu 2 łyżki masła 1 łyżka Nutelli Orzeszki w karmelu: 300 g orzeszków ziemnych, solonych 3 łyżki wody 3/4 szkl cukru 3 łyżki(...)pudru 3 łyżki masła 3 łyżka kakao Przygotowanie: Spód z sucharków: Suchary pokruszyć na piach (np. za pomocą wałka, malaksera lub blendera), następnie wymieszać z kakao. Czekoladę drobno posiekać. Mleko, miód, masło i czekoladę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą (mieszanka nie powinna się zagotować, a jedynie
Nastoletnie Wypiekaniepomarańcza 250 ml mleka roślinnego (dowolnego) 70-80 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy) 50 g cukru trzciniowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju roślinnego tabliczka gorzkiej czekolady *dodatkowo można podrasować krem : 50 g (trzy łyżki) sojowego mleka w proszku sokiem z cytryny szczyptą kardamonu Przygotowanie: Zacznij od ugotowania kaszy na mleku, dodaj też do niej(...)Uformowane kulki spłaszcz np. dnem szklanki. Piecz je koło 12-15 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg). A teraz zabierz się za rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Ciastka powinny być lekko miękkie. Po upieczeniu posmaruj łyżeczką kremu, złóż i zanurz w czekoladzie. Smacznego
greenscarfPłatki sprawdzą się idealnie w roli pierwszego posiłku po przebudzeniu, ponieważ z dają uczucie sytości na długi czas. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 200 ml mleka 2 kostki gorzkiej czekolady 1 banan pokrojony na plasterki Płatki umieszczamy w garnuszku i zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 8 minut. Dodajemy pół banana rozgniecionego widelcem i posiekaną 1 kostkę(...)czekolady, mieszamy. Przekładamy do miseczki i podajemy z pozostałą, pokrojoną połówką banana i z roztopioną drugą kostką czekolady. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSzukacie sprawdzonego przepisu na pyszny jasny krem czekoladowy do babeczek? Polecam wersję cytrynową na białej czekoladzie z dodatkiem śmietanki. Przepis ten dostałam od znajomej z pracy i po małej modyfikacji okazał się dla nas idealny. Gorącym kremem uzupełniamy kruche babeczki, dekorujemy mrożonymi malinami i odstawiamy do zastygnięcia. Całość posmakuje niejednemu krytykowi słodkości. Krem czekoladowo cytrynowy do babeczek SKŁADNIKI(...)śmietany 30-36% 300 g białej czekolady 115 g masła sok z jednej cytryny otarta skórka z 1/4 cytryny do podania: mrożone owoce np maliny kruche babeczki do napełnienia PRZYGOTOWANIE : Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy sok z jednej cytryny oraz pokrojoną dość drobno białą czekoladę i masło. Rondelek ustawami na małym ogniu i mieszając rozpuszczamy wszystko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiustach … delikatne …. i mega słodkie! Takie dla prawdziwych wielbicieli czekoladowych słodkości! Robi się je niesamowicie szybko i są fantastycznym pomysłem na przekąskę do kawusi. Koniecznie wypróbujcie! Ps. czekoladę można wzbogacić jeszcze prażonymi orzeszkami , migdałami i kokosem . To dopiero będzie mega uczta! SKŁADNIKI: * mąka – 110 g * kakao – 15 g * cukier – 40 g * soda – 1 płaska(...)łyżeczka * ser biały półtłusty – 130 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna 18%60 g * olej do smażenia DODATKOWO: * czekolada – ok. 100 g * masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy. Ser biały miksujemy z żółtkami i śmietaną na gładką masę. Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości
Ostra na Słodkolinie bądź nie tolerują glutenu. Składniki na 4 mniejsze porcje: 1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g) 2,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru, np. brązowego 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżeczki gorzkiego kakao wiśnie do dekoracji ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Tapiokę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać szczyptę soli(...)wymieszać i gotować na małym ogniu. Co jakiś czas przemieszać, aby tapioka nie przywarła do garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i wsypać gorzkie kakao. Całość szybko wymieszać (czekolada musi się rozpuścić). Przygotowany pudding przełożyć do pucharków i udekorować wiśniami*. Najlepiej smakuje podany na ciepło. * wiśnie rozmroziłam na patelni wraz
Ugotowaćlinie bądź nie tolerują glutenu. Składniki na 4 mniejsze porcje: 1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g) 2,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru, np. brązowego 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżeczki gorzkiego kakao wiśnie do dekoracji ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Tapiokę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać szczyptę soli(...)wymieszać i gotować na małym ogniu. Co jakiś czas przemieszać, aby tapioka nie przywarła do garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i wsypać gorzkie kakao. Całość szybko wymieszać (czekolada musi się rozpuścić). Przygotowany pudding przełożyć do pucharków i udekorować wiśniami*. Najlepiej smakuje podany na ciepło. * wiśnie rozmroziłam na patelni wraz
Ugotować