czekolada - 27946 przepisów (strona:568/1864)

brownie jest stworzone dla... 172

teraz już wiem, że to pełnego zadowolenia brakowało jeszcze 'tego czegoś' i właśnie to odnalazłam :) BROWNIE Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // naczynie do zapiekania o wymiarach 20x12cm ~100g gorzkiej czekolady, dobrej jakości ~80g masła ~100g cukru ~2 jajka ~30g mąki pszennej ~ok.150g truskawek Piekarnik rozgrzać do 180*C. Czekoladę i masło rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem(...)puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać rozpuszczoną wcześniej czekoladę z masłem. Do masy przesiać mąkę. Truskawki umyć i pokroić. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia/posmarować masłem i wylać do niego ciasto, na wierzchu rozrzucić truskawki. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 30 minut, po tym czasie wbić patyczek w środek ciasta - powinien wyjść suchy lub lekko

chili & sugar
czekoladowa niedziela #9 - domowy wafelek kokosowo-czekoladowy vel Princessa® 235

masą. Postępujemy tak do wykończenia masy. Ostatni andrut nie może zostać posmarowany masą. Odstawiamy przełożone wafelki do lodówki na ok. 30 minut. Następnie kroimy je na ćwiartki. ~100g gorzkiej czekolady ~20g oleju kokosowego ~chipsy lub wiórki kokosowe do dekoracji Czekoladę i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie pokrywamy polewą każdy z czterech wafelków. Najlepiej najpierw posmarować spód, włożyć(...)wiórkami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy i polewy, a najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce max. 5 dni. Smacznego! :) Uwagi: -Aby podczas zastygania spodu posmarowanego polewą czekolada również nie zastygła należy trzymać ją w misce, którą umieszczamy w większej misie napełnioną bardzo ciepłą wodą

chili & sugar
domowe lody straciatella (bez jajek) 394

urządzenie :) DOMOWE LODY STRACIATELLA przepis autorski // 300ml lodów (ok. 4-5 porcji) ~150ml śmietanki 30% tłuszczu (schłodzonej) ~150ml mleka (krowie lub roślinne - u mnie owsiane) ~50g cukru pudru ~50g czekolady gorzkiej klasycznej 60% Goplana, startej na tarce Misę maszyny do lodów  wkładamy do zamrażarki na 8-12h przed przygotowaniem lodów. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier(...)puder. Następnie mieszamy ją z mlekiem i czekoladą. Składamy maszynkę do lodów, włączamy ją i wlewamy masę na lody, następnie pozostawiamy je w działającej maszynce ok. 20-40 minut w zależności jaką konsystencję lodów chcemy otrzymać. Po upływie tego czasu możemy od razu podać lody lub jeszcze przez 30 minut schłodzić je w zamrażarce. Przechowujemy lody w zamrażarce, przed spożyciem

chili & sugar
Sernik czekoladowy 193

Czekolada jest idealna na każdą porę roku,doskonale wzbogaca smak tego ciasta,do wypieku użyłam mojego ulubionego serka firmy  WIELUŃ  który otrzymałam jakiś czas temu do testowania. Zawsze raczej używałam go do smarowania bułeczki na śniadanie, odkąd użyłam go do wypieków już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek. Doskonale spisze(...)szczypta soli Masa serowa: 1 kg kremowego twarogu  Wieluń 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 50 g masła 1 budyń czekoladowy o smaku trufli 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 łyżki rumu Dekoracja: polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić

Wanilia i Kardamon
Tort straciatella z wiśniami 206

pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks 2:1 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody(...)cytryny, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. MASA : Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fiks podzielić na dwie części do jednej dodać startą czekoladę, wymieszać PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą PRZEŁOŻENIE : Jeden blat biszkoptu nasączyć dobrze ponczem wylać tężejącą galaretkę wiśniową, powciskać połowę osączonych wiśni wyłożyć połowę masy śmietanowej białej, przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem

Wanilia i Kardamon
Domowy krem czekoladowo - orzechowy 123

kaloriach... :) Przepis pochodzi z wycinka z bardzo starej gazety - znalazłam go w książce kucharskiej mojej babci. Składniki: 10 dag cukru pudru 6 dag orzechów laskowych (dałam włoskie) 10 dag czekolady (użyłam gorzkiej) 7 dag masła 100 ml mleka kilka krople aromatu rumowego (dodałam od siebie) Orzechy zmielić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć. Dodać cukier puder i wystudzoną czekoladę

My simple kitchen
Naleśniki z serem, bakaliami i sosem czekoladowym 121

jakiś czas temu rodzince na obiad (stąd taka duża porcja). Propozycja zarówno na obiad jak i na deser. Sos czekoladowy możecie wykonać według własnego uznania, np. roztopić tylko samą czekoladę. Ja swój skomponowałam w oparciu o składniki, które akurat miałam pod ręką (czyli tzw. resztki;)) Porcja na około 20 naleśników Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1,5 szklanki mleka(...)rodzynki (wcześniej sparzone) posiekane orzechy starta skórka z cytryny lub pomarańczy cukier do smaku Sos czekoladowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego kilka kostek czekolady Składniki na ciasto zmiksować ze sobą na gładką konsystencję i usmażyć naleśniki. Ser połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie ze sobą wymieszać. Gdy masa będzie za sucha można dodać

My simple kitchen
Słodka i zdrowa przekąska, czyli jak sobie dogadzam :) 157

Raczej w mojej głowie kłębią się pomysły jak aktywnie wykorzystać tę piękną aurę. Zatem niech Was nie martwi moja mniejsza aktywność na blogu :) Składniki: wafle ryżowe banan serek z czekoladą lub naturalny starta gorzka czekolada Wafle smarujemy serkiem, na wierzch układamy plasterki bananów i posypujemy startą czekoladą :) Na następnych parę dni opuszczam Was jednak, bowiem na majówkę wybieramy się

My simple kitchen
Ciasto na jesienną chandrę i... kto do Was pisze...:) 137

najprostszym. Byleby Wam smakowało. Z racji, że w tytule posta nazwałam ten wypiek "ciastem na jesienną chandrę" powinny się w nim znaleźć same smakołyki. I tak jest. Orzechy, migdały, czekolada, rodzynki, marchewka i jakże jesienna dynia. W idealnej wersji widziałam je polane obficie polewą czekoladową (której mi jednak zabrakło). Czekolada zdecydowanie poprawia tutaj smak ciasta. Przecież nie od dziś zresztą(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy po solidnej garści:  rodzynków, posiekanej gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów włoskich oraz płatków migdałowych polewa czekoladowa Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i nadal mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i dokładnie

My simple kitchen
Kokosowe rogaliki 159

duże blachy 20 dag wiórków kokosowych 5 dag mąki + mąka do podsypywania 1 małe jajko 25 dag cukru pudru 12 dag masła szczypta proszku do pieczenia gorzka czekolada wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić wówczas podsypać je mąką. Z ciasta formować małe wałki, kroić je na kawałki i każdy(...)kawałek zgiąć na kształt rogalika. Ciastka układać na wyłożonej papierem blasze w dużych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (na złoty kolor). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy ciastka wystygną posmarować je czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.  Ach, mam słabość do aniołków...w każdej postaci ;) Ciastka dodaję do akcji

My simple kitchen
Sernik tradycyjny 196

mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy 225 g cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem(...)minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę. Do garnka wlać śmietanę, dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać całość na małym ogniu aż czekolada się rozpuści i wszystko połączy się w gęstą masę. Polewę rozsmarować na serniku i ozdobić go wedle uznania

My simple kitchen
Ciasto z czereśniami i czekoladą na kefirze. 101

małą blaszkę Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju kilka kostek gorzkiej czekolady czereśnie kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie) Czereśnie wydrylować. Czekoladę posiekać na grubsze kawałki. Suche składniki (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) wymieszać ze sobą w misce. W osobnej misce połączyć(...)sobą mokre składniki (olej, jajka i kefir). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Następnie wsypać czekoladę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto na blaszkę a na wierzch poukładać czereśnie ( tak, aby gdzieniegdzie było widać jeszcze ciasto). Włożyć blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut (należy sprawdzić

My simple kitchen
Tort Miś 149

kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki + 50 ml wody wiśnie z kompotu gotowy krem do tortów smaku waniliowym 3-4 łyżki kakao 300 ml mleka czekolada Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na miękki puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Ucieramy(...)kakao i dokładanie ze sobą łączymy. Przekładamy do tylki w końcówką w kształcie gwiazdki i dłuższymi pociągnięciami robimy futro. Następnie doczepiamy uszy posmarowane jasnym kremem i obtoczone naokoło w czekoladzie. Na końcu z czekolady wykrawamy oczy, nos i usta. Tort schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Na koniec wystarczy zapewnić naszemu misiowi odpowiednią oprawę (kilka wstążek, rekwizytów itp.) i niecierpliwie

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky 157

zdecydowanie wypiek dla samolubnych dorosłych...:) Składniki na tortownicę 26 cm 200 g mąki 180 g masła 3/4 szklanki cukru 2 duże jajka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki wody 100 ml whisky 3 duże gruszki płatki migdałowe Masło, cukier, kakao i wodę umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Następnie(...)zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Gdy czekolada również się rozpuści odstawić masę do wystudzenia. Formę wysmarować masłem. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki (lub dowolne kształty). Gdy masa będzie tylko lekko ciepła dodać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, 2 żółtka i wlać whisky. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Białka ubić

My simple kitchen
Rozgrzewająca gorąca czekolada 146

Wieczory stają się powoli coraz chłodniejsze co sprawia, że częściej sięgamy po napoje rozgrzewające. Ja polecam szybką i nieskomplikowaną w przygotowaniu gorącą czekoladę z dodatkiem cynamonu i chili, która rozgrzeje nas po jesiennych spacerach :) Składniki: 1,5 szklanki mleka 70 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki chili śmietana kremówka Wszystkie składniki wkładamy(...)garnka i podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż czekolada się rozpuści i całość nabierze gładkiej konsystencji. Przelewamy do filiżanek a na wierzch wlewamy łyżeczkę śmietany kremówki. Pijemy póki gorące

My simple kitchen